Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 9. 2016,
12.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

3

Natisni članek

hokej slovenska hokejska reprezentanca Danska Olimpijske kvalifikacije Frans Nielsen Peter Regin Jan Karlsson

Sobota, 3. 9. 2016, 12.07

6 let, 7 mesecev

Danski tabor po koncu upanj na uvrstitev na OI

Poklapani Danci: Nismo se še naučili igrati v vlogi favorita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

3

Slovenija Danska | Foto Hokejska zveza Slovenije

Foto: Hokejska zveza Slovenije

"Z ekipo, ki jo imamo, ne moremo iskati izgovorov za to, kar se nam je zgodilo. To je neuspeh, lahko bi poiskali še  kakšno hujšo besedo," je bil po porazu s Slovenijo z 0:3 jezen danski kapetan Frans Nielsen.

Danska hokejska reprezentanca je na olimpijske kvalifikacije v beloruski prestolnici pripotovala kot eden od glavnih favoritov za končno prvo mesto, ki edino vodi na olimpijske igre v Pjongčang leta 2018. To so v svojih medijih odkrito priznali tudi njihovi hokejisti, med katerimi je kar osem članov lige NHL.

A individualne kakovosti niso znali unovčiti. Najprej so z 2:5 izgubili z Belorusijo, nato z 0:3 priznali premoč še Sloveniji in tekmo pred koncem turnirja – v igri za OI sta le še Slovenija in Belorusija – ostali brez možnosti za olimpijsko vozovnico. Po letu 2013 in Vojensu so jim še drugič zapored načrte prekrižali risi.

Kot bi le stali v živem blatu

"Poskušali smo, a zdelo se je, kot bi stopili živo blato in brez upiranja le stali v njem," je igro Danske z zgovorno prispodobo primerjal kapetan Frans Nielsen. | Foto: Getty Images "Poskušali smo, a zdelo se je, kot bi stopili živo blato in brez upiranja le stali v njem," je igro Danske z zgovorno prispodobo primerjal kapetan Frans Nielsen. Foto: Getty Images

Danska sedma sila je neuspeh označila z besedo fiasko, kapetan Severnjakov pa je v pogovoru za danski TV 2 SPORTs dva poraza v dveh dneh opisal kot skrajno neroden položaj, v katerem se ne bi smeli znajti.

"Z ekipo, ki jo imamo, ne moremo iskati izgovorov za to, kar se nam je zgodilo. To je neuspeh, lahko bi poiskali še kakšno hujšo besedo. Poskušali smo, a zdelo se je, kot bi stopili živo blato in brez upiranja le stali v njem. Želim vedeti, zakaj se nam je to zgodilo. Imamo toliko talentov, a nam ne uspe. Imel sem velika pričakovanja, zelo sem razočaran," je član Detroit Red Wings Frans Nielsen po novem neuspešnem olimpijskem lovu – Danci še nikoli niso nastopili na OI – poklapano razlagal novinarjem.

Ne znajo igrati v vlogi favoritov

Peter Regin je vzrok za danske težave našel v tem, da se še niso naučili stopiti skupaj, ko jim pripada vloga favoritov. | Foto: Getty Images Peter Regin je vzrok za danske težave našel v tem, da se še niso naučili stopiti skupaj, ko jim pripada vloga favoritov. Foto: Getty Images

Odgovor na kapetanovo vprašanje, zakaj jim ob res močni ekipi - zgodnji termin kvalifikacij je omogočil prihod NHL-ovcev - ni uspelo, je poiskal napadalec finskega Jokerita Peter Regin.

"Odlične ekipe znajo igrati v vlogi favorita, mi pač ne, tega se še nismo naučili. Če si favorit, to pomeni, da imaš boljšo ekipo, a mi tega nismo znali unovčiti. Nismo igrali z identiteto in vnemo, kot igramo na svetovnih prvenstvih, kjer večinoma nismo favoriti in se bojujemo za obstanek.

Na tistih tekmah damo vse od sebe, si pomagamo, tokrat tega ni bilo. Ko smo imeli plošček, nismo igrali kot ekipa. Fiasko je težka beseda. Raje bi rekel, da nismo uresničili cilja," je Regin s prstom pokazal na pomanjkanje ekipnega duha.

Prav ekipo in medsebojno pomoč je kot ključ do uspeha ob zmagi nad Danci izpostavil slovenski selektor Nik Zupančič.

Kritike na račun selektorja, vratar na prisilni počitek

Danski selektor Jan Karlsson je pričakovano deležen mnogih kritik. | Foto: Vid Ponikvar Danski selektor Jan Karlsson je pričakovano deležen mnogih kritik. Foto: Vid Ponikvar

"Prva in druga tretjina sta bili dobri, a po drugem prejetem zadetku (v 50. minuti je na 2:0 zvišal Aleš Mušič, op. a.) nam je zmanjkalo moči," je po porazu dejal selektor Jan Karlsson, ki so ga na Danskem pričakovano označili za glavnega krivca za neuspeh.

Čeprav je ostal brez možnosti za OI, ga z varovanci v nedeljo čaka še zadnja tekma, na kateri se bodo pomerili s prav tako že odpisano Poljsko.

Na tem obračunu zagotovo ne bo vratarja Frederika Andersena, ki se je na petkovi tekmi ob trku s soigralcem Oliverjem Björkstrandom poškodoval. Po prvih informacijah gre za lažje poškodbe v rami, zaradi katere bo z ledenih ploskev odsoten od enega do dveh tednov. Danci upajo, da bo nared do svetovnega pokala v Torontu, kjer bi moral braniti za ekipo Evrope, v kateri bo igral tudi Anže Kopitar.

Ne spreglejte