Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2011,
17.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mitja Petkovšek evropsko prvenstvo gimnastika

Petek, 8. 4. 2011, 17.46

8 let

Petkovšek: S tretjim mestom se ne sprijaznim več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mitja Petkovška na bradlji na EP v Berlinu v nedeljo čaka boj za že peto zlato ter obenem deveto odličje s prvenstev stare celine.

Izkušeni as mirno pričakuje nastop in dodaja, da se ne bo zadovoljil zgolj z eno od kolajn. Petkovšek se je v kvalifikacijah odločil za lažjo različico vaje (izhodišča ocena 16,200) in kljub temu po predstavi z zanesljivim doskokom prepričljivo postavil letvico tako visoko, da je nobenemu od tekmecev ni uspelo preseči. "Tudi za finale je ta vaja vedno dovolj dobra, ampak - odvisno sicer od taktike - s težjo, če grem na vse ali nič, lahko zmagam. Pri lažji pa se mi hitro zgodi, da pristanem sicer na solidnem tretjem mestu, s čimer pa se, če se seveda ne počutim posebej obupno, ne sprijaznim več," je pred finalom povedal 34-letnik. Žreb je določil, da se bo na orodje povzpel že drugi po vrsti in tako je Ljubljančan ostal brez prostora za taktiziranje; pred njim bo nastopil le domačin Marcel Nguyen, ki je bil v kvalifikacijah tretji. Ob omenjenih dveh bodo v finalu na bradlji nastopili še Nizozemec Epke Zonderland (2. ocena), Poljak Roman Kulesza (4.), Grk Vasileios Colakidis (5.), Rus Maksim Devjatovski (6.), Ukrajinec Mikola Kuksenkov (7.) in Francoz Pierre-Ives Beny (8.).

"Če se bom le normalno počutil, bom seveda nastopil s težjo vajo. To sicer ni samoumevno, saj se mi zadnje čase dogaja, da nekaj noči zapored ne spim in se zbudim kot cunja, kot 100-kilogramski žakelj cementa brez mišic, moči in energije in je enostavno pretežko izvesti težjo vajo. Takrat bi bil zelo srečen že, če bi lahko ponovil predstavo iz kvalifikacij, saj se zavedam, da bi imel že s takšno ogromno možnosti za kolajno," je pojasnil Petkovšek in dodal: "Ko letim kot metuljček, pa se ponavadi odločim za težjo vajo. A ni vedno tako.''

Sicer Petkovšek v boju za zmago za največja tekmeca izpostavlja Zonderlanda in Nguyena, Colakidis je ta čas po njegovem preveč nezanesljiv, drugi - če bo njemu vaja uspela - naj ne bi imeli veliko možnosti za evropski naslov: "V bistvu vsi trije ob brezhibni izvedbi lahko posežemo v zgornji del 15 točk. Včasih te prime, da bi rad vsem pokazal in jih zanesljivo premagal s kakšno šestnajstico, glamurozno zmagal, a potem hitro narediš kakšno neumnost."

Petkovšek je razkril, da sam včasih razmišlja, da bi se odločil za bolj "varno" lažjo različico vaje: "Morda bi se tudi sam moral čim bolj potruditi s težjo vajo, a potem po osmih kolajnah, od tega štirih zlatih, razmišljaš, ali ni bolje nastopiti z lažjo vajo in se zadovoljiti z eno od kolajn, ki ti prinesejo tudi nekaj finančnih sredstev. Kljub tolikim kolajnam sem namreč še vedno odvisen od vsakih 100 evrov, ki jih prinesem domov."

Ne spreglejte