Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
20. 9. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Edo Murić Igor Kokoškov Dino Murić reprezentanca EuroBasket 2017 kvalifikacije Sašo Filipovski Banvit

Torek, 20. 9. 2016, 18.00

6 let, 6 mesecev

Edo Murić še ni dočakal trenutka, ki si ga srčno želi #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Foto: Grega Valančič/Sportida

Za Edom Murićem je nekoliko drugačno reprezentančno poletje. Selektor Igor Kokoškov ga je zaradi pomanjkanja igralcev postavil na mesto krilnega centra, kjer se je kljub drugačni konstituciji odlično znašel. "Tu nisem zaradi svojega ega," pravi Murić.

Slovenska košarkarska reprezentanca se je s šestimi zmagami in brez poraza prepričljivo uvrstila na evropsko prvenstvo 2017. Pomembno vlogo v izbrani vrsti je igral Edo Murić, ki se je žrtvoval in za skupno dobro igral na drugem igralnem položaju, kot ga je sicer vajen.

Ker v slovenski košarki kronično primanjkuje dobrih krilnih košarkarjev, je selektor Igor Kokoškov prav njega postavil na to igralno mesto. In Edo se je izkazal.

Ne prezrite

Če gledamo statistično kolono, ki označuje indeks uspešnosti (upošteva se število točk na tekmo, skokov, podaj, odstotek mesta …), je Murić med slovenskimi košarkarji drugi najvišje. Njegova številka znaša 14,7, na prvem mestu pa je Zoran Dragić s 15,7.

"Tu nisem zaradi svojega ega"

Bil je bitko z močnejšimi in večjimi košarkarji, ker je Slovenija na mestu krilnega centra šibka. Edo sicer igra na položaju krila.. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bil je bitko z močnejšimi in večjimi košarkarji, ker je Slovenija na mestu krilnega centra šibka. Edo sicer igra na položaju krila.. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Ni bilo težko igrati na štirici. Tu nisem zaradi svojega ega. Delal bom, kar bo Slovenija od mene hotela. Vsak mora biti pripravljen prevzeti vlogo na kateremkoli položaju. Na tem igralnem mestu v karieri nisem veliko igral, a mi je trener olajšal delo. Bomo videli, kako bo naslednje leto. Če bo treba spet igrati na štirici, bom. Upam, da bom v čim večjo pomoč Sloveniji," je povedal Murić.

Za prihodnje leto si želi, da bo Slovenija na EuroBasketu zaigrala še bolje in krojila razplet med najboljšimi, zdaj pa je misli že usmeril v klubsko sceno. V tej sezoni bo igral za turški Banvit, kjer je glavni trener Sašo Filipovski, njegov soigralec pa bo Gašper Vidmar.

Tudi pri Filipovskem pričakuje, da se bo kdaj znašel na mestu krilnega centra, pa čeprav je njegovo primarno mesto krilo: "Delal bom to, kar bo čim bolj pomagalo ekipi. Da bi uveljavljal svoje interese, ne spada v profesionalni posel. Zagotovo me bo preizkusil na obeh mestih. Sašo bo že videl, kje mu bom v največjo pomoč. Že to, da bom igral v takšni ligi, me veseli. Našel bom svoje mesto, da se dokažem in verjamem, da se bom."

"Zame bo najboljši preizkus v karieri"

Rad bi, da se bodo prihodnje leto sestali v podobni in morda še nekoliko okrepljeni zasedbi. | Foto: Vid Ponikvar Rad bi, da se bodo prihodnje leto sestali v podobni in morda še nekoliko okrepljeni zasedbi. Foto: Vid Ponikvar Edo je imel na svoji poti vedno trenerje, ki so znani po trdem delu. Sašo ni nobena izjema, kar je Edu povsem jasno in sprejemljivo: "Videti je, da najdem mesto v takšnih ekipah, v katerih se veliko dela. To je lahko tudi prednost. Zagotovo bomo imeli več treninga kot drugi.

Sami veste, da toliko kot delaš, toliko lahko potem pričakuješ tudi na parketu. V Turčiji se bom posvečal le košarki. Drugega dela ne bom imel. Vem s kom bom igral in proti komu. To je zame velika motivacija."

Banvit je v pretekli sezoni turškega prvenstva izpadel v četrtfinalu proti Darušafaki, v prihodnji pa bo igral še v Fibini ligi prvakov: "Imel bom dve tekmi na teden in to proti dobrim ekipam. Zame bo to najboljši preizkus v karieri. Upam, da ga bom opravil z odliko."

Ne prezrite

Banvit bo kot nosilec skupine igral v Fibini ligi prvakov skupaj z Fraport Skyliners, Arisom, Nymburkom, Monacom, videli ga bomo lahko na delu tudi v Domžalah, kjer bo gostoval pri Helios Suns, zadnja dva tekmeca pa bosta znana po kvalifikacijah.

"Če bi gledali na teroristične napade, bi potem igrali le v Sloveniji"

Upa, da se mu bo izpolnila velika želja in bo prihodnje leto zaigral skupaj z bratom Dinom, ki naj bi se povsem zdrav kmalu vrnil v polni pogon. | Foto: Vid Ponikvar Upa, da se mu bo izpolnila velika želja in bo prihodnje leto zaigral skupaj z bratom Dinom, ki naj bi se povsem zdrav kmalu vrnil v polni pogon. Foto: Vid Ponikvar Čeprav smo lahko v Turčiji v zadnjem obdobju že večkrat zasledili teroristične napade, ki so pretresli javnost, se Edo s tem ne ukvarja in nima strahu.

"Če bi gledal na to, potem ne bi hodili niti v ZDA v NBA, kjer sta bila recimo zdaj napada. Če bi gledali na te stvari, bi igrali le v Sloveniji. To je šport. Nismo tam, da bomo hodili v nakupovalna središča. Kar se zgodi, se zgodi. Lahko greš tudi v avto in se nekdo zaleti vate. Ne potrebuješ nobenega terorističnega napada. Če ti je usojeno, ti je usojeno," je svoj pogled na to temo podal Edo.

Njegova velika želja pa je, da bi naslednje leto le dočakal trenutek, ko bi skupaj z bratom Dinom zaigrala v reprezentanci. Njegov starejši brat se zdaj po težavah s kolenom vrača nazaj v pogon.

"V obdobju dveh mesecev bo začel trenirati z ekipo. Lačen je košarke. Vidim, da si nestrpno želi vrniti. Upam, da bo imel dobrih šest mesecev in bo odigral dobre tekme. Zdaj se končno počuti pripravljenega, je brez bolečin. Prepričan sem, da bo naslednje leto skupaj z nami v reprezentanci. Na ta trenutek čakam že od samega prihoda v reprezentanco in si ga srčno želim. Če bova naslednje leto oba zdrava, bova oba v reprezentanci," je prepričan Edo.

Ne spreglejte