Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 3. 2008,
17.29

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 22. 3. 2008, 17.29

8 let, 4 mesece

Sanremo Cancellari

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Fabian Cancellara je veliki zmagovalec kolesarske dirke Milano-Sanremo. Dvakratni svetovni prvak v posamični vožnji na čas je v cilj prikolesaril v solo vožnji.

Na štartu dirke v Milanu je bilo 199 kolesarjev, ki so imeli pred seboj zahtevno nalogo. Prekolesariti so morali 298 kilometrov, za kar so morali skoraj sedem ur presedeti na kolesu. K sreči jim je bilo vreme naklonjeno, čeprav so bile napovedi drugačne. V zadnjem obdobju so kolesarji potrebovali največ časa za prihod v Sanremo leta 2001, ko je zmago slavil Erik Zabel. Skoraj sedem ur in pol je bil takrat čas Nemca, ki je doslej že štirikrat slavil zmago na tej dirki. Peto zmago je zapravil leta 2004, ko je predčasno slavil zmago in mu je v zadnjih desetih metrih mimo švignil Španec Oscar Freire.

In prav Freire je bil danes največji favorit, da vknjiži že svojo tretjo zmago na tej dirki. Od petdesetega kilometra so bili v begu Filippo Savini (CSF Group Navigare), Raivis Belohvosciks (Saunier Duval-Scott) in William Frischkorn (Slipstream Chipotle). Glavnina jih je ulovila ob pričetku vzpona na Cipresso. Takoj je napadel Paolo Bettini, katerega je kmalu ulovil še Thomas Lovkvist. Na vrhu vzpona sta se jima pridružila še Davide Rebellini in Niklas Axelsson. V spustu jih je ulovil še Paolo Savoldelli.

Kljub temu, da je peterica složno narekovala tempo v ospredju, jih je glavnina ulovila ob vznožju vzpona na Poggio (3,7 km). Takoj je napadel Alessandro Bertolini, ki je bil še pred vrhom vzpona ujet. Spust je prvi pričel Philippe Gilbert, katerega je lovila večja skupina kolesarjev. Približno 15 kolesarjev je s klanca pripeljalo na ravnino, od koder je bilo le še tri kilometre do cilja. Za njimi je 15 sekund zaostajala skupina štiridesetih kolesarjev. Sledil ja sijajen in pričakovan napad Fabiana Cancellare, ki je le pohodil plin in ciljno črto prečkal pred skupino zasledovalcev. Šprint zasledovalne skupine je pripadel Filippu Pozzatu.

Cancellara je ponovno potrdil, da je v letošnji sezoni v odlični formi. Pred dnevi je 26-letni Švicar slavil na dirki Tirreno-Adriatico in je največji favorit tudi za prihajajoče enodnevne klasike v Belgiji.

Ne spreglejte