Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
6. 4. 2017,
1.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

finale Valencia Unicaja Malaga Evroliga Eurocup Alen Omić

Četrtek, 6. 4. 2017, 1.26

6 let, 7 mesecev

Omić do zgodovinskega trenutka z izključitvijo, s katero je dvignil soigralce

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Alen Omić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V Malagi vlada veliko veselje, potem ko je Unicaja v odločilni tekmi finala Eurocupa na gostovanju s 63:58 preskočila Valencio in si z zmago zagotovila vstopnico za evroligo za prihodnjo sezono. Center slovenske reprezentance Alen Omić je z izključitvijo poskrbel za ključen trenutek na tekmi, za kar se sicer opravičuje, a je s tem predramil soigralce, da so zrežirali velik preobrat.

Španska košarkarska velikana Valencia in Unicaja sta bila tekmeca v velikem finalu Eurocupa. Po dveh obračunih je bil dvoboj izenačen na 1:1, zato je sledila odločilna tretja tekma.

Prednost domačega terena so imeli košarkarji Valencie, ki so na začetku doživeli šok, potem ko so Alen Omić in soigralci vodili z 10:2, a so že ob koncu uvodne četrtine domačini prevesili tehtnico na svojo stran (22:18).

Gostitelji so pred razprodano dvorano držali vajeti v svojih rokah, vodili tudi z desetimi točkami razlike (31:21).

Kmalu za tem je center slovenske reprezentance prvič stopil v središče pozornosti. Pri zaostanku s 25:33 je skakal za žogo pod obročem Valencie, ko je slovenski sodnik Mario Majkić dosodil, da jo je v avt potisnil domači košarkar. Omić bi si z naslednjo potezo zaslužil nagrado za fair play, potem ko je priznal, da se jo je on zadnji dotaknil. S tem je dobila Valencia priložnost, da še poveča naskok pred nasprotnikom. "Zdelo se mi je pošteno, da sem to naredil," je dejal Omić.

Športna poteza Alena Omića

Po tej gesti se je Unicaji do izteka polčasa uspelo približati na vsega tri točke zaostanka (30:33).

V tretji četrtini so na parketu zagospodarili domači in vodili že s 47:35 ter 50:38.

Dobro minuto za tem je v središče pozornosti spet stopil Omić. Takrat je na parketu prišlo do kontakta med Nemanjo Nedovićem in Rafa Martinezom. Omić je s klopi stopil na igrišče, da bi umiril strasti, vendar je bil izključen.

Način, zaradi katerega je bil Omić izključen

        

Opravičilo navijačem, soigralcem in vsem v klubu

"Opravičujem se za to, kar sem naredil. Opravičujem se ekipi in vsem v Malagi. Žal mi je, kar sem naredil. Nisem hotel, da bi prišlo do pretepa med Nedovićem in Martinezom." | Foto: Vid Ponikvar "Opravičujem se za to, kar sem naredil. Opravičujem se ekipi in vsem v Malagi. Žal mi je, kar sem naredil. Nisem hotel, da bi prišlo do pretepa med Nedovićem in Martinezom." Foto: Vid Ponikvar "Opravičujem se za to, kar sem naredil. Opravičujem se ekipi in vsem v Malagi. Žal mi je, kar sem naredil. Nisem hotel, da bi prišlo do pretepa med Nedovićem in Martinezom. Videl sem, da je šel Martinez proti Nedoviću, ki ga ni opazil. Zato sem stopil na parket in umaknil Martineza. Na koncu se je videlo, kot se je. Vsem se opravičujem. To je šport. Morda se je to moralo zgoditi. Soigralci so vztrajali in pokazali karakter," je Omić za Sportal pokomentiral dogodke ob koncu tretje četrtine, ki jo je končal z osmimi točkami in tremi skoki.

Pri zaostanku s 43:56 so se košarkarji Unicaje potem prebudili in zaigrali kot prerojeni, Omić pa je moral tekmo spremljati s strani: "Sprva sem gledal v tunelu. Stal sem in bodril ekipo v vsaki sekundi. Ko sem videl, da zaostajamo le še za pet točk, sem šel proti klopi in z nestrpnostjo čakal, kako se bo razpletlo."

