Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 5. 2011,
19.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 5. 2011, 19.32

7 let, 12 mesecev

Rusi so se tresli, grizli nohte, na koncu pa se izmazali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mala Slovenija se velike Rusije ni prav nič ustrašila in prikazala eno izmed najboljših predstav, v igri za točko je bila do samega konca, a morala po 60 minutah vseeno priznati premoč s 4:6.

Slovenski strateg je na drugem obračunu z Rusijo, ki je v prvem krogu izgubila z Nemčijo, sprejel odločitev, da med vratnicami začne Andrej Hočevar, medtem ko v peterkah ni prišlo do nobene spremembe. Dvorana je bila kar lepo zapolnjena, slovenski navijači pa so odlično vzdušje napravili že dobrih 20 minut pred začetkom tekme in bili veliko glasnejši kot privrženci Rusije.

Rusi izkoristili prvi ''power-play''

Do prve resnejše priložnosti so Rusi, ki so tokrat igrali kot domačini, prišli v drugi minuti po sreči, branilec Slovenije je namreč želel izbiti plošček, a ob tem zadel nasprotnika in Hočevar se je moral zelo potruditi, da je uspel zaustaviti odbitek.

''Zbornaja'' je imela nato v razmiku treh minut dva ''power-playa'', do zadetka pa prišla že ob prvi situaciji, ko je z modre črte s strelom s prve mrežo zatresel Vitalij Atjušov. ''Risi'' so do prvega strela na vrata prišli v peti minuti, ko je poskusil Klemen Pretnar.

Jeglič okrvavljen zapustil ledeno ploskev

Štiri minute zatem je pri domačih moral na kazensko klop Sergej Zinovjev, osem sekund kasneje pa je zaradi grobega prekrška nad Žigo Jegličem, ki je poškodovan odšel v garderobo, Aleksej Jemelin prislužil petminutno kazen in pot pod tuš. Igra ob dveh igralcih več nikakor ni stekla, šele ob koncu je Rok Tičar resneje ogrozil vratarja Jevgenija Nabokova, ob igralcu več pa je bilo nekoliko bolje.

Rusi so se do konca prve tretjine še dvakrat znašli v nevarni priložnosti, ob poizkusu Vladimirja Tarašenka se je izkazal Hočevar, solo prodor Maksima Afinogenova pa je rešil Greg Kužnik, ki je v skoku izbil plošček. Zadnji dve minuti pred piskom sirene so zapretili tudi ''risi'', strel Damjana Dervariča z modre črte je za las švignil mimo vratnice, Robert Sabolič, ki se je sam znašel pred ruskim vratarjem, pa je meril prek gola.

Ob zadetku Hebarja v dvorani završalo

Drug del so naši fantje začeli pogumno, v tretji minuti nadaljevanja je Žiga Pance prišel do samostojnega prodora, a slabo zadel plošček, v nadaljevanju pa iztržil prekršek. Rusi so si hitro zatem prislužili še eno kazen, Jevgenij Artjukin je nešportno podrl slovenskega vratarja. Tokrat je bila igra ob številčni prednosti za odtenek boljša, Nabokov je imel več dela (ob poskusih Kužnika, Blaža Gregorca in Andreja Hebarja).

Tudi ob izenačenih močeh na ledu je bila Slovenija povsem enakovreden tekmec, na priložnosti je sicer prežala predvsem prek protinapadov in prek enega prišla do izenačenja. Gregorc je švignil po desni strani v napadalno tretjino, podal pred vrata, kjer je bil na pravem mestu Hebar in pospravil plošček v mrežo. Rusi so protestirali, sodniki pa so po ogledu video posnetka zadetek priznali. ''Zbornaja'' je nato nekoliko stopila na plin in bila več časa v nasprotnikovi tretjini, v 36. minuti pa prišla do novega vodstva. Igralci Slovenije so imeli kar dvakrat priložnost, da izbijejo plošček iz obrambne tretjine, kar pa jim ni uspelo, do strela od daleč je prišel Afinogenov, ki je presenetil pokritega Andreja Hočevarja.

Rusi so se zadetkov veselili kot otroci

V prvi minuti zadnje tretjine sta si obe ekipi pripravili priložnost, Slovenija pa je nadaljevala z borbeno in pametno igro, nepopustljivost se je obrestovala v 43. minuti. Šivic se je poigral z enim ruskim igralcem, podal pred gol, tam pa je Boštjan Goličič v drugem poskusu pospravil plošček v mrežo. Izenačenje je trajalo nekaj več kot tri minute, ko je Slovenija prejela še tretji zadetek od daleč, tokrat je bil natančen Kulikov. ''Risi'' so hitro prišli do strela, a vsega 38 sekund zatem prejeli še četrti zadetek, ko slovenskemu vratarju ni uspelo dovolj dobro zaustaviti ploščka, ki je le za las prečkal golovo črto, med strelce pa se je vpisal Artjukin, Rusov pa že dolgo nismo videli, da bi se tako veselili zadetka.

Slovenci se niso predali, podali so se v odprt boj in za znižanje potrebovali 28 sekund. Goličič je po dobljenem metu ploščka Mateja Hočevarja prišel do strela in ukanil Nabokova. A to še ni bilo vse, Slovenci so proti najuspešnejši reprezentanci vseh časov nadoknadili dva gola zaostanka v štirih minutah! Andrej Tavželj je z modre sprožil strel, plošček se je srečno odbil na palico Roka Pajiča, ki je zadel pod prečko.

Slovenija imela deset strelov več

Ruski hokejisti so si nato pripravili nekaj zrelih priložnosti, štiri minute pred koncem pa z obilo sreče prišli do petega zadetka, plošček se je pred vrati Slovenije motal med nogami številnih igralcev, najbolj pa je bil zbran Radulov in poskrbel za novo vodstvo. Minuto pred koncem je dvorani zastal dih, ko je Šivic preusmeril plošček, a je ta za las zgrešil cilj. Sledil je protinapad, kjer pa je Sergej Zinovjej zapečatil usodo Slovenije.

Če rezultatsko nismo bili uspešnejši, pa smo rusko izbrano vrsto premagali v številu sproženih strelov na vrata. Na koncu je imela Slovenija deset strelov več kot nasprotnik (35:25).

Ne spreglejte