Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 3. 2009,
17.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 3. 2009, 17.03

8 let

Boonen najhitrejši v Kuurnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Belgijec Tom Boonen je zmagovalec 62. izvedbe kolesarske dirke Kuurne – Bruselj – Kuurne (1.1). Drugo mesto je zasedel Bernhard Eisel in tretje Jeremy Hunt.

Sezona klasičnih enodnevnih dirk v Belgiji, ki se je v soboto začela z dirko Omloop Het Nieuwsblad, se je nadaljevala s 193 kilometrov dolgo dirko Kuurne – Bruselj – Kuurne. Na dirki ki je kolesarje iz Flandrije popeljala v pokrajini Brabant in Valonija, je nastopil tudi Borut Božič. Idrijec, ki letos nastopa za ekipo Vacansoleil je lani krojil zaključek dirke in osvojil sijajno 6. mesto.

Osem kratkih, a zahtevnih in strmih klancev, ki so v večjem delu tlakovani, ter ozka cesta so bili dovolj velika ovira, da je v zaključek dirke skupaj krenila skupina trinajstih kolesarjev. Dirka se je pričela lomiti 75 kilometrov do cilja kjer je glavnini uspelo pobegniti skoraj dvajset kolesarjev. Skupina ubežnikov, v kateri ni bilo Boruta Božiča, se je iz kilometra v kilometer manjšala. Dvanajst kilometrov do cilja je bilo že popolnoma jasno, da bo zmagovalec dirke postal kolesar iz ubežne skupine.

Sylvain Chavanel, Maarten Wynants, Tom Boonen (vsi QuickStep), Bernhard Eisel (Columbia-High Road), Nick Nuyens, Juan Antonio Flecha, Tom Leezer (vsi Rabobank), Karsten Kroon (Saxo Bank), Mathieu Ladagnous, Gianni Meersman (oba Francaise des Jeux), Jeremy Hunt, Heinrich Haussler (oba Cervelo Test Team) in Geoffroy Lequatre (Agritubel) so bili kolesarji, ki so kolesarili skupaj vse do zadnjih osmih kilometrov dirke.

Nato so se pričeli vrstiti poskusi pobega. Najbolj uspešen je bil Španec Juan Antonio Flecha, ki je zasledovalcem pobegnil štiri kilometre do cilja. Slvain Chavanel je v nadaljevanju poskrbel, da je bil kolesar Rabobank ujet manj kot dva kilometra do cilja. Sledil je ciljni šprint, v katerem je Boonen suvereno premagal tekmece. To je že njegova druga zmaga na tej dirki v karieri (2007) in četrta zapored za ekipo QuickStep.

Zadnjih nekaj zmagovalcev dirke Kuurne-Bruselj-Kuurne:

2008 - Steven De Jongh (Niz) QuickStep 2007 - Tom Boonen (Bel) QuickStep-Innergetic 2006 - Nick Nuyens (Bel) QuickStep 2005 - George Hincapie (ZDA) Discovery Channel 2004 - Steven De Jongh (Niz) Rabobank 2003 - Roy Sentjens (Niz) Rabobank 2002 - Jaan Kirsipuu (Est) Ag2r-Prevoyance 2001 - Peter Van Petegem (Bel) Mercury 2000 - Andrej Čmil (Bel) Lotto-Adecco 1999 - Jo Planckaert (Bel) Lotto-Mobistar

Ne spreglejte