Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 8. 2013,
20.04

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 15. 8. 2013, 20.04

8 let, 3 mesece

Pravljičnih sedem, a profesionalen je le en

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V prihajajoči sezoni bo na delu sedem slovenskih članskih hokejskih klubov. Žal med tem pravljičnim številom najdemo le eno pravo profesionalno moštvo, a veseli dejstvo, da se nekateri vračajo.

Liga EBEL in liga INL bosta domovanji slovenskih članskih klubov v sezoni 2013/2014. S kom se bodo naša moštva srečevala, kakšna so pravila v omenjenih tekmovalnih sredinah, kdaj se bosta težko pričakovani sezoni začeli in kdaj bomo dobili prvake, si lahko preberete v nadaljevanju.

Slovenski ljubitelji hokeja verjetno bolje poznajo ligo EBEL, v kateri bo tudi prihodnjo sezono zaigralo 12 moštev iz petih držav. A s to razliko, da bodo svoje adute ob Slovencih, Avstrijcih, Čehih in Madžarih imeli Italijani in ne Hrvati. Zagrebški Medveščak, ki se je podal KHL-ovskim izzivom naproti, je namreč zamenjal južnotirolski Bolzano. Iz deželice na sončni strani Alp še drugo leto zapored prihaja edini slovenski profesionalni klub HDD Olimpija, ki počasi, a vztrajno dobiva celostno podobo. Pod taktirko Bojana Zajca bodo ''zmaji'' v novo sezono stopili 13. septembra, ko bodo gostovali v Innsbrucku, medtem ko bodo prvo domačo tekmo zaradi EuroBasketa odigrali šele 24. septembra, ko v goste prihajajo salzburški ''rdeči biki''. Sicer pa bosta sezono razširjenega avstrijskega prvenstva 7. septembra odprla Dornbirn in Beljak.

Nova sezona pa prinaša še eno novost – igralni dnevi ne bodo le torek, petek in nedelja, pač pa bodo tekme razporejene med celim tednom. Liga bo med sezono odšla dvakrat na ''odmor'', in sicer med 4. in 10. novembrom ter v času zimskih olimpijskih iger med 3. in 23. februarjem. Prvak bo znan najkasneje 13. aprila.

Za razliko od lige EBEL je liga INL od lani doživela korenite spremembe. Število klubov, ki so se odločili sodelovati v tem tekmovanju, se je zvišalo za kar devet. V pretekli sezoni je v Mednarodni ligi INL tekmovalo le šest moštev, ki so prihajali iz Avstrije in Slovenije, čez dober mesec jih bomo lahko spremljali kar 15. Ob avstrijskih, ki ne bodo več v večini, in slovenskih bodo sodelovali tudi italijanski. Če smo še lani imeli le dva predstavnika, HK Playboy Slavija in HK Triglav Kranj, bomo letos najštevilčnejše zastopani, saj bo slovenske barve branil šesterica. Čeprav ne gre za profesionalna moštva, v katerih bi igralci za svoje igre prejemali plačilo, kot je to v navadi pri nekaterih avstrijskih drugoligaših, veseli podatek, da so se v določenih slovenskih mestih kljub mnogim pomislekom in neugodni finančni situaciji odločili na noge postaviti člansko ekipo.

Tako se po 13. letih vračajo člani v knežjem mestu, spet je namreč zaživela članska ekipa Celja – HK Celje. Na Bledu so še konec marca obžalovali, da jim ni uspelo sestaviti članskega moštva, nato pa so sredi maja presenetili in sporočili, da je bila želja fantov HKMK Bled po nadaljevanju kariere tako velika, da so se odločili poskusiti in se pridružili ligi INL. Tam bodo zaigrali tudi mariborski ''lisjaki'' – HDK Maribor, ki so bili sicer aktivni že lani, manjkali pa ne bodo niti hokejisti iz Zgornjesavske doline. Jeseničani bodo hokejsko tradicijo železarskega mesta peljali naprej s članskim moštom, imenovanim Team Jesenice.

Štart prenovljene lige INL, v kateri ima lahko vsaka ekipa v svojih vrstah štiri tujce (dva mlajša in dva starejša od 22 let) bo 21. septembra. Aktualni prvaki so hokejisti Bregenzerwalda, ki so v finalu ugnali zaloško Slavijo, novi pa bodo znani najkasneje 8. aprila.

Ne spreglejte