Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2012,
8.34

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2012, 8.34

8 let, 3 mesece

Po rekordnem Celovcu in Šalati dobri stari Plečnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Prirejati so jo začeli čez lužo, zdaj postaja vse bolj priljubljena tudi v Evropi. Čez dobra dva tedna jo bomo dočakali v Ljubljani. Hrvatom in Avstrijcem ni neznanka. Zimska klasika!

Pred tridnevnim hokejskim spektaklom, ki bo našo prestolnico obiskal čez dobra dva tedna, obudimo spomine na zimske klasike, ki so se v prejšnjih letih zvrstile v razširjenem avstrijskem prvenstvu. Pisal se je deveti januar 2010, prizorišče pa celovški nogometni štadion Hypo Group Arena, ki je bil leta 2008 eno od osmih prizorišč evropskega nogometnega prvenstva in ki sprejme 32.000 obiskovalcev. Tekmeca na prvi avstrijski hokejski zimski klasiki po letu 1959 sta bila večna rivala celovški KAC in beljaški VSV. Na zasneženo soboto, ko so mnogi zaradi obilnih snežnih padavin mislili, da tekme sploh ne bo, je kar 30.500 navdušencev pospremilo hokejski spektakel. Na obračunu, med katerim so morali z ''rolbo'' večkrat očistiti sneg z ledene ploskve, so s 3:1 slavili ''orli'' iz Beljaka, pri katerih sta blestela Michael Raffl (dva zadetka) in Roland Kaspitz (en zadetek). Število gledalcev s celovške zimske klasike je v ligi EBEL še vedno rekordno in bo še nekaj časa ostalo tako.

Mrzla in snežena Šalata postaja tradicionalna

H koreninam hokeja so se pred tremi sezonami vrnili tudi pri zagrebškem Medveščaku, ko so v začetku februarja 2010 na drsališču Šalata priredili dve tekmi pod milim nebom. Na prvi so ''Zagrebčani'' klonili proti VSV-ju, na drugi pa so bili po kazenskih strelih boljši od Dunaja. Vse od leta 2010 so tekme na Šalati postale tradicionalne, februarja 2011 so namreč ''medvedi'' gostili Linz in ga premagali.

Čast zaigrati na Šalati pred 4.500 gledalci so imeli tudi hokejisti Olimpije, ki so februarja letos v sneženem večeru pod reflektorji in pri minus desetih stopinjah z 1:3 morali priznati premoč domačinom. Za ''Ljubljančane'' je zadel le Brock McBride, pri ''medvedih'' pa so bili natančni Matt Siddall, Alan Letang in Gal Koren. Le dva dni za tem so v Zagrebu spremljali še eno zimsko klasiko, in sicer so v medvedji brlog na prostem prišli še hokejisti celovškega KAC-a, ki so jih domačini prav tako obvladali. Največ zimskih hokejskih klasik v ligi EBEL smo torej videli pri naših južnih sosedih, ki so tudi s septembrsko tekmo v areni v Puli, ki je bila sploh prva hokejska tekma v amfiteatru v zgodovini, dokazali, da jim organizacija spektaklov res ni tuja.

Osamljeni in pozabljeni Plečnik čaka na oklepnike

Mnogi so še februarja, ko je Olimpija igrala na Šalati, dvomili, da bomo v Sloveniji kdaj priča takšnemu dogodku, a zdaj bo zimska hokejska pravljica dosegla tudi naše kraje.

Kot je zagotovo znano vsem hokejskim navdušencem, bo kultni bežigrajski štadion zaživel med 4. in 8. januarjem prihodnje leto, ko bodo ''zmaji'' v razširjenem avstrijskem prvenstvu odigrali kar tri tekme na prostem. Vsi nasprotniki ''Ljubljančanov'' že imajo izkušnje z zimsko klasiko iz prej omenjenih prizorišč. Kot prvi bodo na ledeni ploskvi na Plečnikovem štadionu hokejistom Olimpije nasproti stali beljaški ''orli'', pri katerih igra peterica lanskih ''zmajev'', ekipi pa poveljuje lanski strateg ljubljanskega moštva Hannu Järvenpää. Gledalci bodo ta dan podoživljali uspehe nogometne "zlate" generacije. Nedelja bo v znamenju nogometnih bojev med Olimpijo in Dinamom, v Ljubljano pa bo prišel Medveščak. Zimska klasika se bo zaključila v torek, ko bodo oklepniki Olimpije in KAC-a obeležili prvo uradno mednarodno tekmo v zgodovini slovenskega hokeja. Beljačani in Celovčani bodo tako del še ene zimske klasike v ligi EBEL, ki naj bi si jo v treh dneh lahko ogledalo okrog 30.000 obiskovalcev.

Ne spreglejte