Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 6. 2010,
8.27

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 6. 2010, 8.27

8 let, 1 mesec

Najbolj zadovoljni v taboru kranjske Save

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z dosežki na 17. kolesarski dirki Po Sloveniji so najbolj lahko zadovoljni v ekipah Liquigas ter Lampre. Od slovenskih pa v taboru Kolesarskega kluba Sava.

Kolesarji treh ekip z licenco Pro toura so bili najbolj uspešni. V ekipi Liquigas-Butan plin so zmagi Vincenza Nibalija v skupnem seštevku dodali tudi dve etapni zmagi (Nibali in Chicchi) in 2. mesto Bennatija v 2. etapi. Kolesarji ekipe Lampre-Farnese Vini so po zaslugi izvrstnega Grega Boleta slavili dve etapni zmagi in zasedli 9. mesto v skupnem seštevku dirke. Povsem blizu najboljših je bil v posameznih etapah Giovanni Visconti (ISD-Neri), ki je dirko končal na 2. mestu v skupnem seštevku in osvojil 2. mesto v etapi. Zadovoljni se na Dansko vračajo tudi kolesarji ekipe Saxo Bank, ki so po zaslugi Chrisa Ankerja Sorensna osvojili tretje mesto v skupnem seštevku in 2. mesto v zadnji etapi (Jaroslav Marycz).

Na splošno so slovenski kolesarji odlično nastopali na dirki. Popolno zmagoslavje v 1. etapi, ko so na zmagovalnem odru stali Bole, Kump ter Zrimšek in zmagoslavje Boleta in 3. mesto Stareta v 2. etapi, je nekoliko pokvaril vtis, ki so ga na kraljevski 3. etapi pustili favoriti slovenskih klubov. Vzrok gre iskati v dejstvu, da je bila konkurenca kolesarjev na letošnji dirki najmočnejša doslej. Veliko je bilo ekip, ki so imele v svojih vrstah enega kolesarja, ki je odličen na vzponih.

Etape so bile zelo specifične. Največkrat so na svoj račun prišli šprinterji ter enkrat dobri hribolazci. In ravno slednjim je dirka v zadnjih letih pisana na kožo. Ob odsotnosti Slovencev Brajkoviča in Valjavca, ki sodita v sam svetovni vrh v tej kolesarski prvini, v prihodnosti ob tako trasirani dirki lahko pričakujemo podobne rezultate. Vsekakor so Švab, Bole, Mahorič in Furdi odlično opravili z vzponom. Če bi izmerili njihove čase, bi kmalu ugotovili, da tako hitro še nikoli niso kolesarili na Krvavec. Konkurenca je bila boljša in pod svojimi sposobnostmi je verjetno kolesaril le Tomaž Nose, ki na dirki zagotovo ni nastopil v tako dobri formi kot na prejšnjih dirkah.

"Na dirko smo prišli z veliko optimizma. Fantje so bili ves čas dobro razpoloženi tako pred kot med samo dirko. Že v prvi etapi z vzponom na Črni kal kot v drugi etapi z vzponom malo pred ciljem v Beljaku smo imeli v ospredju štiri kolesarje. Izkupiček v obeh etapah je bilo 3. mesto. S tem smo dosegli svoj prvi cilj. Z uvrstitvijo Gašperja Švaba na osmo mesto v skupnem seštevku sem tudi zelo zadovoljen. Sicer je nekoliko zaostal za lanskim rezultatom, a je bila tokrat konkurenca močnejša. Tudi bela majica, ki jo je osvojil Blaž Furdi, je pričakovana. Nisem videl kolesarja pred dirko, ki bi ga lahko ogrozil zato je kolesaril na čim boljšo uvrstitev v skupnem seštevku. 11. mesto je dobra uvrstitev za tako mladega kolesarja. Četrto mesto v razvrstitvi ekip je za mene dobra uvrstitev," je dejal športni direktor Save Miran Kavaš.

V takšni konkurenci so rezultati, ki so jih dosegli tekmovalci slovenskih klubov, povsem realni. Rezultati, ki jih je dosegel Bole, so le še dokaz več, da bo v prihodnje ob takšni konkurenci potrebno storiti še več v prizadevanjih za udeležbo na dirki Slovencev, ki nastopajo za ekipe prvega in drugega kakovostnega razreda. Razmerje zmag med slovenskimi in tujimi kolesarji se je po dveh zaporednih zmagah tujcev skoraj povsem izenačilo. Slovenci proti tujcem vodijo z 9:8.

Ne spreglejte