Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 9. 2014,
20.13

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 24. 9. 2014, 20.13

8 let, 3 mesece

Gašper Kopitar se čez lužo odlično počuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Bratski dvojec Kopitar se je v začetku septembra vrnil v ZDA, kjer bo Anže branil Stanleyjev pokal, Gašper pa bo poskušal izboljšati lanske rezultate, ko je obstal v konferenčnem četrtfinalu ECHL.

Ena od najbolj hokejskih slovenskih družin je v začetku septembra pod budnim očesom selektorja slovenske izbrane vrste Matjaža Kopitarja opravila še zadnji trening na domačih tleh. Anže in Gašper sta se nato vrnila onkraj Atlantika, kjer je že vrsto let njun drugi dom in kjer bosta poskušala čim bolj uresničiti cilje. Kraljeva enajstica pred seboj vidi le enega – ubranitev naslova prvaka najmočnejše hokejske lige na svetu –, cilj mlajšega od bratov pa je nadaljevanje dobrih predstav v ligi ECHL.

Tudi prihodnjo sezono bo Gašper Kopitar namreč nosil dres kluba Ontario Reign, h kateremu se je preselil konec lanskega leta. Zadnjo sezono je 22-letnik začel v drugi švedski ligi pri Mori, a sta se konec oktobra razšla in Gorenjec je moral poiskati nov klub, ki mu bo zvest tudi v prihodnje. Začetek sezone ga torej čaka v Ameriki, kjer se v hokeju počuti najbolj domače. "Da, res, letos spet začenjam v Ameriki. Skupne treninge z ekipo Ontaria začnemo prvega oktobra, saj se naš trening tabor začne nekoliko pozneje kot tisti v ligi NHL in AHL. Dokler se nam vsi ne pridružijo, pa imamo v Ontariu še kar nekaj organiziranih treningov," pravi član podružnice dveh klubov lige NHL Los Angeles Kings in Winnipeg Jets.

Že kot najstnik, zato mu odgovarja

Sodelovanje Anžeta Kopitarja s Kralji je v Ameriko zvabilo vso družino, kar je vplivalo na to, da se je Gašper že v najstniških letih moral spoprijateljiti s tamkajšnjim slogom igre. Najprej je igral v mlajših selekcijah Los Angeles Kings, nato na nekaj tekmah spoznal ligo WHL (Western Hockey League), večinoma pa izkušnje nabiral v ligi USHL (United States Hockey League), kjer se kalijo hokejisti do 20 leta. Sledila je dobro leto dolga švedska izkušnja in skok nazaj v ZDA, kjer je na plan spet prišla strast do hokeja.

Za njim je dobrih 30 tekem lige ECHL, pred njim nova sezona v omenjenem tekmovanju. Se je v našel v tej ligi? "Lahko rečem, da mi zelo ustreza. Glede na to, da sem s tem hokejem odraščal oziroma že od 15. leta igram ameriški hokej, sem se nanj tudi navadil. Trenutno mi ustreza bolj kot evropski," se razlike med hokejem na dveh različnih celinah dotakne Gašper. In ko smo pri razlikah, nas je zanimalo še, ali je med ligo ECHL in drugo švedsko ligo sploh mogoče potegniti kakšno vzporednico po kakovosti: "Primerjava bi bila mogoča. Veliko igralcev iz 'East Coasta' pride v Evropo in igra v drugi švedski ligi ter je tam tudi uspešnih. Seveda Švedska in Evropa nista za vsakogar, ampak mislim, da sta prva dva napada zelo kakovostna in bi lahko brez težav igrala tudi na Švedskem."

Priti dlje kot lani, ko se je z Olimpijinim Whitom dobro ujel

Klubu Ontario Reign je v zadnji sezoni po rednem delu kazalo odlično, osvojil je prvo mesto pacifiške divizije in se v izločilne boje podal kot drugo moštvo zahodne konference. A že na prvi stopnici ga je čakala previsoka ovira, v konferenčnem četrtfinalu jih je s 4:0 v zmagah pometel Stockton. Kakšni so cilji Kopitarjeve ekipe v novi sezoni? "Klub je bil, odkar obstaja, vselej pri vrhu. Tudi letos mislim, da cilj ne bo nič drugačen. Želimo končati čim višje in pa seveda v play-offu priti malce dlje, kot smo lani," so želje napadalca, ki je na 36 tekmah lanske sezone vknjižil osem zadetkov in 21 podaj.

Če s končno uvrstitvijo ni bil najbolj zadovoljen, pa je bil lahko toliko bolj s svojo vlogo v ekipi. "Lani sem veliko igral z Mattom Whitom, ki zdaj igra v Ljubljani. Že od vsega začetka sva se resnično dobro ujela in večji del sezone sestavljala prvi napad. Tudi sicer sem se lepo vključil v ekipo. Všeč mi je in upam, da bo tudi v nadaljevanju steklo po željah."

Zanimivo, Slovenec je hokejski izziv našel v Ameriki, Američan pa v Sloveniji. Je Kopitar Whitu dal kakšen nasvet? "Včasih se stvari pač tako obrnejo. Večinoma sva se pogovarjala o hokeju v Evropi in o Olimpiji. Spraševal me je glede kluba, tako da sem mu povedal nekaj stvari, ki sem jih vedel. Vem pa, da mu je bilo mesto že takoj všeč, še posebej obrežje Ljubljanice (smeh, op. a.)," je ob koncu pogovora še dodal Kopitar, ki ga prvi obračun nove sezone čaka 11. oktobra.

Ne spreglejte