SiolNET. Sportal Drugi športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pravni spor preložil pokal Amerike 2009

2

termometer

Naslednja izvedba največjega jadralskega tekmovanja na svetu, pokala Amerike, ne bo potekala po predvidenem urniku.

Tekmovanje bi moralo biti na sporedu leta 2009, a so prireditelji danes sporočili, da bodo 33. izvedbo tega prestižnega jadralskega obračuna preložili za nedoločen čas. Vzrok je v sodnem sporu med letošnjimi zmagovalci, švicarsko posadko Alinghija, ter izzivalci, Američani iz ekipe Oracle Racing. Nov datum še ni znan, najverjetneje pa bodo tekmovanje prestavili za leto ali celo dve.

Ameriški izzivalec Oracle je prek svojega kluba Golden Gate Yacht Club začel sodni postopek proti letošnjemu zmagovalcu Alinghiju in njegovemu klubu Alinghi's Societe Nautique de Geneve, ker naj bi Švicarji želeli prikrojiti pravila sebi v prid. Jedro spora je, da Američani ne priznavajo statusa prireditelja, ki ima pravico postavljati pravila vsakoletnega tekmovanja, španskemu klubu Desafio Espanol iz Valencije, kjer je bila tudi zadnja izvedba pokala Amerike. Oracle vztraja, da bi morali imeti tudi oni pravico odločanja o morebitnih spremembah. "Zaradi negotovosti, kako dolgo bo trajal sodni postopek ekipe Oracle proti Alinghiju, smo bili prisiljeni v ta korak. Vse več je namreč pokazateljev, da ob sedanjem stanju tekmovanja čez dve leti ne bi mogli izvesti na takšni ravni kot je bilo letošnje," so pojasnili v vodstvu tekmovanja. Obe moštvi sta se skušali že dalj časa dogovoriti o zunajsodni poravnavi spora, vendar pogajanja niso obrodila sadov.

Za 33. pokal Amerike se je prijavilo že pet izzivalcev: ekipa Origin iz Velike Britanije, Team New Zealand, Shosholoza iz JAR, Desafio iz Španije in nemški Team Germany.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin