Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 4. 2008,
16.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 13. 4. 2008, 16.39

8 let

Polavderjeva bronasta, Ceraj na OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Matjaž Ceraj si je zadnji dan evropskega prvenstva v judu v Lizboni v kategoriji nad 100 kilogramov z 9. mestom zagotovil nastop na letošnjih olimpijskih igrah. Lucija Polavder osvojila bron.

Polavderjeva se iz Lizbone v Slovenijo spet vrača s kolajno okrog vratu, tokrat že četrto s prvenstev stare celine, potem ko je na zmagovalni oder stopila že v Düsseldorfu leta 2003, Tampereju 2006 in Beogradu 2007. Judoistka iz Griž na tokratni poti do kolajne vsaj sprva ni imela večjih težav. V prvem krogu je bila z iponom predčasno boljša od Bolgarke Cvetane Božilove, nato pa je v polfinalu morala priznati premoč Francozinji Anne Sophie Mondiere, saj ji je sodnik le deset sekund pred iztekom borbe podelil kazen. V boju za bron je Polavderjeva pomerila moči z Italijanko Michelo Torrenti in jo brez večjih težav že po polovici borbe ugnala z iponom (10:0).

"To je moja četrta kolajna na evropskih prvenstvih, žal že četrta bronasta. Malo sem razočarana, saj sem polfinale izgubila v zadnjih 20 sekundah, ko sem naredila napako, padla na kolena in dobila kazen za neaktivnost. Jezna sem nase in ne na sodnika. Kljub temu je ta kolajna dobra popotnica na poti do olimpijskih iger, zdaj me čakajo priprave, upam, da ne bo kakšne poškodbe," je po zadnji borbi povedala Polavderjeva, ki bo tako kot večina ostalih slovenskih reprezentantov nastopila tudi na tekmi svetovnega pokala B v Celju 21. in 22. junija.

Nedelja je bila dan D tudi za Celjana Matjaža Ceraja, ki je bil že pred evropskim prvenstvom na seznamu potnikov v Peking, a je moral doseženo potrditi z dobro uvrstitvijo na tatamijih v Lizboni. Matematike in izračunavanja točk na jakostni lestvici Evropske judo zveze (EJU) je bilo precej, saj na OI potuje le prvih devet evropskih borcev. Ceraj je bil na robu razvrstitve in ko je po zmagi nad Nemcem Fabianom Hubertom v repasažu v nadaljevanju klonil proti Poljaku Januszu Wojnarowiczu, osvojeno deveto mesto ni bilo povsem dovolj, saj je Ceraja ogrožal borec iz Litve. Slednji je nato v polfinalu repasaža izgubil in Ceraj si je lahko oddahnil. Olimpijska vozovnica je bila v žepu.

"Sam sem kriv. Vedel sem, da moram biti sedmi, potem dvomov ne bi bilo, tako pa Poljaka preprosto nisem mogel premagati in sem nato za uvrstitev na OI trepetal, dokler ni bilo konec borbe tekmeca iz Litve. Na srečo se je matematika izšla, imel sem tistih nekaj točk več na lestvici in vesel sem, da potujem v Peking," je po za živce napornem dnevu povedal judoist bistriškega Impola, ki je tako poleg Polavderjeve, Urške Žolnir, Rokija Drakšiča in Aljaža Sedeja postal še peti slovenski judoist, ki potuje na olimpijski turnir.

Več fantov, kot slovenskih deklet v Peking

Zadnji dan prvenstva sta nastopila še dva slovenska mojstra mehke poti (ju-do). Regina Jernejc je imela za OI še nekaj možnosti, vendar bi morala stopiti na najvišjo stopničko, a se varovanki trenerja Marjana Fabjana izračun v kategoriji do 78 kg ni izšel. Že v prvem krogu je dobila poznejšo evropsko prvakinjo Nemko Heide Wollert, z njo izgubila, se preselila v repasaž in tam še enkrat klonila ter ostala brez uvrstitve. Podobno usodo je doživel Primož Ferjan v kategoriji do 100 kg, ki bi prav tako moral poseči po najžlahtnejšem odličju, a je prav tako klonil v prvi borbi in ker je njegov nasprotnik v nadaljevanju izgubil, Ferjan ni dobil možnosti za popravni izpit. Zdaj ga čaka operacija meniskusa, koleno pa mu je že med sezono povzročalo težave, zaradi česar ni bil 100-odstotno pripravljen.

Slovenska reprezentanca se tako s tremi kolajnami s tega EP in skupno že s 16 v ponedeljek vrača domov, nato pa olimpijske potnike čakajo naporne priprave vse do letošnjega vrhunca sezone v Pekingu, kjer bo slovenske barve prvič po dolgem času na olimpijskem turnirju branilo več fantov kot deklet.

Ne spreglejte