Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
18. 7. 2015,
16.14

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 18. 7. 2015, 16.14

8 let, 1 mesec

EuroBasket 2015 ali iskanje manjkajočih slovenskih zvezd

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Okrnjena slovenska košarkarska reprezentanca je začela priprave na septembrsko evropsko prvenstvo, ki bo prvič potekalo v štirih državah.

Ko je pred skorajda natančno šestimi leti, bilo je 22. 7. 2009, Jure Zdovc v svojem prvem selektorskem mandatu pred sedežem Košarkarske zveze Slovenije čakal na reprezentančne kandidate, se je lahko ob pogledu na obraze uveljavljenih košarkarjev le zadovoljno muzal. V bližnji gostinski lokal, slab lučaj od parkiranega reprezentančnega avtobusa, so drug za drugim "kapljali" Erazem Lorbek, Goran Dragić, Jaka Lakovič, Primož Brezec, Boštjan Nachbar, Matjaž Smodiš in celo Beno Udrih ter Saša Vujačić. Zadnja dva nato na EuroBasket 2009 na Poljsko sicer nista odpotovala, kapetan Smodiš pa je postal ujetnik zdravstvenih težav. Vseeno pa je nabor uveljavljenih imen v očeh tekmecev vzbujal nemalo spoštovanja in upravičeval Zdovčeve napovedi o napadu na kolajno.

Ob prvem zboru kot začetku priprav na evropsko košarkarsko prvenstvo 2015 (5. – 20. 9.), ki ga bodo gostile štiri države (Francija, Hrvaška, Nemčija in Latvija), pa zvezdniškega blišča okrog Zdovčevih izbrancev skorajda ni. Od treh košarkarjev v severnoameriški poklicni ligi NBA mu je na voljo zgolj Zoran Dragić, ki bo z ekipo lahko začel vaditi po 1. avgustu, priponko evroligaškega igralca pa ima ob Jaki Blažiču iz beograjske Crvene zvezde le še novopečeni član Bamberga Aleksej Nikolić. Za nameček je udeležbo tik pred zborom odpovedal še Gašper Vidmar.

Kogar ni, brez njega …

Reprezentančni zbor na razbeljenem parkirišču pred sedežem KZS, od koder je Zdovčeve nabornike avtobus odpeljal v klimatsko nekoliko bolj ugodno Kranjsko Goro, se je tako po pričakovanjih sprevrgel v rokovanje širši javnosti manj znanih obrazov. Čeprav je pot do končnega seznama 12 potnikov v Zagreb, kjer bo Slovenija domovala v prvem delu EuroBasketa, še zelo dolga, pa je že danes jasno, da bo selektor stavil na pomlajeno ekipo s kakšnim povsem novim obrazom. Od 17 košarkarjev na seznamu vabljenih jih namreč osmerica še nikoli ni nastopila na velikem tekmovanju.

V slogu približka prevoda znanega srbskega športnega rekla, ki uči, da je brez tistih, ki niso na voljo, pač treba igrati, se selektor Zdovc ob prvem snidenju s kandidati in predstavniki sedme sile ni želel pretirano obremenjevati z reprezentančno že upokojenimi igralci ali pa tistimi, ki so, podobno kot Goran Dragić, tokrat zaprosili za prosto poletje. Vztraja, da bo delal s tistimi, ki so pripravljeni pomagati, obenem pa je prepričan, da bo kljub generacijski vrzeli zbral homogeno ekipo s pravo košarkarsko kemijo.

Vsaj drugi del

O napadu na kolajno tokrat, razumljivo, ne govori nihče. Nekoliko več je javnega spogledovanja z olimpijskimi kvalifikacijami, kamor vodi šesto mesto na EP. V prvi vrsti pa je Zdovc s sodelavci trdno odločen, da se iz zagrebške skupine, kjer bodo igrale še izbrane vrste Gruzije, Nizozemske, Makedonije, Grčije in kajpak domače Hrvaške, uvrsti med najboljše štiri in tako v osmino finale v Lille. Nato pa … Nato pa bodo odprte vse poti. Tudi tista, ki vodi v domovino že po eni tekmi. Ali pa denimo cesta presenečenja med najboljše …

"Zbrali smo se z mešanimi občutki. Upal sem tudi, da se bomo zbrali nekoliko prej. A izkazalo se je, da nekaterih košarkarjev v prvem delu priprav ne bo med nami. Zato smo vpoklicali nekaj mladih, saj bi jih rad osebno spoznal in začutil, ali lahko konkurirajo za mesto v najboljši ekipi. Najprej bomo preverili pripravljenost. Menim pa, da bo treba kondicijski sklop ponoviti tudi, ko se nam pridružijo še preostali. Verjamem, da imamo dovolj časa, da se dobro pripravimo na Eurobasket," razmišlja Zdovc, ki se je kot selektor podpisal pod najboljši slovenski uvrstitvi nato na evropskem (4. mesto) kot tudi svetovnem prvenstvu (7.).

Dunston? Prav dolgo ga ne bodo čakali.

Zdovc se zaveda, da ga čaka največ dela pri zapolnjevanju vrzeli na dveh najbolj oddaljenih položajih – organizatorju igre, kjer bo ob Dragićevi odsotnosti stavil na mlajše, ter centru. Še vedno je odprto tudi vprašanje naturaliziranega igralca. Prva izbira, ameriški krilni center Bryant Dunston, namreč še vedno čaka na postopek izredne naturalizacije. "Malce še lahko počakamo. Prav dolgo pa ne. Pripravljeni moramo biti tudi na črn scenarij," pravi Zdovc, ki ima na seznamu tudi Bošnjaka s slovenskim potnim listom Alena Omića.

Ne spreglejte