Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 6. 2008,
15.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 7. 6. 2008, 15.03

8 let

Leban svetovni prvak, Zakrajšek svetovni podprvak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska reprezentanca v spustu na divjih vodah je na svetovnem prvenstvu v Ivrei dosegla velik uspeh.

V šprinterski preizkušnji je bil med kajakaši najhitrejši mladi 20-letni Lovro Leban, ki se je tako veselil naslova svetovnega prvaka, slovenski uspeh pa je z drugim mestom in srebrnim odličjem med kanuisti dopolnil Jošt Zakrajšek.

"Zmagal sem resda za las, le za 12 stotink sekunde, ampak ravno takšne zmage so najslajše. Upam, da bom sedaj lažje dobil kakšnega individualnega sponzorja," je veselje in poslovno žilico po zmagoslavju pokazal Leban. Ta je že v prvi vožnji dosegel drugi čas, v drugo pa spet odpeljal odlično in zlomil tudi odpor po prvi vožnji vodilnega Francoza Rudyja Gerarda (tretji je bil Čeh Tomaš Slovak). S tem si je kot prvak prislužil tudi vožnjo po mestu v povorki na kočiji.

Tekmovanje kajakašev je bilo sicer izjemno izenačeno, saj se je prvih deset tekmovalcev zvrstilo v vsega 1,87 sekunde. V njej je na devetem mestu tekmovanje končal Jernej Korenjak, medtem ko se je glavnemu slovenskemu orožju, Nejcu Žnidarčiču, nastop že v prvi vožnji ponesrečil. Na vmesnem času je še prepričljivo vodil za 1,5 sekunde, potem pa v spodnjem delu naredil ogromno napako, ko ga je zavrtelo okoli osi. To ga je stalo več kot 15 sekund, zaradi česar se je odpovedal nastopu v drugi vožnji.

Med kanuisti Jošt Zakrajšek in Simon Hočevar nista skrivala želje po najvišjih mestih. A Hočevarju so se upi po vrhunskem rezultatu hitro razblinili, saj je napravil podobno napako kot Žnidarčič. Kljub temu je v drugo zbral dovolj motiva in odpeljal najboljši čas, na koncu pa je to zadostovalo za 11. mesto.

Zato pa je odlično odveslal Zakrajšek in po prvi vožnji zaostal le za Italijanom Vladijem Panatom. Oba sta imela pred tekmeci nekaj naskoka, kljub napakam, ki so poskrbele za dodatno napetost, pa je na koncu vendarle vrstni red pri vrhu ostal enak kot po prvi vožnji. Zlato si je priveslal Panato, srebro Zakrajšek, bron pa Čeh Jan Stastny.

V popoldanskem terminu pa je nastop čakal še Lučko Cankar med kajakašicami. Edina slovenska predstavnica je zasedla deveto mesto. Slavila je Francozinja Nathalie Gastineau pred Čehinjo Petro Slovakovo in Nemko Sabine Füsser.

V nedeljo so na reki Dora Baltea na sporedu še ekipne tekme v sprintu.

Ne spreglejte