Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 5. 2015,
10.56

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 8. 5. 2015, 10.56

8 let, 3 mesece

Da se ne bi ponovila hitra stockholmska hladna prha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Zgodovina tekem Slovenije in Norveške na svetovnih prvenstvih ni med bogatejšimi. Edino srečanje med elito sta izbrani vrsti odigrali pred dvema letoma v Stockholmu, ko so slavili Vikingi.

Pred popoldanskim srečanjem risov in Norvežanov, ki bo za slovensko izbrano vrsto izjemno pomembno, saj po štirih tekmah z nič točkami ostaja prikovana na dno ostravske skupine, smo pripravili pregled medsebojnih obračunov.

Statistika pravi, da sta se reprezentanci srečali enajstkrat, Slovenci so iz dvobojev odšli kot zmagovalci sedemkrat, enkrat sta se razšli z remijem, trikrat pa so vedrejših obrazov led zapuščali Norvežani. Tako je bilo tudi na zadnjem srečanju, ko so palice edinkrat prekrižali v eliti.

Pisalo se je leto 2013, prizorišče pa stockholmska Globe Arena, v kateri se je obračun za rise začel na najslabši mogoč način. Še lani kapetan Gradca, izkušeni Anders Bastiansen, ki je del ekipe tudi v Ostravi, je že v 62 sekundi ukanil Roberta Kristana, v 15. minuti pa zvišal na 2:0. Žiga Jeglič je do konca tretjine znižal na 1:2, a je bil to edini slovenski zadetek na tekmi, ki so jo Vikingi po zadetku v prazno mrežo dobili s 3:1. Drugi dvoboj na svetovnih prvenstvih pa sega v leto 1998, takrat so Slovenci na prvenstvu skupine B s 4:3 razveselili ljubljansko občinstvo.

Zaupajo selektorju

Norvežane na 11 zaporednem prvenstvu vodi Roy Johansen, ki je ob prevzemu selektorske taktirke reprezentanco popeljal med elito in je od takrat še ni zapustil. Najboljši rezultat mu je z varovanci uspel pred štirimi leti v Bratislavi, ko so končali na odličnem šestem mestu. Tokrat se podobnega uspeha ne nadejajo, na štirih tekmah so račun obogatili s tremi točkami in se bodo s Slovenci in Danci bojevali za obstanek v skupini.

Dobra tretjina reprezentance, v kateri ni nobenega NHL-ovca, igra v domači ligi, šesterica si kruh služi med švedsko elito, sicer pa so njihovi igralci v zadnji sezoni igrali še v drugi švedski ligi, na Finskem, v Nemčiji, ligi EBEL in ligi KHL, kjer je vrata Dinama iz Minska zaklepala prva hobotnica Norvežanov Lars Haugen, Gagarinov pokal pa je s SKA-jem osvojil izkušeni napadalec Patrick Thoresen, ki je z dvema zadetkoma in podajo eden od najbolj nevarnih Norvežanov.

Ti so prvenstvo odprli z visokim porazom proti Rusom (2:6), nadaljevali s tesnim porazom proti Američanom (1:2), nato občutili finsko petardo (0:5), na četrti tekmi pa presenetili Slovake, ko je odločilni zadetek dosegel komaj 19-letni Mattias Norstebo, in naredili velik korak k obstanku med elito.

Ne spreglejte