Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2016,
17.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

John Tortorella Patrick Kane hokej ZDA liga NHL svetovni pokal

Sreda, 21. 9. 2016, 17.21

6 let, 6 mesecev

Reprezentanca ZDA brez bojev za odličja

Ameriški visokoleteči cilji trčili ob trdna tla: "Žal nam je, da smo razočarali ljudi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
ZDA Evropa svetovni pokal hokej | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hokejisti ZDA so se svetovnega pokala v Torontu lotili z mislijo in ciljem, da jim bo tokrat resnično uspelo. Že po dveh tekmah je jasno, da bo ostalo le pri pobožnih željah. "Mislim, da smo razočarali veliko ljudi," je poklapan dejal selektor John Tortorella.

Scenarij trenerja Johna Tortorelle in njegovih ameriških varovancev na svetovnem pokalu je vključeval eno od prvih dveh mest v skupinskem delu, napredovanje v polfinale in nato boj za odličja. A glej ga zlomka, zataknilo se je že na prvi tekmi, ko jih je na ledeni ploskvi presenetila "mišmaš" ekipa, kot so oklepnike iz osmih različnih držav, združene v reprezentanco Evrope, poimenovali na drugi strani Atlantika.

Kapetan Evropejcev Anže Kopitar in soigralci so z disciplinirano obrambo in izkoriščenimi priložnostmi v napadu ter zanesljivim vratarjem Jaroslavom Halakom na čelu z zmago s 3:0 poskrbeli za prvi ameriški glavobol ter zgražanje Američanov nad svojimi hokejisti. Ko je Evropa premagala še Češko, je bilo jasno, da mora Amerika za ohranitev upov na polfinale nujno premagati velike rivale iz zibelke hokeja.

Brez presenečenja proti Kanadčanom

Američani niso bili kos težki nalogi, zadnjim dvakratnim olimpijskim in svetovnim prvakom so priznali premoč z 2:4 ter opustili visokoleteče cilje. Poraz proti Kanadi je namreč pomenil, da sta iz skupine v polfinale napredovali Kanada in reprezentanca stare celine, ameriška tretja tekma v skupini s Češko pa bo tako zgolj revijalna.

Razočaranje, pomešano z različnimi čustvi

"Preprosto nismo naredili dovolj v napadu. Na dveh tekmah smo si sami zadali precej udarcev. Žal nam je, da smo razočarali veliko ljudi," po neuspešnem selektorskem vodenju ZDA na svetovnem pokalu pravi John Tortorella. | Foto: Getty Images "Preprosto nismo naredili dovolj v napadu. Na dveh tekmah smo si sami zadali precej udarcev. Žal nam je, da smo razočarali veliko ljudi," po neuspešnem selektorskem vodenju ZDA na svetovnem pokalu pravi John Tortorella. Foto: Getty Images

"Razočaranje, frustracija, mešanica različnih čustev. Mislim, da smo razočarali mnogo ljudi. Počutim se odgovornega za to. Resnično smo razočarani. Žal nam je," je po porazu sedmi sili v Torontu občutke opisal Tortorella, ki je na turnir lahko odpeljal vso najboljšo ameriško NHL-smetano.

Mnogi so mu očitali pristranski in nerazumljiv izbor hokejistov ter mu zamerili, da niti na širšem seznamu ni bilo izkušenega (trenutno sicer poškodovanega) Phila Kessla, ki se je na družbenem omrežju že obregnil ob ameriški neuspeh.

Spraševali so se, kje so Justin Faulk, Tyler Johnson, Kyle Okposo in drugi, a ameriški mož s taktirko po prehitrem koncu tekmovanja noče s prstom kazati na igralski izbor.

"Nismo igrali dovolj dobro. Lahko se spravite na igralski seznam, a ko ga pogledate, vidite, da so na njenem številni igralci z odličnim igralskim znanjem.

Preprosto nismo naredili dovolj v napadu. Na dveh tekmah smo si sami zadali precej udarcev. Dopustili smo nekaj lahkih zadetkov, česar si na tako kratkem turnirju ne bi smeli privoščiti. Poskušali smo ujeti Kanado, a nam je ni uspelo," je 58-letni Američan krivil neučinkovitost (na dveh tekmah so zadeli dvakrat, prejeli pa sedem zadetkov, op. a.).

Kane: Nisem opravil svojega dela

Američani so ob zadetkih največkrat pomislili na ostrostrelca Patricka Kana, ki pa mu v Torontu (še) ni uspelo zatresti mreže, prispeval je le eno podajo. Sedemindvajsetletni zvezdnik Chicaga je obžaloval, da se jim na velikih tekmah spet ni izšlo po načrtih, kot že na zadnjih dveh izvedbah olimpijskih iger, kjer so se predstavili z močno zasedbo.

Patrick Kane obžaluje, da v najpomembnejših trenutkih ni bil pri strelu in da se mu na zadnjih velikih tekmah z ZDA ni izšlo. | Foto: Getty Images Patrick Kane obžaluje, da v najpomembnejših trenutkih ni bil pri strelu in da se mu na zadnjih velikih tekmah z ZDA ni izšlo. Foto: Getty Images

"Leta 2010 smo bili blizu (v finalu OI jih je premagala Kanada, op. a.), leta 2014 smo dobro igrali v skupini, nato izgubili za gol (v polfinalu OI jih je premagala Kanada, op. a.), naslednji dan izgubili z 0:5 (v boju za tretje mesto so jih odpravili Finci, op. a.). Zdaj smo tu izgubili dve tekmi in je konec z nami. Noro, kako krut je lahko hokej. Vsekakor je frustrirajoče, ko imaš vse te priložnosti, a se ti ne izide," je razočarano dejal Kane in prevzel del krivde nase.

"Vsak si želi zastopati svojo državo in prispevati svoj delež. Imel sem priložnosti na obeh tekmah, a jih nisem izkoristil. Očitno je, da v napadu, pri doseganju zadetkov nisem dobro opravil svojega dela. Upam, da bomo zadnjo tekmo odigrali s ponosom," se je Američan zazrl k četrtkovemu srečanju s Češko, po katerem se bosta obe reprezentanci poslovili od tekmovanja.

Razpored skupinskega dela (po slovenskem času)*:

Skupina A:

Drugi tekmi:

Ponedeljek, 19. september

Češka : Evropa 2:3* (0:0, 1:1, 1:1, 0:1)
Voraček 34., Hanzal 49. (PP); Chara 30., Zuccarello 43., Draisaitl 63.
(Anže Kopitar je v 23 minutah in 53 sekundah igre trikrat streljal na gol)

*podaljšek

Sreda, 21. september:
ZDA : Kanada 2:4 (1:3, 0:1, 1:0)
McDonagh 5., Oshie 58.; Duchene 6. in 13., Perry 7., Bergeron 29. 

Tretji tekmi:

Četrtek, 22. september:
2.00 Kanada – Evropa

Petek, 23. september:
2.00 Češka – ZDA

Prvi tekmi:
sobota, 17. september:

Evropa : ZDA 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
Gaborik 5., Draisaitl 25., Bellemare 39.

Nedelja, 18. september:
Kanada : Češka 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)
Crosby 9., Marchand 18., Bergeron 20., Thornton 28., Toews 35., Pietrangelo 53.


Lestvica A:
1. Kanada* 2 tekmi – 4 točke
2. Evropa* 2  – 4
...........................................
3. Češka 2 – 1
4. ZDA 2 – 0

*Reprezentanca je napredovala v polfinale.

Ne spreglejte