Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 11. 2008,
18.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 16. 11. 2008, 18.54

8 let

Klemen Bečan v Kranju do uspeha kariere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tržičan Klemen Bečan je na finalni tekmi za svetovni pokal v športnem plezanju v Kranju osvojil prvo mesto. