Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 1. 2014,
15.40

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 30. 1. 2014, 15.40

8 let, 3 mesece

Gostitelji OI priznavajo: Pritisk je ogromen. Nimamo pravice za napake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Prvi nasprotniki slovenske hokejske reprezentance na olimpijskih igrah bodo gostitelji, ki iz dneva v dan občutijo vse več stresa. Rusi od svojih oklepnikov zahtevajo zlato, "prostora za napake ni".

Ko so Rusi še nastopali pod zastavo nekdanje Sovjetske zveze, je bilo zlato na olimpijskih igrah povsem običajna praksa. Med letoma 1956 in 1988 so na devetih olimpijskih igrah osvojili sedem zlatih, eno srebrno in eno bronasto medaljo. Odkar od leta 1994 na tekmovanju vseh tekmovanj nastopajo kot samostojna država, jim najžlahtnejšega odličja še ni uspelo osvojiti. Še več, na petih olimpijskih igrah so se okitili le s srebrom in bronom, zadnjič so na odru za zmagovalce stali leta 2002 v Salt Lake Cityju. Ni čudno, da javnost že pogreša in hkrati zahteva ponoven vzpon med dobitnike kolajn. In to ne med dobitnike katerekoli kolajne, ampak tiste zlatega sijaja. Če ne bo zlata, bo nastop zbornaje komande na domačem terenu označen kot velik poraz.

"Vsi od nas pričakujejo le eno stvar"

Da se pritisk s približevanjem odprtja iger stopnjuje, sta potrdila tudi NHL-ovca Jevgenij Malkin in kapetan ruske izbrane vrste Pavel Dacjuk. "Olimpijske igre niso zabavna stvar. V Torinu, ko sem bil star le 19 let in sem vedel, da ne bom prav veliko igral, prvo noč v olimpijski vasi nisem mogel spati. Ležal sem na svoji postelji, gledal v strop in premišljeval le o tem, kako bom igral. Ne vem, kako bo v Sočiju. Vem pa, da bo zagotovo veliko stresa, še posebej zato, ker igramo doma," se je v pogovoru za uradno spletno stran Mednarodne hokejske lige stresa dotaknil 27-letni pittsburški pingvin, ki predstavlja eno najmočnejših ruskih centralnih orožij.

Tudi najbolj moder mož gostiteljev, ki mu je pripadla kapetanska vloga, 35-letni Dacjuk, se zaveda, da bodo po vsaki napaki ljudje vse manj zadovoljni in da bo število "sovražnikov" po vsakem neuspehu večje: "Pritisk je ogromen. Vsi od nas pričakujejo le eno stvar. Pravice za napake ne bomo imeli."

"Če bo Ovečkin v odlični formi, nam sploh ne bo treba obuti drsalk"

Če bi Rusi, ki se bodo v skupinskem delu srečali s slovensko, slovaško in ameriško oviro, še tretjič zapored ostali brez olimpijske medalje, bi bila to katastrofa. Če bi osvojili zlato, bi bil to balzam za dušo 143-milijonskega naroda.

"Prišel je čas za zmago. To je naš trenutek," je Malkin prepričan v drugi scenarij. In kdo je po njegovem mnenju ''joker'' ekipe? Aleksander Ovečkin, seveda. "Če bo Ovečkin v odlični formi, potem nam sploh ne bo treba obuti drsalk, saj bo sam opravil vse delo. Pravzaprav sploh ni pomembno, v kakšni formi bo. Ko bo popil nekaj pločevink kokakole, bo norel po ledeni ploskvi, kot da ga je nekaj opeklo," se je Malkin pošalil na račun enega glavnih ruskih adutov.

Kdo ve, ali bo Rusom do šal tudi po olimpijskem turnirju …

Ne spreglejte