Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
1. 6. 2009,
13.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 6. 2009, 13.27

8 let

Osnovni cilj izpolnjen, želeli so več

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska odbojkarska reprezentanca je na Portugalskem v drugem krogu kvalifikacij za SP osvojila tretje mesto in se uvrstila v zadnji del kvalifikacij, ki naše fante čaka avgusta na Poljskem.

Izbranci Gregorja Hribarja so dobro odigrali na prvi tekmi, ko so premagali favorizirane Grke, nato pa nekoliko slabše z Romuni in Portugalci, medtem ko Danska ni bila na ravni ostalih reprezentanc. Pričakovanja naših so bila pred turnirjem na Iberskem polotoku dokaj visoka, predvsem so si fantje želeli prikazati boljših iger, vendar jim zaradi nekoliko slabše izvedbe ne sme zmanjkati optimizma.

Kvečjemu nasprotno, saj so uvideli, da bodo lahko s trdim delom odpravili vse tegobe, ki se pojavljajo v njihovi igri in tako postali še konkurenčnejši – tudi tistim boljšim reprezentancam. "Naš cilj je bila uvrstitev v tretji krog kvalifikacij, kar nam je tudi uspelo, želeli pa smo si igrati bolje. Dobro igro smo prikazali na prvi tekmi proti Grčiji, za katero smo vsi nekako pričakovali, da bo zasedla prvo mesto v skupini. Romuni so nas presenetili z dobro igro v obrambi in dobrim blokom, naša igra pa ni bila na tako visoki ravni kot dan prej proti Grkom. Po zmagi in porazu smo imeli še vedno vajeti v svojih rokah. Nato smo premagali Dance s 3:0, vendar bi tudi na tej tekmi lahko igrali bolje. Proti Portugalcem smo znova zaigrali slabše, ne bom rekel, da je bilo slabo, vendar bi morali za zmago storiti precej manj napak," je na hitro utemeljil potek dogodkov na Portugalskem najizkušenejši igralec v naši izbrani vrsti Sebastijan Škorc, ki bo izpustil sredozemske igre, ki so naslednja postojanka slovenske reprezentance pred tretjim krogom kvalifikacij za SP in septembrskim evropskim prvenstvom.

Težave s sprejemalci

Tudi selektor Gregor Hribar je videl v igri številne pomanjkljivosti, že do naslednjih reprezentančnih akcij pa jih bo skušal omejiti na minimum, če ne celo izkoreniniti. "Celoten turnir smo praktično odigrali le z dvema sprejemalcema. Vida Jakopina zaradi poškodbe sploh ni bilo na Portugalskem, Alan Komel pa na tem turnirju tudi zaradi bolezni ni bil pravi. Vse to je vodilo k temu, da sta ostala dva – Tine Urnaut in Andrej Flajs – morala ostati v igri tudi, ko jima ni šlo najbolje, to pa se je seveda poznalo tako v igri kot v rezultatu. V preteklosti je bila naša reprezentanca znana po tem, da smo na nasprotne sprejemalce izvajali pritisk s servisi, na tem turnirju pa smo premalo pritiskali prav z začetnim udarcem. Vsekakor je to ena od pomanjkljivosti, ki se jo da odpraviti. Tudi z blokom smo na začetku naredili korak naprej, razbremenili centralne blokerje z ožjo postavitvijo stranskih, vendar se tega na turnirju na Portugalskem nismo držali tako, kot smo predvidevali, zaradi česar smo naredili tudi manj pasivnih blokov. Igra v polju je bila tokrat precej odvisna od zbranosti in pri tem smo precej nihali, zaradi česar je bil tudi sprejem slabši, preveč je bilo napak in posledično nismo uspeli uspešno zaključiti protinapadov, ki smo jih nekaj zapravili tudi po nepotrebnem," je o težavah v igri obširno spregovoril Hribar.

Kdo bo igral na EP? Odgovor znan po SI

Še vedno pa ni jasno, ali bo Hribar za tretji krog kvalifikacij ter prvenstvo Stare celine vpoklical katerega od izkušenejših mož, kot je denimo Matija Pleško. Za enkrat si Hribar še ne dela skrbi s tem, svojo odločitev o sestavi ekipe za zadnja letošnja dogodka pa bo obelodanil po sredozemskih igrah v Pescari – končale se bodo v začetku julija.

"Na Portugalskem smo vsekakor pogrešali dva igralca, ki sta bila v planu od vsega začetka, Matevža Kamnika in Vida Jakopina, ki se nista mogla pridružiti reprezentanci zaradi poškodb. Če bi bila z nami in če bi bila v pravi formi, bi bila naša igra zagotovo bolj konstantna. Toda poškodbe se dogajajo in to ne le v naši reprezentanci. Na Kamnika in Jakopina resno računamo že v prihajajoči akciji, verjetno bo zraven tudi Jan Planinc, kajti potrebujemo čim več sprejemalcev. Glede ostale sestave reprezentance menim, da v tem trenutku nima smisla menjati zastavljenega plana, kajti turnir na Portugalskem je pokazal, da smo kljub težavam dosegli zastavljeni cilj. Na sredozemskih igrah bomo preizkusili še mlajše igralce, potem pa bo lahko padla odločitev o tem, kaj narediti za drugi del poletnih priprav, po katerih nas čakata tretji krog kvalifikacij za svetovno prvenstvo in septembra še evropsko prvenstvo. Takrat se bomo tudi odločili, ali bomo reprezentanco dopolnili še s kom iz starejše, bolj izkušene generacije, ali bo ostala v takšni sestavi, kot je bila zdaj," pa je še za konec povedal prvi mož stroke v slovenski reprezentanci.

Ne spreglejte