Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 5. 2015,
15.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

svetovno prvenstvo Praga ZDA Kanada Sidney Crosby Rusija

Sobota, 16. 5. 2015, 15.08

8 let

Kanadčani v finalu svetovnega prvenstva na Češkem napolnili mrežo Rusije!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V finalu 79. svetovnega prvenstva v hokeju na ledu je reprezentanca Kanade s 6:1 povozila Rusijo in osvojila že 25. naslov svetovnih prvakov. Američani so v tekmi za tretje mesto premagali Čehe.

V finalni poslastici 79. svetovnega prvenstva je izjemno močna ruska falanga, ki je poskušala ubraniti naslov svetovnega prvaka, naletela na še močnejšo kanadsko vrsto, ki je prvenstvo na Češkem končala brez poraza.

V velikem finalu letošnjega svetovnega prvenstva so prvi zadeli Kanadčani, za 1:0 je v 19. minuti zadel Cody Eakin. V 22. minuti tekme so Kanadčani vodili že z 2:0, ruskega vratarja Sergeja Bobrovskega je premagal Tyler Ennis. Kanadski navijači niso čakali dolgo, da so se lahko veselili še tretjega gola, na 3:0 je v 28. minuti povišal Sidney Crosby, vsega 44 sekund za tem pa je na semaforju pod stropom dvorane O2 v Pragi pisalo že 4:0. Strelec je bil Tyler Seguin. V 49. minuti tekme je zadel še Claude Giroux, pa v 50. Nathan MacKinnon, ruska ladja je bila že potopljena, vseeno pa je častni zadetek za Zbornajo v 53. minuti dosegel Jevgenij Malkin.

Kanadčani so se po sedmih letih spet vrnili na vrh hokejskega sveta, zdaj se lahko pohvalijo s 25 naslovi svetovnih prvakov. Na Češkem niso doživeli poraza in za to prejeli še dodatno nagrado, ček za milijon švicarskih frankov (dobrih 953 tisoč evrov). Rusi bodo imeli priložnost, da se Javorjevim listom oddolžijo že naslednje leto, ko bodo jubilejno 80. svetovno prvenstvo gostili v Moskvi in Sankt Petersburgu.

Čehi na domačem ledu brez odličja, Jagr napovedal reprezentančno slovo

Čehi so se v boju za tretje mesto udarili z Američani in izgubili z 0:3. Tekma se je začela po željah Američanov, ki so z golom Nicka Bonina povedli v 8. minuti tekme. V 19. je vodstvo povišal Trevor Lewis. Čehi so pritiskali, zadeli pa so spet Američani, gol za 3:0 je v 40. minuti zabil Charlie Coyle. Domači hokejisti so bili vse bolj nervozni, večkrat je prišlo do prerivanja, a izida do konca tekme niso uspeli spremeniti. Američani so na prvenstvu osvojili bronasto odličje, gostitelji so ostali brez.

"Zelo sem ponosen," je po osvojenem bronu povedal kapetan ameriške reprezentance Matt Hendricks: "Seveda smo si želeli igrati za zlato, ampak smo po včerajšnjem porazu le strnili vrste in danes odigrali zelo dobro tekmo."

"Četudi nismo osvojili medalje, sem vesel, da sem se vrnil v reprezentanco. To prvenstvo je bilo nekaj posebnega," pa je povedal 43-letni češki superzvezdnik Jaromir Jagr in napovedal reprezentančno slovo. Tokrat dokončno.

Čehi so naslov svetovnih prvakov pred domačimi navijači nazadnje osvojili daljnega leta 1985 v Pragi, takrat še kot Češkoslovaška.

Ne spreglejte