Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 2. 2008,
18.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 29. 2. 2008, 18.10

8 let

Pričetek klasičnih dirk v Belgiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Belgiji bosta na sporedu prvi dve klasični enodnevni kolesarski dirki Omloop Het Volk in Kuurne-Bruselj-Kuurne na katerih bo nastopil tudi Borut Božič.

V soboto bo najprej na sporedu že 63. izvedba dirke Omloop Het Volk (1.HC), na kateri je lani slavil zmago Filippo Pozzato. 199 kilometrov dolga dirka, katere štart in cilj bo v Gentu, velja za uvod v sezono klasičnih dirk, kot sta dirki po Flandriji in Pariz-Roubaix. Letos bo prvič po letu 1995, ko je slavil Franco Ballerini, cilj dirke zopet v Gentu, kjer je bil cilj prvih 49. izvedb dirke. Nato je cilj gostilo mestece Lokeren.

V nedeljo bo na sporedu 61. dirka Kuurne-Bruselj-Kuurne (1.1). Dirka prve kategorije bo dolga 193 kilometrov. Na tej dirki je veliko večja verjetnost, da bo o zmagovalcu odločal ciljni šprint večje skupine kolesarjev, saj trasa dirke ni tako zahtevna, kot je tista z dirke Omloop Het Volk. Prvi izmed sedmih klancev na dirki bo na sporedu na 29 kilometru (Edelareberg). Sledijo La Houppe (91 km), Kanarieberg (99 km), Kruisberg (103 km), Oude Kwaremont (110 km), Cote Du Trieu (124 km), Tiegemberg (135 km) in Nokereberg (146 km). Od tu do cilja je še 43 kilometrov in veliko večja možnost, da se kolesarji polovijo med seboj.

"Forma ni slaba"

Med favorite na obeh dirkah sodijo Tom Boonen, Gert Steegmans, Stijn Devolder, Filippo Pozzato, Philippe Gilbert, Nick Nuyens, Juan Antonio Flecha, Fabian Cancellara, Thor Hushovd, Leif Hoste in še se bo našel kdo, ki bo dodobra namučil zgoraj omenjene. Za Boruta Božiča je veliko bolj primerna nedeljska dirka, ki ima prav tako velik ugled v kolesarskem svetu. Tudi Božič sam je v dilemi ali nastopiti na obeh dirkah ali le hraniti moči za nedeljsko dirko. Vsekakor bi lahko nastopil na obeh ter sobotno predčasno zaključil (po cca 100. kilometrih) ter se s tem najbolj optimalno pripravil na nedeljsko dirko. Vendar njegova ekipa nima veliko povabil na tako kvalitetne dirke, tako da takšen pristop k sobotni dirki ne bi bil pošten do ostalih klubskih kolegov.

"Ne vem še ali bom nastopil tudi na Het Volku. Za jutri je napovedano slabo vreme. Vsekakor bi rad štartal, a ne vem, kaj lahko pričakujem. Forma ni slaba in čim prej moram spoznati tekmece in način dirkanja. Vsekakor se je najlažje orientirati na Boonena, a to vedo vsi. Več dirk ko štartam, lažje mi bo, tako da ne vem, kako bi se odločil glede jutrišnjega nastopa. Odločitev je povsem v mojih rokah. Jutri vozi tudi Wesemann, ki mi je lahko v veliko pomoč, saj se od njega lahko veliko naučim. Mogoče se mi pa izide in se tudi jutri pokaže priložnost v zaključku dirke," je za Sportal povedal Borut Božič.

Ne spreglejte