Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
11. 11. 2015,
10.14

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Benjamin Savšek olimpijske igre kajak kanu

Natisni članek

Sreda, 11. 11. 2015, 10.14

8 let, 4 mesece

Po sedmih letih se je odločil za spremembo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Aktualni evropski prvak in svetovni podprvak Benjamin Savšek že izdeluje svoj nov čoln za olimpijsko sezono. Prvi dan je v delavnici preživel štiri ure, ko so delali sedež po njegovih merah.

Eden najboljših kanuistov na svetu, Benjamin Savšek, se je pred dnevi odpravil v Bratislavo. Za nekaj časa se je zaprl v delavnico, kjer s pomočjo priznanega proizvajalca že izdeluje svoj novi čoln. Z njim bo nastopil tudi na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. "Ne delam novega čolna, ampak bom prejšnji model nekoliko popravil. V čolnu bom tako imel sedež, ki bo narejen prav po mojih merah," nam je v telefonskem pogovoru zaupal Savšek.

Poskušali bodo narediti čim lažji čoln, da bo dejansko težak osem kilogramov, kolikor je spodnja meja teže kanuja. Kot nam je povedal najboljši slovenski kanuist, je to zanj zelo pomembno. "Pri kanuju je teža vedno težava, ker je treba v čoln dati še sedež in šalčke za kolena. Zaradi tega je čoln pol ali celo kilogram težji od spodnje meje. To se na vodi zelo pozna, sploh pri obračanju čolna."

Beni pričakuje, da se bo prvič v čoln usedel spomladi, do takrat pa jih še čaka kar nekaj dela. "Zdaj smo naredili šele nov kalup čolna, sedež in šalčke. Pri miru sem moral sedeti 45 minut. Bilo je kar naporno, saj te pena tišči z vseh strani. Izplačalo se je malo potrpeti. Pri izdelavi čolna bodo uporabili tudi nove materiale in novo tehnologijo. Računam, da bom z novim čolnom začel tekmovati spomladi. Seveda računam, da bom z njim tekmoval tudi na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru."

Na podlagi rezultatov ne plača polne cene

Temu primerna je tudi cena čolna, ki se giblje okoli dva tisoč evrov. Cena je narasla zaradi novih materialov in nove tehnologije. Savšek k sreči na podlagi svojih vrhunskih rezultatov ne plača polne cene, je pa ta znesek vsekakor za vsakega tekmovalca kar velik zalogaj. "Težko je priti zraven, saj so pri tem proizvajalcu sami vrhunski tekmovalci. Pred tem sem si čoln kupoval s pomočjo sponzorskih sredstev. Kajakaška zveza nam sicer nameni določen znesek, ki ga največkrat porabim za priprave, in mi na koncu ne ostane nič. Zdaj je lažje," je še povedal Savšek, ki je obisk v Bratislavi izkoristil tudi za dober trening.

Novembra bo preizkusil olimpijsko progo

Ljubljanski kanuist, ki je bil prejšnji teden pri nas razglašen za najboljšega tekmovalca na divjih vodah, ima za seboj izjemno sezono. Prvič v karieri je postal evropski prvak, na svetovnem prvenstvu v Londonu pa se je razveselil drugega mesta. S tem uspehom je v Sloveniji zagotovil olimpijsko kvoto in bolj kot ne sebi olimpijski nastop. Naslednjo sezono ga namreč čakajo še interne izbirne tekme, vendar ima zaradi svojih letošnjih rezultatov veliko prednost pred drugimi slovenskimi tekmovalci.

Čez slabih deset dni z reprezentanco odhajajo v Brazilijo, kjer bodo prvič preizkusili olimpijsko progo. Po posnetkih sodeč ne gre za preveč zahtevno progo, vendar bodo tekmovalci dobili prave občutke šele takrat, ko se bodo zapeljali po progi.

Ne spreglejte