Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 9. 2017,
21.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Natisni članek

EuroBasket 2017

Ponedeljek, 18. 9. 2017, 21.52

6 let, 7 mesecev

Sprejem košarkarskih junakov

Navijači zlatim košarkarjem pripravili nepozaben sprejem #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Kongresni trg sprejem eurobasket 2017 | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska košarkarska reprezentanca se je po enem od največjih uspehov slovenskega športa z zlatimi medaljami v ponedeljek vrnila v domovino. Po sprejemu na ljubljanskem letališču se je dogajanje preselilo v središče prestolnice. Na Kongresnem trgu je zlate fante pozdravilo okoli 20 tisoč navijačev.

Ključni poudarki
-  Slovenska košarkarska reprezentanca je v Carigradu v velikem finalu evropskega prvenstva premagala reprezentanco Srbije in poskrbela za enega od največjih uspehov slovenskega športa.
- Luko Dončića in Gorana Dragića so izbrali v najboljšo peterko prvenstva.
- Dragić, ki je v finalu dosegel 35 točk, je postal tudi najkoristnejši igralec prvenstva.
- Slovenski junaki so se v ponedeljek vrnili v domovino, kjer jih je na sprejemu v središču Ljubljane kljub slabemu vremenu pozdravilo ogromno število navijačev.
- Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je nagradilo Košarkarsko zvezo Slovenije.

Manj kot 24 ur po zgodovinskem uspehu slovenske košarkarske reprezentance se je četa izjemnega trenerja Igorja Kokoškova vrnila v domovino. Letalo iz Carigrada je na ljubljanskem letališču pristalo nekaj minut pred 19. uro, pred vhodom v letališče pa jih je pričakala velika množica navijačev. Zlate košarkarje so prvi s častnim protokolom pričakali gasilci, ki so pripravili špalir s curki vode.

Kapetan prižgal baklo

Ob prihodu košarkarjev med navijače, na letališču se jih je kljub dežju zbralo nekaj sto, je završalo. Prav vsi so bili deležni bučnega pozdrava, ponovno pa je izstopal kapetan Goran Dragić, ki je kar na letališču prižgal zeleno navijaško baklo. Družinski člani in najtesnejši prijatelji so košarkarje lahko pozdravili znotraj zaščitne ograde, navijači pa so ostali za njo, a so tisti v ospredju prav tako prišli do stika z junaki.

Fotogalerija
1 / 44

Prihod zlatih košarkarjev na ljubljansko letališče:

SPREJEM KOŠARKARJEV - V ŽIVO IZ LETALIŠČA Naši zlati košarkarji so z Adrio Airways končno prispeli nazaj na domača tla, njihov prihod pa z velikim ponosom spremljamo v živo! En velik všeček za naše junake, objavo pa hitro delite s prijatelji, da je ne zamudijo! #mojtim

Posted by Adria Airways on Monday, 18 September 2017

Pot z Brnika proti Ljubljani:


Norišnica na Kongresnem trgu

Dogajanje se je nato preselilo v središče Ljubljane, kamor so zlati košarkarji prispeli ob 20.30. Na Kongresnem trgu se je zbrala nepregledna množica, po nekaterih ocenah je bilo navijačev blizu 20 tisoč.

Prva je besedo dobila ministrica Maja Makovec Brenčič, a je bila deležna žvižgov. Med navijači se je zaslišalo skandiranje: "Ooooo, j**** politiko." Manj neodobravanja je bil deležen ljubljanski župan Zoran Janković, ki je bil precej kratek, zbranim pa je obljubil brezplačno pivo.

Kaj so na odru povedali nekateri slovenski junaki:

Kongresni trg sprejem eurobasket 2017 | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Goran Dragić: "Ob naslovih običajno z obrača odrežeš mrežico, Slovenci bi morali vzeti celo tablo, a nismo našli ključa 24. Danes se spominjam svojih prvih košarkarskih korakov, ko je bil moj mentor Jaka Lakovič. Jaka, rad te imam. In hvala vsem preostalim igralcem tudi pred Jako, ki so omogočili, da lahko treniramo in se borimo za slovenske barve. Lahko smo ponosni, da imamo v Sloveniji tak biser, kot je Luka Dončić. Z 18 leti je pravi vodja, zato verjamem, da bo Slovenija v prihodnosti osvojila še mnogo medalj."

Aleksej Nikolić: "Ko veš, da te podpira vsa Slovenija, daš od sebe največ, kar lahko, in rezultat pride sam od sebe. Zdaj imamo zlato."

Klemen Prepelič: "Hvala vsem. Mislim, da je bila to predstava življenja za vse nas. Ko smo videli, da so naši navijači nadvladali srbske, nismo dovolili, da bi mi izgubili na parketu."

Kongresni trg sprejem eurobasket 2017 | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
Edo Murić: "Edino, kar me zanima, je to, da smo se s fanti povezali, postali smo kot bratje. Za vedno bodo ostali zapisani v mojem srcu."

Jaka Blažič: "Ne vem, kaj se čudite, saj je to nekaj normalnega, mi smo to vedeli že od začetka (smeh, op. p.). Vesel sem in ponosen, da sem Slovenec ter da danes tukaj skupaj slavimo."

Sprejema na Kongresnem trgu v Ljubljani so se udeležile tudi odbojkarice, svetovne podprvakinje v kategoriji do 23 let. Srebrna dekleta so pred prihodom košarkarske reprezentance prejela bučen aplavz zbranih navijačev.

Tudi srebrne odbojkarice so bile deležne bučnega aplavza. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tudi srebrne odbojkarice so bile deležne bučnega aplavza. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Denarni nagradi in zlati red za zasluge
Pokal slovenska reprezentanca eurobasket 2017 medalja | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v sporočilu za javnost naznanilo, da bo v skladu s Pravilnikom o merilih za sofinanciranje izvajanja letnega programa športa na državni ravni, Košarkarski zvezi Slovenije namenilo 17.080 evrov.

"Na predlog ministrice dr. Maje Makovec Brenčič bo Košarkarska zveza Slovenije prejela še 50 tisoč evrov za dosežek, ki je ne le poskrbel za neverjetno promocijo Slovenije, temveč jo z zlatimi črkami tudi vpisal v športno zgodovino," so še sporočili z ministrstva.

Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel odločitev, da slovenski košarkarski reprezentanci podeli državno odlikovanje zlati red za zasluge za izjemen športni dosežek, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču, krepitev nacionalnega ponosa ter navdih ljudem. Vročitev odlikovanja bo v skladu z dogovorom s Košarkarsko zvezo Slovenije, je pa Pahor tokrat odločitev o odlikovanju sprejel sam, ne da bi čakal na predlog.

"Po prespani noči, po posvetu s svetovalci ni bilo dvoma, da je to izjemen trenutek, ne le športen, ampak tudi zaradi ponosa ob doseženem. Zato menim, da je prav, da naredim izjemo in sam sprejmem to odločitev, ne da bi čakal na predlagatelja, in vročim odlikovanje hitreje, kot je običajna praksa," je svojo odločitev za STA pojasnil Pahor.

Na sprejem v Ljubljano tudi iz Murske Sobote:

 

Ne spreglejte