Zadnjo četrtino je Unicaja dobila kar z 20:4 ter se na koncu veselila lovorike, ki jim je prinesla evroligaško vstopnico za prihodnjo sezono.

"Pokloniti so mi hoteli medaljo"

"Ta uspeh mi veliko pomeni. Nekaj najboljšega v karieri. Zelo sem vesel. Nimam kaj povedati. Najbolj vesel človek na svetu sem." | Foto: Vid Ponikvar "Ta uspeh mi veliko pomeni. Nekaj najboljšega v karieri. Zelo sem vesel. Nimam kaj povedati. Najbolj vesel človek na svetu sem." Foto: Vid Ponikvar "Ta uspeh mi veliko pomeni. Nekaj najboljšega v karieri. Zelo sem vesel. Nimam kaj povedati. Najbolj vesel človek na svetu sem. Dobro veste, kako težko mi je bilo na začetku pri Efesu, ker nisem igral. Srečen sem, da sem tukaj," je z radostjo razlagal Omić.

Ali se strinja, da je bila njegova izključitev morda ključen trenutek za preobrat Unicaje, je odgovoril: "Mislim, da je to res. Ko sem šel iz igre, so soigralci začeli igrati zelo dobro v obrambi. Hoteli so mi pokloniti to medaljo. Vsi so rekli, da sem pravilno storil in jih s tem predramil. Potem so se borili in osvojili smo naslov prvaka v Eurocupu, Unicaja pa je spet v evroligi."

"Trenutek, ko je bil Omić izključen, je bil odločujoč"

"Trenutek, ko je bil Omić izključen, je bil odločujoč. Vsi smo se zavedali, da moramo zaigrati čvrsteje. Dobili smo impulz za štart," je dejal njegov soigralec Adam Waczynski. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Trenutek, ko je bil Omić izključen, je bil odločujoč. Vsi smo se zavedali, da moramo zaigrati čvrsteje. Dobili smo impulz za štart," je dejal njegov soigralec Adam Waczynski. Foto: Grega Valančič/Sportida Da je bil Omićeva izključitev ključna, so se strinjali njegovi soigralci, kakor tudi trener Joan Plaza. "To je že drugič v tej sezoni, ko smo brez prednosti domačega igrišča preskočili nasprotnika. To je nekaj neverjetnega. Prvič nam je uspelo proti Bayernu, zdaj v finalu proti Valencii. Še vedno ne morem verjeti, ampak smo si zaslužili. Trenutek, ko je bil Omić izključen, je bil odločujoč. Vsi smo se zavedali, da moramo zaigrati čvrsteje. Dobili smo impulz za štart," je Omićevo dejanje pozdravil soigralec Adam Waczynski.

Unicaja je po enajstih letih osvojila eno izmed lovorik, za klub iz Malage pa bo dobrodošlo, da se bo spet vrnil na pota stare slave in zaigral v elitnem evropskem klubskem tekmovanju.

"Ko smo videli Omića, kako gre proti slačilnici, smo spremenili karakter, dali vse od sebe in zasluženo prišli do zmage. Priti do evrolige po športni poti je nekaj neverjetnega. Igralci so verjeli vame. Za mesto Malaga je ta uspeh izjemnega pomena. Uspeh bi rad posvetil družini, vsem ljudem v Malagi, Andaluziji in Španiji," pa je bil presrečen prvi mož stroke pri Unicaji.

Finale Eurocupa

1. tekma
Valencia : Unicaja Malaga 68:62 (50:48, 35:35, 20:20) /1:0/
Dubljević 14, Sastre 13; Brooks 11, Fogg 8, Omić 8 (met za dve 4/6), 12 skokov

2. tekma
Unicaja Malaga : Valencia 79:71 (64:51, 43:34, 21:16) /1:1/
Smith 20, Omić 12 (met za dve točki 6/8), 10 skokov; Vives 14, van Rossom in Dubljević 11

3. tekma
Valencia : Unicaja Malaga 58:63 (54:43, 33:30, 22:18) /1:2/
Dubljević 16, Sastre 8; Diaz 12, Smith 10, Omić 8 (met za dve točki 3/6) in 3 skoki v 23 min

*Ekipi sta igrali na dve dobljeni tekmi.

// - izid v zmagah

Ne spreglejte