Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2012,
11.27

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2012, 11.27

8 let, 3 mesece

Pred pol leta ga je občudoval po TV-ju, zdaj bo z njim igral

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Članska reprezentanca bo na turnirju EIHC v Lyonu nastopila v pomlajeni zasedbi. Med hokejisti, ki bodo prvič oblekli članski dres, sta tudi Jan Berčič in Črt Snoj, ki v Francijo odhajata po izkušnje.

Slovenske članske "rise" med 13. in 15. decembrom v francoskem Lyonu čaka evropski ledeni izziv, na katerem se bodo srečali z izbrano vrsto Francije, Latvije in Danske. Pred dobrim mesecem so izbranci selektorja Matjaža Kopitarja ljubljanski ledeni izziv opravili z odliko, premagali so Italijane, Francoze in Avstrijce ter prepričljivo osvojili prvo mesto. A zdaj je zgodba nekoliko drugačna, saj bo slovenske barve v deželi "galskih petelinov" branilo le šest hokejistov, ki so nastopali v Ljubljani, priložnost pa bodo dobili številni mladi fantje, med katerimi je kar nekaj debitantov. Z dvema od "risov", ki bosta sploh prvič zaigrala za člansko vrsto, smo se pogovarjali o vpoklicu v reprezentanco, pričakovanjih na turnirju in igranju ob boku tokrat edinega NHL-ovca Anžeta Kopitarja.

Presenečenje in čast

Prvi je Jan Berčič, 21-letni napadalec kranjskega Triglava, drugi pa 22-letni napadalec ljubljanske Slavije Črt Snoj. V letošnji sezoni nastopata v novoustanovljeni ligi INL, v kateri "drsata" vsak na svojem bregu, in sta nasprotnika. V prihodnjih dneh pa bosta združila moči in s pomlajeno reprezentanco nabirala izkušnje. Ob vpoklicu v člansko izbrano vrsto, ki je bil za oba prvi v karieri, sta bila presenečena in navdušena. "Zelo sem zadovoljen z vpoklicem in komaj čakam, da dobim priložnost tudi na ledu. Mislim, da si vsak igralec želi, da vsaj enkrat nastopi za člansko izbrano vrsto. Za to izkušnjo se poteguješ vse življenje, za to trdo treniraš, tako da si štejem to v čast," je bil poti v Lyon vesel Berčič.

Ljubljančan Snoj, ki decembrskega vpoklica ni pričakoval, pa je bil ob vpoklicu kar malce presenečen: "Prvi občutek je bilo presenečenje. Na nek način sploh nisem dojel, kaj se je zgodilo in se še zdaj ne zavedam popolnoma, kako velika stvar je vpoklic med člane. Če sem realen, si nisem mislil, da bom decembra z njimi v Franciji. Vsekakor je vpoklic dober pokazatelj, da sem dobro delal čez poletje in da sem trenutno v res odlični formi." Tudi Berčič, ki je še v lanski sezoni nastopal v razširjenem avstrijskem prvenstvu za HK Jesenice, ni pričakoval, da bo decembra oblekel članski dres: "Glede na vse zaplete, ki so se zgodili Jesenicam, seveda nisem preveč pričakoval vpoklica, ampak sem zato zdaj toliko bolj prijetno presenečen."

Nabirati izkušnje ob boku Kopitarja

Kot rečeno, bo Slovenija nastopila v pomlajeni zasedbi, kar mladim fantom daje veliko priložnost za dokazovanje. "Od turnirja pričakujem predvsem to, da se mladi izkažemo, da pokažemo, da tudi mi lahko igramo na najvišji ravni in da lahko dosežemo tudi kakšen dober rezultat. Seveda bomo hkrati nabirali izkušnje in imeli lepo priložnost svoje znanje pokazati tudi kakšnemu klubu iz tujine," je pričakovanja o turnirju razkril kranjski "orel" Berčič. Tudi Črt Snoj se strinja z reprezentančnim kolegom: "V Francijo potujemo z mlado ekipo, tako da bomo imeli res lepo priložnost za dokazovanje in nabiranje novih izkušenj. Pričakujem, da bom proti Franciji, Latviji in Danski odigral tri močne tekme ter nabral čim več igralnih minut, v katerih se bom potrudil po najboljših močeh."

Minutažo pa bosta nabirala tudi ob Anžetu Kopitarju, ki bo zaradi stavke v najmočnejši ligi NHL spet nastopil za Slovenijo. Oba debitanta misel na igre ob slovenskem NHL-ovcu navdušuje. "To je velika čast. Je prvi slovenski igralec v NHL-u in imamo tudi nekoliko sreče, da igramo prav v obdobju, ko je v ligi stavka. Imamo res velik privilegij, saj se od njega lahko res veliko naučimo, hkrati pa občudujemo njegove poteze," navdušenja ni skrival Jan Berčič. Članu Slavije pa so misli ob omembi Hrušičana ušle na junijske tekme: "Še pred pol leta sem se ponoči zbujal, da sem Anžeta gledal po televiziji, zdaj pa bom z njim v garderobi in na ledu. To je resnično velika stvar."

Priložnost občudovati Anžeta Kopitarja in stopiti na ledeno ploskev dvorane Palais des Sports de Gerland bosta debitanta imela že kaj kmalu, saj "risi" s tekmami tridnevnega turnirja začenjajo v četrtek, 13. decembra, ko bodo njihovi prvi nasprotniki domačini.

Ne spreglejte