Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 12. 2012,
16.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 12. 2012, 16.24

6 let, 7 mesecev

Poslovili ste se, spomini se ne bodo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Leto 2012 so zaznamovale tudi upokojitve imen, ki so udarila globok pečat v slovensko športno zgodovino. Dva velikana nogometa in tenisa pa sta odšla za vekomaj.

Srečno, zbiralec najžlahtnejših odličij

Pet olimpijskih kolajn, od tega zlata v Sydneyju leta 2000 z Luko Špikom. Dvanajst medalj na svetovnih prvenstvih, od tega štiri zlate. Nešteta druga priznanja in nagrade. Dvajset let po svoji prvi olimpijski kolajni v Barceloni, osvojeni v dvojcu brez krmarja z zdajšnjim predsednikom veslaške zveze Denisom Žvegljem, je Iztok Čop, eden največjih slovenskih športnikov vseh časov, vesla dokončno postavil v kot. Poslovil se je v stilu, z olimpijskim bronom.

Srečno, najhitrejši zobozdravnik na svetu

Po trojih olimpijskih igrah in kar 15 svetovnih ter evropskih prvenstvih na prostem in v dvorani je poleti svojo kariero sklenil Matic Osovnikar, najboljši slovenski šprinter vseh časov. Vrhunec atletskega udejstvovanja je dosegel v letih 2006 (3. mesto na EP) in 2007 (7. mesto na SP), ob profesionalnem športu pa je dokončal tudi študij stomatologije, ki je zamenjala njegovo prvo kariero.

Milan van Osterc v pokoj

Kdo se ne bi spomnil enega najspektakularnejših in obenem najpomembnejših golov v zgodovini slovenske nogometne reprezentance v slogu Marca van Bastna? Prišel je izpod športnega čevlja Milana Osterca na tekmi dodatnih kvalifikacij z Romunijo, ki je Slovence pomagala popeljati na svetovno prvenstvo 2002. Prleški napadalec od jeseni ne igra in ne zadeva več. Dovolj je bilo, si je dejal septembra, potem ko je v reprezentančnem dresu osemkrat zatresel nasprotno mrežo, v prvi slovenski ligi pa 106-krat.

Poslovil se je oče slovenskih trenerjev

V 83. letu starosti je preminil dr. Branko Elsner, ki je v veliki meri pomagal postaviti na noge slovenski nogomet po osamosvojitvi. Vzpostavil je evropski model šolanja nogometnih trenerjev na fakulteti za šport. Elsner je Olimpijo vodil štiri sezone, leta 1965 pa ljubljanski klub popeljal do prve jugoslovanske lige. Pod njegovim vodstvom sta v članskem moštvu debitirala tudi Branko Oblak in Danilo Popivoda. Veličastno družinsko tradicijo nadaljujejta sinova Marko, nekdanji jugoslovanski in slovenski reprezentant, Brane, sodelavec NZS, ter vnuka Luka, bivši reprezentant in zdaj pomočnik trenerja pri Domžalah, ter Rok, ki uspešno igra na Poljskem.

Počivaj v miru, teniška legenda

Pri 70 letih je za vekomaj vzel slovo Boris Breskvar, slovenska teniška ikona. Znan je bil kot izjemen strokovnjak za mlade talente, najbolj pa se je dokazal v Nemčiji, kjer sta bila njegova varovanca tudi Boris Becker in Steffi Graf. Slovenskemu tenisu je med drugim pomagal kot kapetan v moški in trener v ženski reprezentanci.

Ne spreglejte