Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 5. 2012,
12.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 26. 5. 2012, 12.36

7 let, 12 mesecev

Kuk in Leban četrta, Zakrajšek osmi v Duisburgu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav ima Slovenija na tekmi svetovnega pokala v šprintu na mirnih vodah v Duisburgu le dva čolna, pa sta oba nastopila v finalu A.

Rok Kuk in Lovro Leban sta bila v kajakaškem dvojcu na 1000 metrov četrta, kajakaš Jošt Zakrajšek pa je prav tako na 1000 metrov osvojil osmo mesto. Kuk in Leban sta za stopničkami zaostala za vsega tri stotinke sekunde, za zmagovalcema, Nemcema Andreasom Ihlejem in Martinom Hollsteinom, pa dobro sekundo. Druga sta bila Madžara Roland Kökeny in Rudolf Dombi, tretja pa Šveda Henrik Nilsson in Markus Oscarsson.

"Tekma sama je bila zelo dobra, kar na takšni ravni, kot sva jo sposobna odveslati. To, da bova v igri za najvišja mesta, sva vedela že v kvalifikacijah, saj nama je res steklo. Dobro sva se pripravila na finale in odveslala blizu najinim sposobnostim. So še nekatere malenkosti, ki bi se jih dalo popraviti, ampak je kar to to. Vesel sem, da nama je uspelo unovčiti to formo s priprav na evropske olimpijske kvalifikacije. Če nama v Poznanu ni najbolje uspelo, me veseli, da se nama je vsaj tu obrestovalo. Krona bi bila kolajna, ušla nama je le res za las, ampak vsaj vidiva, da sva zraven," je po nastopu povedal Kuk, ki ga skupaj z Lebanom v nedeljo čaka še finale A na 500 metrov.

"Veliko čolnov na 500 m ne tekmuje več, odkar to ni več olimpijska disciplina. Eni pa še vedno vztrajajo, tako da dobiš eno zmes tistih, ki tekmujejo na 200 metrov, in nas, ki tekmujemo na 1000. Je pa 500-metrska razdalja bolj za trening, za nekaj več kilometrine. Tudi najin trener pravi, da dokler sva mlada, morava tekmovati tudi tam, da dobiva čim več izkušenj, čim več dobrih tekem. Je pa tam v ospredju bolj izpopolnjevanje tehnike. Poskušala bova tudi tam narediti dober rezultat, a je za razliko od 1000 metrov, kjer sva pri vrhu, težko biti med najboljšimi, saj tam potrebuješ bolj sprinterske kvalitete. Midva bova poskusila odveslati dobro tekmo in mislim, da se lahko boriva za solidno uvrstitev. Ne prav za vrh, med šest sedem pa bi lahko prilezla," pred nedeljsko preizkušnjo pravi Kuk.

V posamični tekmi na 1000 metrov pa se je s finalnim nastopom izkazal Zakrajšek, ki je za stopničkami zaostal slabih pet sekund. Na njih so od vrha navzdol stali Belorus Aleh Jurenia, Kanadčan Adam van Koeverden in Norvežan Eirik Veraas Larsen. "Že na start sem šel zelo sproščen, saj sem se zavedal, da sem svoje delo opravil že včeraj, ko sem si zagotovil ta finale. V njem sem tekmoval tako, kot znam, imel sem tudi zelo dober čas, svoj daleč najboljši, sekundo boljši kot včeraj. Ampak so bili drugi še malce hitrejši oziroma so v zadnjih 100 metrih pobegnili. Najbolj me pa veseli, da sem naredil preskok od prejšnjih let, da se vidi napredek," je po tekmi povedal Zakrajšek, ki se tako po Duisburgu lahko pohvali s prvim finalom A v članski konkurenci na svetovnih pokalih. Bil je sicer že peti na 5000 metrov prejšnji konec tedna v Poznanu, a petkilometrska preizkušnja za razliko od 1000-metrske ni olimpijska. Zakrajšek bo v nedeljo nastopil še v finalu C na 500 metrov, kamor se je uvrstil po času.

Ne spreglejte