Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 9. 2013,
17.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 4. 9. 2013, 17.30

8 let

"Lisice" v premierni sezoni stavijo na tujce. Bodo dovolj pretkane za končnico?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Italijanska zveza je po dolgem prepričevanju le pokleknila in spustila Bolzano v ligo EBEL. Novinci s trenerjem Tomom Poklom na čelu si želijo končnice, a se zavedajo, da bo vse prej kot lahko.

Z odhodom zagrebškega Medveščaka v Kontinentalno hokejsko ligo se je v razširjenem avstrijskem prvenstvu odprlo mesto, ki so ga z veseljem zapolnili Južni Tirolci iz Bolzana. Ti so imeli največ birokratskih težav doma, saj so bila pogajanja dolgotrajna. Italijanska hokejska zveza je namreč dolgo oklevala, a nazadnje le popustila pod pritiski in domnevnimi izsiljevanji ter dovolila, da se najtrofejnejši domači klub priključi ligi EBEL. Ko so jim v začetku julija doma prižgali zeleno luč, so se stvari hitro odvile, in Bolzano so kmalu kot novega člana družine soglasno sprejeli vsi preostali EBEL-ligaši. Za Bolzano družba Slovencev in Avstrijcev ne bo nič novega, saj so v 90. letih nastopali v Alpski ligi, v kateri so v sezoni 1993/1994 pokorili vso konkurenco, še trikrat so postali podprvaki.

EBEL kot odskočna deska

V nov izziv, v katerem sodelujejo klubi iz petih držav, ob omenjenih treh še češki in madžarski predstavnik, bo na trenerski klopi sedel Tom Pokel. Za selektorja italijanske reprezentance bo to peta klubska sezona v Italiji, v pretekli je vodil Alleghe, pred tem pa je tri leta preživel v Pontebbi. Za Američana, ki si je trenersko pot utiral v Nemčiji, avstrijsko prvenstvo ni neznanka. V sezoni 2007/2008 je sedel na klopi Gradca, štiri sezone prej pa je v prvi avstrijski ligi vodil Feldkirch. Šestinštiridesetletni strateg je ob predaji trenerske taktirke dejal, da se zaveda, da bo premierna sezona težka, a da se bodo trudili izpolniti cilj – preboj v končnico. Ob tem je poudaril, da si želi motiviranih hokejistov, za katere bo liga EBEL predstavljala okno v svet.

Ob reprezentantih številni tujci

Čeprav je Pokel ob nastopu mandata dejal, da je razširjeno avstrijsko prvenstvo lepa priložnost za domače fante, je v ekipi, ki končno podobo šele dobiva, največ tujcev. Glede na zadnjo sezono, ko je bilo v ekipi 20 Italijanov in le peščica tujih fantov, so se zgodile korenite spremembe. Za zdaj je na Američanovem seznamu deset Italijanov, devet Kanadčanov, dva Američana, Čeh in Finec. "Lisicam" ostajata zvesta kapetan reprezentance Alexander Egger in veteran Stefan Zisser, ki bo že 12 leto zaporedoma član južnotirolskega moštva. Tu so še nekateri reprezentanti, ki jih novi trener že pozna, Marco Insam, Markus Gander, Anton Bernard in Enrico Miglioranzi. Izgubili so najučinkovitejšega moža zadnje sezone, saj se je Mark McCutcheon preselil k norveški Valerangi. Zato pa so pripeljali 14 oklepnikov, od katerih je kar 12 tujcev, ki so hokejske veščine večinoma nabirali v ligah AHL in ECHL. Med vratnicami bo izkušenemu Güntherju Hellu družbo delal Čeh Jaroslav Hübl, ki je večji del kariere preživel v češki Extraligi, del zadnje sezone pa v prvi švicarski in elitni finski ligi. V svojih vrstah pa bodo imeli znanca lige EBEL. Finski napadalec Kim Stromberg je namreč zapustil Orle iz Znojma in se priključil Bolzanu.

Kako se bodo Tom Pokel in njegovi varovanci znašli na novi poti, bodo izpolnili pričakovanja vodstva in ali jih bo pomanjkanje pripravljalnih tekem (odigrali so le eno, proti nemškim drugoligašem Starbulls Rosenheim so izgubili z 1:2) in časa za uigravanje "teplo", bo pokazal čas.

Ne spreglejte