Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2019,
20.46

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

2

Natisni članek

Ineos Chris Froome

Sreda, 12. 6. 2019, 20.46

4 leta, 10 mesecev

Froome padel pri 65 km/h, utrpel več zlomov in najverjetneje končal sezono

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

2

Chris Froome | Foto Instagram

Foto: Instagram

Potem ko je direktor kolesarskega moštva Ineos (nekdanji Sky) Dave Brailsford na včerajšnji novinarski konferenci v sklopu kriterija Dauphine napovedal, da bodo na letošnji Dirki po Franciji stavili na Chrisa Frooma, je Britanec grdo padel na dopoldanskem treningu pred kronometrom na kriteriju Dauphine in utrpel več zlomov, zaradi česar bo zagotovo izpustil letošnji Tour, najverjetneje pa je sezone zanj že konec.

Britanski kolesar Chris Froome si pri padcu na dopoldanskem treningu kronometra na kriteriju Dauphine, zlomil desno stegnenico, komolec in nekaj reber, so sporočili iz njegove ekipe Ineos. 

Zdravnik njegovega moštva Richard Usher je v izjavi za javnost dejal, da so Frooma nemudoma po nesreči odpeljali v bolnišnico v Roannu, kjer so potrdili, da ima številne resne poškodbe, med njimi zlomljeno desno stegnenico in desni komolec. "Ob tem ima tudi zlomljena rebra. Zdaj ga bodo s helikopterjem prepeljali v univerzitetno bolnišnico v St. Etiennu na nadaljnje zdravljenje," je dejal Usher.

Tako hude poškodbe pomenijo, da bo Froome moral na sanje o peti zmagi na francoski dirki pozabiti oz. jih preložiti. Najverjetneje je sezone zanj konec.

Kaj se je zgodilo? Froom padel pri 65 kilometrih na uro.

"Glede na naravo poškodbe je jasno, da ne bo mogel nastopiti na Touru," je sprva za francosko javno televizijo France Televisions povedal direktor moštva Ineos (nekdanji Sky) Dave Brailsford.  "Chris je neverjetno trdo garal, da se je vrnil v fantastično formo, bil je na dobri poti za Tour, ki ga bo moral zdaj, žal, izpustiti," je obžaloval in dodal: "Čeprav se zavedamo in poznamo tveganja, ki jih prinaša naš šport, pa je vedno zelo travmatično, ko kolesar pade in se poškoduje. Ena od vrlin, ki krasijo Chrisa, je, mentalna trdnost, pa tudi odpornost - podpirali ga bomo skozi okrevanje in mu pomagali uresničiti nadaljnje cilje in ambicije."

Sprva je Brailsford medijem razlagal, da je Froome padel v trenutku, ko si je želel očistiti nos in je obe roki hkrati dvignil s krmila, pri tem pa z visoko hitrostjo trčil ob zid.

Froomov moštveni kolega Wout Poels je kasneje potrdil, da je do padca prišlo pri visoki hitrosti: "Bili smo na spustu, ko je Chrisu zaradi vetra 'vzelo' sprednje kolo. Padel je pri hitrosti kakšnih 65 kilometrov na uro in močno treščil na asfalt. Grdo je bilo."  

34-letnega v Keniji rojenega Britanca so na zdravljenje v bolnišnico odpeljali s helikopterjem.

Froome se je poškodoval le nekaj ur zatem, ko je Brailsford na novinarski konferenci napovedal, da bodo v ekipi storili vse, da bodo Froomu pomagali do njegove pete zmage na Touru ter mu tako zagotovili mesto v športni zgodovini in ekskluzivnem klubu kolesarjev, ki so zmagali na petih Tourih.

"Moramo poskusiti doseči nekaj izjemnega, hkrati pa ne smemo pozabiti na druge kolesarje, kot sta Geraint Thomas in Egan Bernal," je pred Froomovo nesrečo razmišljal Brailsford.

Thomas želi braniti zmago na Touru

Poškodba Frooma bo kot kaže na široko odprla vrata Geraintu Thomasu, ki je v začetku junija jasno napovedal, da si želi braniti lansko zmago na Touru. Thomas se trenutno pripravlja za svoj nastop na Dirki po Švici.

 

Kot smo že poročali, na julijskem Touru ne bo niti Rogliča, najboljšega slovenskega kolesarja v zadnjem obdobju. Kapetansko vlogo Rogličeve ekipe Jumbo-Visma bo prevzel Nizozemec Steven Kruijswijk, lani peti v skupnem seštevku Toura, mesto za slovenskim šampionom.

 

Ne spreglejte