Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
24. 8. 2015,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kajak kanu Sportalov zakaj

Ponedeljek, 24. 8. 2015, 14.25

8 let

Ste vedeli, zakaj nekateri sedijo, drugi pa klečijo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ste se kdaj vprašali, zakaj dvakratni svetovni prvak v kajaku Peter Kauzer sedi, medtem ko aktualni evropski prvak Benjamin Savšek kleči v čolnu?

Kajak in kanu na divjih vodah sta skozi leta dosegla velik napredek v razvoju, a pri samem položaju v čolnu se praktično ni nič spremenilo. Če so včasih na tekmovanjih veslali v tako imenovanih "banjah", se je oblika čolnov do danes povsem spremenila. Čolni so manjši, krajši, okretnejši in tudi veliko lažji. Najboljši tekmovalni čolni so danes izdelani iz ogljikovih vlaken (grafit) in kevlarja (sintetično vlakno). Prvi material skrbi za trdoto, drugi pa za trpežnost čolna.

Ni samo razlika v veslih

Marsikdo se sprašuje, kakšna je sploh razlika med kajakom in kanujem. Že na prvi pogled se opazi, da imajo kajakaši dvolistno, medtem ko imajo kanuisti enolistno veslo. To pa ni edina razlika med tema dvema disciplinama. Pri prvi namreč v čolnu sedijo, pri drugi pa klečijo.

Za primer lahko vzamemo našega najboljšega kajakaša Petra Kauzerja in aktualnega evropskega prvaka v kanuju enosedu Benjamina Savška. Hrastničan v čolnu sedi, medtem ko najboljši slovenski kanuist kleči. To pomeni, da je Savškov položaj v čolnu nekoliko višji. Zakaj? Kanuist ima le eno lopato, zato potrebuje veliko več prostora za rotacijo telesa, da lahko usmerja svoj čoln. Kot zanimivost lahko povemo, da imajo kanuisti v tekmovalnih čolnih zaradi klečanja velikokrat težave. Po daljšem treningu pogosto dobijo mravljinčaste nog (največkrat rečemo, da ti noga zaspi).

Če si ostal v Severnem morju, nisi imel možnosti za preživetje

Mnogi bi mislili, da je ta razlika nastala v poznejših časih, vendar pa to izhaja že iz samega razvoja teh dveh plovil (kajak, kanu). Kot vemo, so se prvi s kanuju vozili Indijanci, kajak pa so izumili Eskimi. Pravzaprav nikjer nismo zasledili uradnega zapisa, zakaj eni sedijo in drugi klečijo. Pri vsem skupaj nam je pomagal dolgoletni poznavalec kajaka in kanuja Aleks Leo Vest.

Vrnil se je k sami naravi nastanka kajaka in kanuja. Kanu je bil namreč na začetku rečni čoln, zato je bil zelo pomemben pregled nad okolico (skale, brzice …). Zelo pomembno je bilo, da si imel čim boljši pregled iz čolna. Ker so s kanuji veslali v toplejših krajih, tudi ni bilo nevarno, če si se prevrnil in padel v vodo.

V kajaku je težišče nižje

Pri kajaku je zgodba drugačna. Tega so izumili Eskimi in ga seveda uporabljali predvsem za lov. Pri njih je bilo pomembno, da si bil v čolnu čim bolj zaprt, zaradi boljšega ravnotežja pa je moralo biti težišče čim nižje. V kajaku so lahko že takrat izvajal tako imenovani eskimski obrat, saj če si se prevrnil in ostal Severnem morju, nisi imel praktično nobenih možnosti za preživetje.

Kako se izvaja eskimski obrat?

Ne spreglejte