Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
17. 8. 2015,
15.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peter Kauzer kajak kanu svetovni pokal

Ponedeljek, 17. 8. 2015, 15.18

8 let

On je zmagoval, hčerka pa je skrbela za sproščeno vzdušje

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najboljši slovenski kajakaš Peter Kauzer je konec tedna po dolgem času znova stal na najvišji stopnički. Za sproščeno vzdušje v ekipi pa je skrbela njegova hčerka.

Marsikdo se je že spraševal, ali se bo dvakratni svetovni prvak v kajaku na divjih vodah Peter Kauzer lahko vrnil na stara pota. Dejstvo je, da ni več med najmlajšimi tekmovalci. Hrastničan je vsem, ki so morda dvomili o njem, zaprl usta. Na zadnji tekmi svetovnega pokala v francoskem Pauju je zmagal, s tem pa si je še tretjič v karieri zagotovil zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. To mu je uspelo že v sezonah 2009 in 2011. "Zavedal sem se, da sem sposoben priti nazaj na vrh, vendar si nisem mislil, da se bo sezona svetovnega pokala tako razpletla. Začetek sezone je bil zelo slab. V Pragi in Krakovu nikakor nisem mogel prenesti voženj s treninga na tekmo. Krivulja se je začela stopnjevati šele v Liptovskem Mikulašu, kar je bila dobra podlaga in priprava za drugi del sezone. Lahko rečem, da sta La Seu d'Urgell in Pau meni zelo ljubi prizorišči. Sploh v Franciji mi je proga zelo všeč, tako da sem užival na vsakem treningu," je uvodoma povedal Kauzer.

Odločil se je za tvegano potezo

Zadnjih nekaj let je Kauzer veslal s svojim modelom čolna - Kapsl. Letos se je sredi sezone – kar je nekoliko tvegana poteza – odločil za menjavo čolna. "Nov čoln se bolje obrača in ima bistveno hitrejše reakcije. Pravzaprav gre za model čolna, ki je narejen iz mojih prejšnjih modelov. Testiral sem ga že na začetku sezone, vendar mi sprva ni najbolj ustrezal. Glede na to, da sem imel pred zadnjima tekmama svetovnega pokala skoraj že zagotovljeno mesto za nastop na svetovnem prvenstvu, sem se odločil, da ga preizkusim. Izkazalo se je, da je bila to prava poteza. Odločil sem se, da bom s tem modelom čolna vztrajal do konca sezone. Čoln je namreč bolj prilagojen današnjim postavitvam prog. Sicer pa na koncu ni toliko pomemben model čolna, ampak tisti, ki ga vozi. (smeh)"

Zadnje uspehe so mu privoščili tudi tekmeci

Njegovih zadnjih uspehov so bili veseli tudi njegovi tekmeci. S tem je dokazal, da zna še vedno veslati in da se lahko še vedno meri z najboljšimi tekmovalci, kar je na zadnji tekmi v Pauju tudi dokazal. Kapsl, kot ga nekateri tudi kličejo, je še vedno pristaš manj tvegane vožnje, medtem ko nekateri mlajši tekmovalci vozijo "na glavo". "Menim, da moraš biti ravno prav drzen in ravno prav prepričan o sebi. Preprosto ne moreš iti prek sebe. Seveda so tekmovalci, ki so navajeni voziti tvegano, vendar se to ne obnese na vseh progah. Sam sem zagovornik tega, da moraš imeti vedno dovolj prostora za zaveslaj med vrati," je razlagal 31-letni Hrastničan, ki ima že dolgoletne izkušnje z največjih tekmovanj.

Na zadnjih dveh tekmah sta mu družbo delali tudi žena in hčerka, kar se je pokazalo za dobro kombinacijo. "Če sta zraven, je vse skupaj bolj sproščeno in tudi sam se lažje odklopim od kajaka. Sicer pa so se tudi preostali člani ekipe nasmejali na račun moje hčerke. Nola je poskrbela, da je bilo tudi v ekipi sproščeno vzdušje."

Časa za počitek ni

Čeprav so se tekme svetovnega pokala že končale, pa slovenski kajakaši nimajo pravega počitka. Prihodnji teden že potujejo na enotedenske priprave v London, kjer bo septembra potekalo svetovno prvenstvo. Pred tem pa jih čaka še državno prvenstvo.

Ne spreglejte