Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
10.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 6. 2011, 10.02

8 let

Z vratarjem, ki je bil dve sezoni celo kapetan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pri Vancouver Canucks je prvo ime med vratnicami 32-letni Roberto Luongo, ki je bil dve sezoni celo kapetan moštva. Njegova zamenjava je Američan Cory Schneider, ki šteje 25 let.

Roberto Luongo je bil leta 1997 izbran v prvem krogu nabora, kot četrtega so ga izbrali New York Islanders. Dve leti zatem je z ekipo podpisal triletno pogodbo v višini 2,775 milijona ameriških dolarjev, istega leta pa je bil ob poškodbi rezervnega vratarja vpoklican iz podružnice v prvo ekipo in 28. novembra tudi debitiral proti Bostonu. S predstavami je hitro prevzel mesto prvega vratarja od Felixa Potvina, ki so na nato tudi poslali v Vancouver. Vendar pa na otoku ni ostal dolgo. Po koncu sezone so imeli Islanders pravico do prvega izbora na naboru, kjer so izbrali vratarja Ricka DiPietra. Generalni menedžer se je odločil za menjavo, Luonga in Ollija Jokinena je v zameno za Marka Parrisha in Olega Kvasha poslal v Florido, kar pa se je izkazalo za slabo potezo, saj slednja nikoli nista bila na ravni svoje menjave.

Na Floridi je vratar italijansko-irskih korenin preživel pet sezon in postavil številne franšizne rekorde, med drugim je postal vratar z največ zmagami v klubski zgodovini. V obdobju pri ''panterjih'' je bil dvakrat nominiran za Vezina Trophy in Lester B. Pearson Award, vendar na koncu nagrade ni prejel. Sezona 2005/06 je bila njegova zadnja na Floridi, saj se ni uspel dogovoriti za nadaljnjo sodelovanje, poleg finančnih zahtev je želel, da bo njegova zamenjava med vratnicami Jamie McLennan, prav tako pa je zahteval, da znova zaposlijo Francoisa Allaira kot trenerja vratarjev. Do dogovora ni prišlo, tako da je odšel v Vancouver skupaj z Lukašom Krajičekom in pravico do nabora v šestem krogu, v obratno smer pa so odšli Alex Auld, Bryan Allen in Todd Bertuzzi.

Z novim delodajalcem je podpisal štiriletno pogodbo v višini 27 milijonov ameriških dolarjev. Tudi v Vancouvru je bil nekajkrat nominiran za različne nagrade, a na koncu znova ni prejel nobene. Pred začetkom sezone 2008/09 je generalni direktor kluba oznanil, da bo 32-letni čuvaj mreže postal kapetan moštva, kar je nenavadno, saj pravila lige prepovedujejo vratarjem opravljati kapetansko vlogo. Prvič po sezoni 1947/48 je bil kapetan vratar. Zaradi pravil pa na ledu ni opravljal te vlogo, ''C'' pa je imel narisan na maski. Kapetan pa je bil le dve sezoni. Na začetku septembra 2009 je podaljšal pogodbo s Canucks, 12-letna pogodba pa je bila vredna kar 64 milijonov ameriških dolarjev.

Mesto rezervnega vratarja ima sedem let mlajši Cory Schneider, ki je bil izbran na naboru leta 2004 v prvem krogu kot 26. s strani Vancouvra, ki je hkrati njegov edini NHL klub. Po naboru se je preselil v univerzitetno ligo NCAA, kjer je igral za Boston College. V sezoni 2007/08 se je preselil v podružnico kanadske ekipe Manitoba Moose. Tam je branil tudi sezono zatem, ko je prvič dobil priložnosti tudi v NHL, v statistiko je vpisal osem nastopov. V sezoni 2009/10 je v AHL branil na 60 tekmah, pri Canucks pa je dobil priložnost le na dveh tekmah. Šele v tej sezoni si je pri Vancouvru izboril mesto rezervnega vratarja in v rednem delu med vratnice vstopil na 25 tekmah.

Ne spreglejte