Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2024,
9.08

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

Natisni članek

Julian Alaphilippe

Petek, 12. 4. 2024, 9.08

2 tedna, 4 dni

Ozadje skromnih predstav Juliana Alaphilippa, ki ni želel iskati izgovorov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18
Julian Alaphilippe & Patrick Lefevere | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Zadnji sezoni sta bili za francoskega kolesarja Juliana Alaphilippa vse prej kot rožnati. Zaradi predstav, ki so bile slabše od pričakovanj, se je znašel pod dodatnim pritiskom svojega šefa Patricka Lefevereja pri ekipi Soudal Quick-Step, ki v zvezi z njim ni nikoli varčeval z besedami. Tudi zato se je priljubljeni Loulou odločil, da kljub hudi poškodbi in bolečinam vztraja pri dirkah. Kot je razkril v intervjuju za Le Parisien, je letos dirkal z zlomljeno kostjo v goleni.

Julian Alaphilippe, 31-letni francoski kolesar, je v pogovoru za francoski La Parisien razkril, da je letos dirkal kljub zlomljeni koščici v levi goleni. "O tem nisem želel javno govoriti, saj nisem želel, da bi ljudje mislili, da iščem izgovore," je izjavil v intervjuju. "Po padcu na dirki Strade Bianche sem zelo trpel, tudi moja morala je bila okrnjena, saj sem se zavedal, da sem v odlični formi, poleg tega je to dirka, na kateri zelo uživam. Ta padec je bil zame velik udarec. Bolelo me je tudi levo koleno."

Alaphilippe je na dirki Strade Bianche grdo padel tudi leta 2022. | Foto: Guliverimage Alaphilippe je na dirki Strade Bianche grdo padel tudi leta 2022. Foto: Guliverimage

Kljub nenehnim bolečinam je vseeno vztrajal pri dirkah, nastopil je tudi na spomeniku Milano–Sanremo, kjer je osvojil 9. mesto, in šele po tem opravil preiskave, ki so pokazale pravo razsežnost poškodb. "Testi so pokazali, da se je kost zlomila v glavi fibule. To je pojasnilo, zakaj bolečina ni popustila," je dejal Francoz. Kljub temu je vztrajal. "Bilo je precej nadležno, a ne nevzdržno, zato so mi zdravniki pred flamskimi klasikami rekli, naj se sam odločim, ali bom dirkal ali ne," je pojasnil Alaphilippe. Odločitev je bila dokaj logična. Glede na to, da je vodja ekipe Patrick Lefevere večkrat javno izjavil, da ogromno pričakuje od svojega zvezdniškega kolesarja, ki ga zaradi dveh zaporednih zmag na svetovnem prvenstvu tudi zelo dobro plačuje, ga Alaphilippe ni želel razočarati.

Patrick Lefevere ni nikoli prizanesljiv do Alaphilippa.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Patrick Lefevere ni nikoli prizanesljiv do Alaphilippa. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tako je nastopil še na seriji belgijskih dirk E3 Saxo Classic (49. mesto), Dwars door Vlaanderen (26. mesto) in Dirki po Flandriji (70. mesto), na nobeni ni končal visoko, ter si šele potem vzel nekaj tekmovalnega premora.

"Zakaj sem dirkal? Ker sem bil izjemno motiviran in po vsem delu, ki sem ga vložil v priprave, bi mi bilo težko, če ne bi nastopil na dirkah," je dejal. Zdaj ve, da je storil napako. "Moral bi si vzeti si čas, da si opomorem. Moral bi preboleti in se ne boriti z bolečino. To je bila napaka, na takih dirkah moraš biti stoodstoten. Moral bi si vzeti odmor po italijanskih dirkah in se nato lotiti ardenskih dirk," se danes s časovne razdalje zaveda Alaphilippe. Po temeljitem premisleku se je odločil, da ardenske klasike izpusti. To bo velik udarec za ekipo Soudal Quick-Step, ki trenutno ne more računati niti na Remca Evenepoela, ki se je poškodoval na dirki po Baskiji. 

Ardenski trojček bo na sporedu v prihodnjih dneh. Dirka Amstel Gold Race je razpisana za 14. april, tri dni pozneje sledi Valonska puščica in prihodnjo nedeljo, 21. aprila, še spomenik Liege–Bastogne–Liege, kjer se na dirke vrača tudi Tadej Pogačar. Nastop Primoža Rogliča, ki ima v svojem programu dirko v Liegu in Valonsko puščico, je zaradi posledic padca na Baskiji še pod vprašajem.   

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Šef Primoža Rogliča razkriva načrte za prihodnost: na lovu za novimi talenti, ne aktualnimi zvezdniki
Jonas Vingegaard
Sportal "Jonas Vingegaard letos ne bo dobil tretjega Toura"

 

Ne spreglejte