SiolNET. Sportal Drugi športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Tacnu čas za popravni izpit

2

termometer

Ta konec tedna kajakaše in kanuiste na divjih vodah v Tacnu čaka prva tekma svetovnega pokala. Visoke cilje pa imajo tudi slovenski tekmovalci.

Po dvotedenski pavzi bodo svoje moči merili kajakaši in kanuisti na divjih vodah. Na evropskem prvenstvu v La Seu d'Urgellu naši niso dosegli tistega kar so si želeli oz. pričakovali. Edini obliž na rano je naslov evropskih prvakov kajakašev v moštvenih vožnjah. Zato je tekma v Tacnu prav gotovo priložnost, da slovenski tekmovalci popravijo vtis z evropskega prvenstva. Na štartu bo nastopilo kar 15 slovenskih čolnov. Štirje kajakaši, pet kanuistov, tri kajakašice ter trije kanuisti dvosedi. Vsi pa se bojijo vremenske napovedi. V petek je napovedano deževje, organizator pa se boji, da bi reka Sava preveč narasla, tako da bi bilo tekmovanje lahko tudi ogroženo.

Med kajakaši nas bodo zastopali Peter Kauzer , Jure Meglič, mladi šele 17-letni Simon Brus ter izkušeni Dejan Kralj, ki bo tekmoval tudi v dvojcu. Prav od vseh štirih pa lahko pričakujemo boj za najvišja mesta. Najboljšo formo je na EP pokazal Jure Meglič. "Vsekakor se bomo borili za najvišja mesta," je bil optimistično razpoložen Jure Meglič, ki je na zadnjem evropskem prvenstvu z nekoliko smole zasedel 10. mesto. Kajakaš iz Tacna pa računa tudi na domačo podporo: "Vselej je lepo tekmovati pred domačo publiko, tako da upam na njihovo podporo, upam pa tudi, da bo vreme zdržalo do konca tedna." Svojo hitrost je potrdil tudi zmagovalec svetovnega pokala v Tacnu leta 2008 Peter Kauzer, ki je včeraj na tradicionalnem paralelnem slalomu na Ljubljanici zmagal. Tudi on je bil v svojih napovedih kratek: "Predvsem želim popravit vtis z lanskega svetovnega prvenstva in letošnjega evropskega prvenstva." Tretji član kajakašev Simon Brus je kljub rosnim letom dokazal, da je s pravega testa in lahko odkrito meri na visoka mesta, Dejan Kralj, ki letos praznuje 10 obletnico svoje zmage v Tacnu, pa bo svoj rezultat gradil na dolgoletnih izkušnjah in na popolni napad.

Med kanuisti bomo imeli največ predstavnikov. Veliko lahko pričakujemo od Benjamina Savška. Poleg njega se bodo na štartu pojavili še Anže Berčič, Jure Lenarčič, Blaž Cof in najstarejši med njimi Simon Hočevar, ki tudi tekmuje skupaj s Kraljem v dvojcu. Zanimivo je, da so vsi razen Simona Hočevarja iz domačega kluba, kar je lahko samo še dodatna prednost naših kanuistov, saj fantje praktično poznajo vsak najmanjši val na progi. "Tacen je za nas zmeraj najlepša priložnost za vrhunski rezultat, vendar bo treba dobro peljati, če hočeš priti do vrhunskega rezultata" je povedal Savšek, ki priznava, da še nekoliko zaostaja za najboljšimi."Res je, za najboljšimi še nekoliko zaostajam, a če odpeljem idealno vožnjo, potem sem jim časovno lahko zelo blizu," je še na koncu dodal Beni.

Med dekleti je doslej najboljše vožnje pokazala Urša Kragelj, ki je že na evropskem prvenstvu v Španiji kazala zelo hitre vožnje. Urši manjka le še nekoliko tiste prave sproščenosti na progi in rezultat ne bi smel izostati. Poleg Urše bosta tekmovali še Eva Terčelj, novost v reprezentanci pa je mlada Ajda Novak, ki bo zamenjala poškodovano Nino Mozetič. Nina ima po besedah našega strokovnega vodstva težave z zapestjem. Ni pa še znano, kdaj se bo lahko izkušena primorska kajakašica vrnila na tekmovanja.

Med dvojci bodo prav tako nastopili trije čolni. Zasedba bo ista kot na evropskem prvenstvu: Sašo Taljat/Luka Božič, Dejan Kralj/Simon Hočevar in Luka Slapšak/Urban Jarc.

Tekmovanje se prične že v petek, ko bodo najprej na sporedu kvalifikacije v vseh disciplinah, v soboto in nedeljo pa bodo na vrsti polfinalne in finalne vožnje. V polfinalno vožnjo se uvrsti 40 kajakašev, 30 kanuistov, 30 kajakašic in 20 dvojcev in 20 kanuistk.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin