Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 6. 2009,
17.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 7. 6. 2009, 17.46

8 let

Plezalci z mislimi že na zadnji tekmi za svetovni pokal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za športnimi plezalci so letos že štiri tekme svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Od Slovencev sta bila na balvanih najboljša Natalija Gros s tremi finali in Klemen Bečan.

"Še ena tekma je za mano in borila sem se do zadnjega atoma moči in na koncu zasedla šesto mesto. In iskreno sem zadovoljna, saj vem, da sem dala od sebe vse, kar sem lahko. Že s plezanjem v polfinalu sem bila zelo zadovoljna, ko sem plezala sproščeno in odločno, tako kot sem včeraj. V finalu pa sem samo še uživala, poleg tega pa imela še zelo dober trening, ko sem se borila do konca. Bolderji so mi bili težki, a sem kljub temu poskušala iztisniti iz sebe vse, kar sem lahko, hkrati pa verjela v vrh do konca," je po koncu tekme za svetovni pokal v ameriškem Vailu svoje vtise strnila evropska prvakinja v balvanskem plezanju Grosova.

Najvišje uvrščena Slovenka v skupnem seštevku svetovnega pokala v plezanju na "bolderčke", kot jim sama ljubkovalno pravi, trenutno ostaja tik pod samim vrhom na (nehvaležnem) četrtem mestu. Razplet tekme v zimsko-smučarskem središču svetovnega slovesa v Koloradu na 2400 metrov nadmorske višine je bil vsaj v ženski konkurenci povsem v znamenju Američank. "Bolderji so bili 'ameriški', na moč, a to nikakor ni izgovor, ampak dejstvo da so Američanke in Američani res močni in da znajo zelo dobro plezati. Škoda je samo, da ne prihajajo tudi na ostale tekme za svetovni pokal, da jih vidimo, kako se znajdejo še na 'našem' terenu," malce s hudomušnostjo dodaja slovenska plezalka.

Konec prihodnjega tedna na Nizozemskem

Bolderska karavana se zdaj znova seli tostran Atlantika, na Staro celino. V "deželi tulipanov", v Eindhovnu, bo konec prihodnjega tedna, v petek in soboto na sporedu še zadnja tekma za svetovni pokal v tej atraktivni plezalski disciplini. Šlo bo za še zadnjo preizkušnjo v plezanju na balvanih pred svetovnim prvenstvom, ki se začne konec junija na Kitajskem. Kitajski Qinghai bo pomenil tudi prvo pravo letošnjo preizkušnjo v svetovnem merilu v težavnosti oziroma težavnostnem plezanju, kjer ima Slovenija še eno vroče železo v ognju Majo Vidmar.

"Za Nizozemsko pa nimam nobenih pričakovanj, želim si samo plezati tako kot sem tu, predvsem v polfinalu, nato pa še sproščeno v finalu, verjamem pa, da se bo tudi meni v finalu spet enkrat poklopilo tako, kot si želim. Samo potrpežljiva moram biti," iz Vaila napoveduje mlada Gorenjka Grosova.

Po koncu balvanske sezone se bo julija, od 12. do 13., v francoskem Chamonixu začela z uvodno tekmo letošnja sezona svetovnega pokala v težavnosti, ki se bo v skladu s tradicijo sklenila novembra s tekmo na domačem terenu v Kranju.

Katja Vidmar je v Vailu zasedla 14. mesto, edini slovenski plezalec Klemen Bečan 15., Mina Markovič pa je bila 18. Šesto mesto z uvodne tekme na Japonskem ostaja Bečanova najboljša letošnja uvrstitev. Grosova je bila v Kazoju s četrtim mestom za las ob stopničke, na drugi tekmi v avstrijskem Hallu pa se je tudi edina od slovenskih predstavnikov veselila preboja v finale, ko je osvojila končno peto mesto. Tretja tekma na Dunaju pa je za Slovence predstavljala "šok terapijo", saj so ostali brez velikega finala, edina slovenska polfinalistka Katja Vidmar, sestra najboljše Slovenke v težavnosti Maje, pa je v glavnem mestu Avstrije na koncu zasedla 17. mesto. Na Nizozemsko poleg jedra slovenske reprezentance potujejo še Blaž Rant, Jernej Kruder in Nejc Čuješ.

Ne spreglejte