Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
14.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 14.58

7 let, 12 mesecev

HZS s štirimi različicami končnice državnega prvenstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hokejska zveza Slovenije je sporočila podrobnosti o tekmovanju za državno prvenstvo v sezoni 2008/09.

V njem bo sodelovalo 12 ekip, od tega dve hrvaški, spored pa se bo prilagajal najboljšima ekipama z Jesenic in Ljubljane in njunemu nastopanju v avstrijski ligi Ebel. Državni prvak bo znan najpozneje do začetka reprezentančnih priprav na SP.

Tehnični direktor HZS Bogdan Jakopič je pripravil štiri različice končnice tekmovanja, njihova uporaba pa bo odvisna od tega, kako daleč bosta v ligi Ebel prišla slovenska udeleženca. V prvem delu tekmovanja bo nastopilo deset klubov, Acroni Jesenice in Tilia Olimpija pa se bosta tako kot v prejšnji sezoni pridružila šele na zadnji stopnji končnice.

V DP bo v sezoni 2008/09 nastopalo 12 ekip: državni prvak Acroni Jesenice, podprvak Tilia Olimpija, Jesenice mladi, Stavbar Maribor, Slavija, Triglav Kranj, HS Olimpija, MK Bled, Alfa, Maribor mladi ter zagrebška Mladost in Medveščak.

V rednem delu tekmovanja se bo deset klubov merilo med seboj v enotni skupini po štirikrožnem ligaškem sistemu, vsako moštvo bo proti vsakemu po dvakrat igralo doma in v gosteh. Igralna dneva bosta sreda in sobota, začetek rednega dela DP bo 13. septembra, konec pa 14. februarja 2009.

Moštva bodo na vsaki tekmi igrala do zmage, če bo izid po 60 minutah neodločen, bo na sporedu petminutni podaljšek do prvega zadetka, če pa gola ne bo, bodo izvajali kazenske strele. Za zmago po 60 minutah bo moštvo dobilo tri točke, za zmago po podaljšku oziroma kazenskih strelih dve, za poraz v podaljšku eno in za poraz po 60 minutah nič točk.

Bolj zapleten, a tudi bolj izdelan kot v zadnji sezoni, je razpored igranja v končnici, kjer je HZS predvidela štiri možne različice. Po prvi (če se bosta kluba iz lige Ebel vključila že po končanem rednem delu) se bo končnica začela 21. februarja z obema najboljšima kluboma in še šestimi moštvi iz rednega dela s četrtfinalom na dve zmagi, polfinalom na dve zmagi in velikim finalom na štiri zmage. V tem primeru bo konec tekmovanja že 31. marca.

Po drugi različici bi se Acroni Jesenice in Tilia Olimpija priključila po četrtfinalu lige Ebel, začeli bi 18. februarja, osem moštev iz rednega dela bi igralo osmino finala na dve zmagi in četrtfinale na dve zmagi, v polfinalu pa bi se dvema najboljšima pridružila še "avstrijska" kluba. Tudi polfinale bodo igrali na dve zmagi, veliki finale pa na štiri, sezone bi bilo konec najpozneje 31. marca.

Po tretji različici se bodo Jeseničani in Ljubljančani priključili šele po polfinalu lige Ebel. Začetek bi bil podoben kot pri tretjin različici, le polfinale bi nato igrali le v dveh tekmah (in ne na dve zmagi), veliki finale pa le na tri dobljene tekme. V tem primeru bi bilo sezone konec 4. aprila. Zadnja različica predvideva nastop slovenskih klubov v finalu lige Ebel in njuno priključitev šele po koncu tega tekmovanja. V DP bi tako udeleženci rednega dela med seboj odigrali vse tekme do finala (četrtfinale na dve zmagi, polfinale in finale na tri), nato pa bi naredili turnir četverice ("final four") s finalistoma DP in udeležencema lige Ebel. Po eni sami polfinalni tekmi bi poraženca turnirja igrala za končno tretje mesto v državi, zmagovalca pa dve tekmi (in ne na dve zmagi) za prvo mesto.

V tem zadnjem primeru se bo sezona končala tik pred začetkom priprav slovenske reprezentance na SP. Slovenija bo leta 2009 nastopila na nižjeligaškem SP divizije I v Litvi, ki se bo začelo že 11. aprila.

Ne spreglejte