Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 3. 2008,
16.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 2. 3. 2008, 16.58

8 let

Sraka sedma, Ferjan in Imamović deveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za judoisti je zadnja kvalifikacijska tekma svetovnega pokala. Moški so nastopali v Pragi, ženske pa v Varšavi.

Najodmevnejšo uvrstitev drugega dne tekmovanja je dosegla Raša Sraka, ki je bila v kategoriji do 70 kg sedma. Klemen Ferjan je bil v kategoriji do 81 kg deveti, prav tako kot tudi Denis Imamović v kategoriji do 90 kg.

Dobro je po skoraj trimesečnem premoru nastopila judoistka Bežigrada Raša Sraka. Varovanka trenerja Gregorja Broda je pred časom obnovila poškodbo hrbta, tako da do danes na tekmah svetovnega pokala ni nastopala, čeprav točke še kako potrebuje. Danes je dosegla sedmo mesto, kar jo še ohranja v igri za olimpijski nastop, kamor potuje prvih pet judoistk z evropske jakostne lestvice.

Sraka je najprej premagala Rusinjo Jevgenijo Skvorcovo, nato pa je morala priznati premoč Italijanki Ylenii Scapin, olimpijski prvakinji iz Sydneyja. Slednja je zmago slavila z iponom (10:0) in Sraka je morala počakati na nadaljnji razplet. Italijanka se je nato prebila vse do polfinala in Slovenki omogočila repasaž. Tam je Sraka vknjižila še dve zmagi, bila je boljša od Ukrajinke Luize Gajnutdinove in Francozinje Mylene Chollet, nato pa je v tretjem krogu repasaža izgubila proti Španki Cecilii Blanco in osvojila sedmo mesto.

Denis Imamović je najprej z iponom premagal Čeha Marcela Frestatskyja, nato pa je z iponom izgubil proti Gruzijcu Irakliju Cirekidzeju, ki je z dobrimi borbami v nadaljevanju judoistu Slovenske Bistrice omogočil popravni izpit, kjer se je srečal z 22-letnim Turkom Burhanom Kocanom. Slovenski borec je bil boljši z vazarijem (7:0). V naslednji borbi se je Imamović spoprijel z Latvijcem Jevgenijsem Borodavkom, svetovnim mladinskim prvakom, ki je bil le malo pred koncem dvoboja boljši z iponom in Imamović je tekmovanje končal na devetem mestu.

Dobro je nastopal tudi Klemen Ferjan, ki je bil v Pragi v kategoriji do 81 kilogramov deveti. Ferjan, ki je prav tako na robu mest, ki vodijo na OI v Peking, je sprva premagal Nemca Svena Marescha, nato pa izgubil proti Gruzijcu Giorgiju Baindurašviliju in se preselil v repasaž. Tam je najprej ugnal Španca Oscarja Fernandeza, nato pa izgubil proti Moldavcu Valeriu Duminicu.

Aljaž Sedej, ki je na tekmi v Hamburgu pred tednom dni na Dunaju osvojil odlično drugo mesto, tokrat ni imel svojega dne. V prvem krogu ga je premagal Finec Antti Virta, ki je v nadaljevanju klonil, s čimer je Sedej ostal brez repasaža in uvrstitve. Igor Spasojevič je v kategoriji do 90 kilogramov ostal brez uvrstitve, potem ko ga je z iponom že v prvi borbi na hrbet spravil Portugalec Hugo Silva.

Brez uvrstitev sta ostala tudi oba najtežja slovenska borca. Primož Ferjan je v kategoriji do 100 kilogramov klonil že v prvi borbi proti Avstrijcu Franzu Birkfellnerju, ki že ima tri zmage na tekmah svetovnega pokala. Avstrijec je bil od Ferjana boljši pred iztekom časa, ko ga je na tatami spravil z iponom (10:0). Matjaž Ceraj je v najtežji kategoriji nad 100 kilogramov prvo borbo še dobil, najprej je z vazarijem (7:0) premagal Grka Vasileiosa Iliadisa, nato pa je moral priznati premoč Nizozemcu Grimu Vuijstersu, ki je bil tako v medsebojnih obračunih še drugič boljši od Celjana.

Za slovenske judoiste in judoistke zdaj ne bo počitka, saj jih od 10. do 13. aprila čaka v Lizboni evropsko prvenstvo, ko se bodo tudi uradno zaključile kvalifikacije za letošnji olimpijski turnir. Svetovni pokal se bo s tekmama v Oslu in Rimu nadaljeval 17. maja, vendar te tekme ne bodo več štele v olimpijsko kvoto.

Ne spreglejte