Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 5. 2015,
10.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 29. 5. 2015, 10.31

8 let

Pod vodo se dogaja marsikaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vaterpolo je moštvena igra z žogo v vodi. Kot je povedal naš sogovornik Tadej Peranovič, se pod vodo dogaja marsikaj, vendar ni tako hudo, kot nekateri govorijo.

Najmlajše se v vaterpolo vključuje podobno kot v plavanje. Čeprav sta vaterpolo in plavanje vodna športa in sta si nekako podobna, gre za povsem dve različni stvari. Vaterpolo je neka nadgradnja plavanja. Najprej otroke naučijo osnovnih tehnik plavanja, nato sledi specialna vadba – gibanje v vodi, položaj v vodi, rokovanje z žogo in nato počasi vključevanje v tekmovalne skupine. Starostne omejitve pri vaterpolu skorajda ni. "Sprejemamo tudi otroke, ki obiskujejo zadnje leto vrtca. Pri nas ni predpogoj znanje plavanja, ker tudi pri nas učimo otroke plavati. Vsak otrok, ki pride v vaterpolsko šolo, sprva naredi začetno testiranje in na osnovi predznanja ga uvrstimo v ekipo, ki je njemu primerna."

Več ali manj so vaterpolske in plavalne šole ločene

V preteklosti je bilo veliko več sodelovanja med plavalnimi in vaterpolskimi klubi. V Kranju, kjer je vaterpolski klub Triglav, še vedno dobro sodelujejo s plavalnim klubom. Ta ima zelo veliko bazo mladih tekmovalcev, vendar je v zadnjem času prehodov vse manj. "Vemo, da so danes starši s plačevanjem vadnine skoraj največji sponzorji posameznih društev in zaradi tega je vsakemu klubu v interesu, da obdrži čim večjo bazo tekmovalcev. Konec koncev ne gre le za denar, ampak za večjo bazo mladih športnikov. S tem lahko delaš boljšo selekcijo in lažje dobiš vrhunskega športnika," nam je zaupal dolgoletni trener in nekdanji uspešen vaterpolist Tadej Peranovič.

Kaj otrok pridobi z vaterpolom?

Dobi gotovost bivanja v vodi. Najbolj pomembno je, da otroka odvadijo strahu pred vodo. Torej to pomeni, da se sam giblje v vodi in da je gotov vase, ne glede na to, v kakšnem okolju je. Otrok pridobiva osnovna motorična znanja, zelo poudarjeni sta koordinacija in tudi socializacija. Gre namreč za kolektivni šport. Voda veliko prispeva k temu, da se posameznik hitreje razvija. Vaterpolo je šport, ki razvija celotno telo. Zelo prisoten je tudi mentalni razvoj. Treba je namreč razmišljati o sebi v vodi, o elementu žoge, sami igri … Prisotna je celotna skupina dejavnikov, tako da se posameznik razvija tako psihično kot tudi fizično. Pravijo, da je vaterpolo šport akademikov. Veliko vaterpolistov je uspešno doštudiralo in so bili pozneje uspešni v svojih nadaljnjih karierah.

Poškodbe v vaterpolu

Pri mladih poškodb ni. Pozneje lahko prihaja do poškodb, predvsem zaradi obrabe "materiala". To je značilno predvsem za vratarje, ki imajo veliko obremenitev nog. Velikokrat pride do poškodb kolena (obraba hrustanca) ali poškodb ramen in komolcev.

Včasih se strgajo tudi kakšne kopalke

Lahko rečemo, da je vaterpolo do neke mere grob šport, saj je veliko stika pri tej igri. Veliko pa je odvisno od posameznika, vaditelja ali pa sodnika na sami tekmi. "Pod vodo se dogaja marsikaj, vendar pa ni tako hudo, kot nekateri govorijo. Ogromno je držanja, vlečenja … Prihaja do udarcev, ampak ni tako hudo, ker voda vse te sile nekoliko ublaži. Seveda se strgajo tudi kakšne kopalke … Včasih se zgodi, da pride do kakšnih nadvodnih udarcev, vendar je to s pravilnikom strogo sankcionirano," nam je razkril naš sogovornik.

Ne spreglejte