Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2008,
19.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 11. 2008, 19.47

8 let

Norišnica v Philadelphii zaradi baseballske krone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Športni navdušenci v Philadelphii so kar 25 let čakali, da bo katera od njihovih ekip v ameriških poklicnih ligah osvojila naslov najboljšega v državi.

Potem ko je pred dnevi baseballska ekipa Phillies dobila "World Series", finale poklicne lige MLB, pa se je v tem mestu začelo veliko slavje. Vrhunec proslavljanja naslova so v Philadelphii izvedli s parado, ko so po mestnih ulicah zvezdniki baseballskega moštva ponosno razkazovali lovoriko. Prvega zvezdnika Parta Burrela so posadili kar v kočijo, sledil pa je sprevod osmih vozil z igralci in vodstvom ekipe. Med prevozom po mestu jih je pozdravilo več stotisoč navdušenih navijačev, ki so popolnoma zatrpali mestno središče in niso izbirali mest, s katerih so želeli od blizu videti svoje junake, saj so bili polni tudi balkoni, strehe, drevesa in celo kakšen prometni znak.

Philadelphia je šele drugič v 104-letni zgodovini lige MLB osvojila naslov prvaka, doslej so se edinega veselili leta 1980. Navijači v tem mestu pa že vse od leta 1983, ko je v košarkarski ligi NBA slavila ekipa 76ers pod vodstvom legendarnih Juliusa Ervinga in Mosesa Malona, niso okusili slasti zmage v eni od štirih ameriških poklicnih lig. Poleg košarkarske in baseballske ekipe imajo v Philadelphii še moštvo ameriškega nogometa Eagles v ligi NFL ter hokejsko ekipo Flyers v ligi NHL, toda do baseballske zmage je vsa četverica v zadnjih 25 letih zbrala le sedem finalnih nastopov in prav toliko porazov.

Med tistimi, ki so bili udeleženci obeh zmagovalnih parad za baseballsko moštvo, je bil tudi Jamie Moyer. Pred 25 leti je "šprical" pouk, da je lahko pozdravil športnike, zdaj je bil kot metalec ekipe Phillies na drugi strani zmagovalne povorke: "To je povsem noro. Zdaj približno razumem, zakaj gre pri vsej stvari. Bil sem zraven leta 1980, toda tole presega vso domišljijo."

V velikem finalu lige MLB se je Philadelphia pomerila z moštvom Tampa Bay Rays in za končni uspeh potrebovala le pet tekem. Skupni izid v zmagah je bil na koncu 4:1, odločilno tekmo pa so Phillies dobili s 4:3. Dvoboj je zaznamoval tudi nenavaden časovni potek, saj so tekmo zaradi nevihte prekinili in jo nadaljevali po dveh dneh, tako da je uradno trajala več kot 50 ur.

Philadelphia je tako po dolgih letih spet v središču zanimanja ameriške baseballske javnosti. Do letošnje finalne zmage so si jih ljubitelji tega športa v ZDA zapomnili predvsem po svojevrstnem dosežku, saj so lani poleti postali prvo moštvo v ameriških poklicnih ligah, ki je zbralo več kot 10.000 porazov. Baseballska ekipa Phillies ima sicer častitljivo zgodovino, saj v Philadelphii neprekinjeno vztraja že 126 let, vse od 1882.

Ne spreglejte