Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2016,
11.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

legionarji hokej Edo Terglav David Rodman Anže Kuralt Grenoble Boštjan Goličič

Ponedeljek, 12. 12. 2016, 11.32

6 let, 6 mesecev

Slovenski Grenoble nepremagljiv že skoraj dva meseca

Četa Eda Terglava ostaja nerešljiva uganka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Edo Terglav | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Francosko moštvo Grenoble, ki ga vodi slovenski trener Edo Terglav, njegov dres pa nosijo trije slovenski reprezentančni napadalci, je trenutno najbolj vroče hokejsko klubsko ime v deželi galskih petelinov. Zadnji poraz so doživeli pred slabima dvema mesecema, v nedeljo pa s 15. zaporedno zmago (9:2) osmešili aktualnega francoskega prvaka.

Kdo lahko zaustavi Grenoble, se sprašujejo kolektivi najkakovostnejše francoske lige Saxoprint Ligue Magnus. Klub iz istoimenskega mesta na jugovzhodu Francije je za nasprotnike že vse od 23. oktobra nerešljiva uganka.

Moštvo, ki mu s trenersko taktirko poveljuje pomočnik slovenske članske reprezentance Edo Terglav, zanj pa igrajo slovenski napadalci Boštjan Goličič, David Rodman in Anže Kuralt, niza zmago za zmago in se iz kroga v krog vzpenja po ligaški lestvici.

Slovenci prispevali levji delež k novemu uspehu

Zadnja žrtev volkov iz Grenobla so bili v nedeljo člani tretjega Rouena, ki so že v prvi tretjini občutili moč nasprotnikov. Goličič je že v peti minuti sprožil plišasto evforijo (šlo je za tekmo Teddy Bear Toss, na kateri gledalci ob prvem zadetku na ledeno ploskev vržejo plišaste igrače), po desetih minutah so Terglavovi vodili že s 5:0, na koncu pa slavili z 9:2. To je bila zanje 15. zaporedna zmaga, 13. v boju za naslov francoskega prvaka, vmes pa so dvakrat zmagali še v francoskem pokalu.

Vidno vlogo v goleadi je spet odigral slovenski reprezentančni trio. Goličič, Kuralt in Rodman, ki se je v Francijo preselil novembra, so zadeli vsak po dvakrat, prva dva sta dodala po eno podajo, Rodman pa dve.

Minus šest že skoraj pozabljenih

Grenoble, ki je zaradi finančnih grehov iz preteklosti sezono začelo z minus šestimi točkami in toplo-hladnimi predstavami, se je po odlični seriji prebil na peto mesto. Za vodilnim Lyonom, ki ga vodi še en Slovenec Mitja Šivic, zaostaja le štiri točke.

 S pritiskom se dobro spopada

"Glede na to, da je ta klub v Franciji po profesionalizmu na zelo visoki ravni, so pričakovanja visoka, pritisk pa velik. Redni del moramo končati med prvimi štirimi, v končnici pa meriti na sam vrh," je 36-letni slovenski strateg pred mesecem dni v pogovoru za Sportal dejal, da vodilne v klubu zanima naslov prvaka. Grenoble je bil zadnjič na vrhu Francije v sezoni 2008/09.

3.500 gledalcev je zaploskalo odlični predstavi Grenobla:

Za zdaj se Terglav s svojo četo dobro spopada s pritiski in je na dobri poti k zastavljenemu cilju rednega dela sezone. Veseli ga, da njegova ekipa deluje homogeno. Zadovoljstva tako tudi v nedeljo ni manjkalo: "Ko gredo stvari dobro … Resnično sem ponosen na ekipo, na njen pristop, na njeno obnašanje tudi po visokem vodstvu."

Nič kaj veselo pa ni bilo v slačilnici visoko poraženega francoskega prvaka Rouena. "Lahko bi s prstom kazali na našega vratarja (Danyja Sabourina, pred časom člana Gradca, op. a.), a poraz ni le njegova krivda. Ko se borimo in izgubimo, poraz vselej sprejmem. Danes me je sram, da zastopam Rouen," je bil jezen trener Fabrice Lhenry.

Po polfinale pokala

Nova naloga Terglava in njegove oklepnike čaka prihodnjo sredo, ko se bodo za polfinale francoskega pokala pomerili z drugoligašem Mulhousom.

Slovenci med francosko elito

Ob Grenoblu v najkakovostnejši francoski ligi drsa še precej slovenskih legionarjev.

Lyon trenerja Mitje Šivica, vratarja Matije Pintariča, branilcev Jakoba Milovanoviča in Matica Podlipnika ter napadalca Gregorja Koblarja vodi. Epinal vratarja Andrej Hočevarja in branilca Gašprja Sušanja zaseda osmo mesto, Angers branilca Andreja Tavžlja pa je šesti.

Ne spreglejte