Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 10. 2014,
15.04

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 24. 10. 2014, 15.04

8 let, 3 mesece

Sosedi stavijo na moža, ki je vodil ZDA, in oznako "narejeno v Italiji"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Potem ko se je pred meseci zamenjalo vodstvo italijanske hokejske zveze, so naši zahodni sosedi prevetrili še trenerske vrste. Glavni strateg bo izkušeni Lou Vairo.

Italijani so si zastavili ambiciozen projekt, s katerim želijo povrniti zaupanje v domačo trenersko stroko in domače igralce, da bi lahko svoji reprezentanci resnično lahko rekli "Made in Italy" (Narejeno v Italiji, op. p.). Spremembe v italijanskem hokeju so se najprej začele na klubski ravni, ko je zveza zahtevala, da se klubi, ki so še lani igrali v mednarodni ligi INL, vrnejo v domače tekmovanje, zdaj se nadaljujejo še na reprezentančni. Selektorsko paličico je od Američana Toma Pokla prevzel v Brooklynu rojeni Lou Vairo. Devetinšestdesetletnik z italijanskimi koreninami ima 40-letne trenerske izkušnje, ki jih je nabiral po vsem svetu, leta 2010 je Mednarodna hokejska zveza njegov prispevek k mednarodnemu hokeju počastila z nagrado Paul Loicq Award. V trenerski življenjepis je vpisal tudi vodenje ameriške reprezentance na štirih svetovnih prvenstvih, na olimpijskih igrah leta 2002, ko so Američani v Salt Lake Cityju osvojili srebro, pa je opravljal vlogo pomočnika. Deloval je tudi kot glavni trener nizozemske reprezentance in pomočnik italijanske reprezentance (1991). Kot pomočnik je dve sezoni (1985/1985, 1985/1986) okušal tudi najmočnejšo hokejsko ligo na svetu, in sicer pri moštvu New Jersey Devils.

Ne bo lahko

Ob novem izzivu – prvi preizkus ga čaka v začetku novembra, ko se bo z varovanci na reprezentančnem turnirju na Madžarskem udaril z domačini, Poljaki in Korejci – je Vairo italijanskim novinarjem dejal: "Treba je dati prostor trenerjem in igralcem italijanske šole."

Naši sosedi se zavedajo, da zastavljeni projekt, ki predvideva veliko priložnosti tudi za mlade in ni niti malo naklonjen naturaliziranju igralcev, ne bo prinesel čudežev čez noč. "Zadovoljni smo s sestavo tehničnega osebja, ki trdno verjame v vzpon našega hokeja. To bo dobra priložnost tudi za mlade. Vemo, da ne bo lahko, a smo prepričan, da smo na pravi poti," je o prevetritvi dejal član italijanske hokejske zveze Tommaso Teofoli.

Lou Vairo bo imel ob sebi še kopico pomočnikov, in sicer mu bodo pomagali Ivano Zanatta (zadnje tri sezone je deloval v KHL, pred tem je trenersko znanje osem sezon nabiral v elitni švicarski ligi), Stefan Mair (zadnje tri sezone glavni trener nemškega prvoligaša Schwenninger Wild Wings), in trener vratarjev Roberto Scelfo (večino kariere zaprisežen član Ritten Renona). Najpomembnejši izziv Italijane čaka aprila na Poljskem, kjer bodo vrnitev med elito, iz katere so izpadli letos, naskakovali proti Kazahstanu, Japonski, Ukrajini, Madžarski in domačinom.

Ne spreglejte