Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2013,
10.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 4. 7. 2013, 10.21

8 let

Na sporedu tranzicijska etapa s ciljnim šprintom glavnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred kolesarji na dirki po Franciji je na sporedu 176 kilometrov dolga tranzicijska etapa, ki ne bi smela biti pretirano zahtevna. Pričakujemo lahko ciljni šprint glavnine.

V skoraj ravni etapi bosta na sporedu leteči in gorski cilj. Za točke in posledično zeleno majico se bodo na triinšestdesetem kilometru borili šprinterji, medtem ko bo na oseminšestdesetem kilometru edini gorski cilj v etapi (4. kategorije), kjer bo za zmagovalca na sporedu ena točka. Že zdaj lahko potrdimo, da bo tudi po tej etapi v majici najboljšega kolesarja v točkovanju gorskih ciljev ostal Francoz Pierre Rolland (Europcar). Seveda, če bo prikolesaril v cilj etape. Prav padci so tisti, ki v prvem tednu dirke tradicionalno najbolj redčijo glavnino. Zaradi zloma roke je moral včeraj z dirke odstopiti Francoz Maxime Bouet (Ag2r-La Mondiale). Včeraj so zdravniki tudi potrdili, da si je Kanadčan Ryder Hesjedal pri padcu v 1. etapi poškodoval rebro, ki je počeno. Včeraj so se v padcih poškodovali tudi Christian Vandevelde (Garmin-Sharp), Nacer Bouhanni (FDJ) in Haimar Zubeldia (RadioShack-Leopard). Zadnji si je zlomil kost v levi dlani. Ali bodo omenjeni lahko nadaljevali dirko, bo znano ob začetku današnje etape. V padcu v ciljnem šprintu jo je skupil tudi Belgijec Jurgen Van Den Broeck (Lotto-Belisol), ki je padel na desno koleno. To mu je oteklo in šele v današnji etapi bo Van Den Broeck videl, kako huda je poškodba.

V današnji etapi bo glavnina zagotovo dovolila pobeg skupini kolesarjev, ki ne bo velika. Glavnina, na čelu katere bodo kolesarji ekipe Orica-GreenEdge, ubežnikom ne bo dovolila, da bi si prikolesarili veliko prednost, saj je zadnjih sto kilometrov skoraj ravnih. V prvi polovici etape je napovedan močnejši veter, ki bi lahko vplival na dogajanje v glavnini. Vsekakor pa lahko v Montpellierju, ki ima približno 265 tisoč prebivalcev, pričakujemo ciljni šprint glavnine. V prvih vrstah bodo Mark Cavendish, Marcel Kittel, Andre Greipel, Matthew Goss, Peter Sagan in preostali šprinterji. Lahko se zgodi, da bo rumena majica dobila novega lastnika. A to se bo zgodilo le, če se bodo tako odločili v ekipi Orica-GreenEdge oz. bi imel Simon Gerrans smolo in zaostal ob koncu dirke. Kandidata sta Daryl Impey in Michael Albasini, moštvena kolega Gerransa, ki imata isti čas, a slabše etapne uvrstitve. Daryl Impey bi v primeru, da obleče rumeno majico vodilnega, postal prvi kolesar iz Južne Afrike, ki bi mu to uspelo. Bo Montpellier, ki že enaintridesetič gosti štart ali cilj etape Toura, postal srečno mesto za Južno Afriko? Pred leti je Robert Hunter (2007) prav v tem mestu osvojil prvo etapno zmago kolesarjev iz Južne Afrike na Touru.

Ne spreglejte