Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
1. 7. 2011,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 7. 2011, 14.43

8 let

Za Božiča in ostale šprinterje bo naporno v 19. etapi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z etapno zmago na dirki po Švici je Borut Božič pokazal, da je v dobri pripravljenosti pred začetkom znamenitega Toura, na katerem si želi uspešno opraviti tudi s težkimi gorskimi etapami.

Ni nobena skrivnost, česa se šprinterji najbolj "bojijo" na večjih etapnih dirkah, kot je dirka po Franciji, ki se bo začela v soboto. Gorskih etap ter strmih klancev, ki jim ne dišijo najbolje. Poleg tega morajo tudi paziti, da ne zaostanejo preveč v eni etapi zaradi časovne zapore. V gorskih etapah v povprečju lahko kolesarji zaostanejo 15 odstotkov za časom zmagovalca, v nasprotnem primeru je za njih dirka zaključena. Najbolj nevarna bo 19. etapa, ki je gorska z zaključnim vzponom s c.c.a. 1100 m višinske razlike, a dolga le 109 km. Če se malce poigramo z matematiko, potem je jasno, da bodo morali "zamudniki" za zmagovalcem te etape zaostati za manj kot 25 minut, če predpostavimo, da bo povprečna hitrost okoli 40 km/h. "Nobena od devetih gorskih etap mi ni ljuba. Te etape so težke za nas šprinterje. Nima smisla razpredati, katera je bolj naporna, ker so vse," je o težavnosti dirke po Franciji povedal Borut Božič.

Bo pa član Vacansoleila, ki je nedavno dosegel lep uspeh na dirki po Švici, na kateri je v peti etapi v šprintu prelisičil vso konkurenco, skušal na Touru, ki ima štiri etape s podobnim zaključkom kot tista v Švici, narediti kakšen nov mejnik v slovenskem kolesarstvu. Za največjo zmago v karieri pa lahko štejemo tisto izpred dveh let, ko mu je uspel veliki met na španski Vuelti. "Upam, da bom na Touru v vrhunski formi. Rad bi prikolesaril do Pariza in potem še tam iztisnil kaj več iz sebe. Mislim, da bo ekipa Columbie na čelu z Markom Cavendishem prevzela vodilno vlogo v šprintih. Moja naloga je, da bom sledil tem ekipam in iskal svojo priložnost. Naše moštvo bo bolj orientirano na pobege, imam pa v ekipi kolesarje, ki mi vedno stojijo ob strani," še razlaga Božič pred premiernim nastopom na znamenitem Touru.

Ne spreglejte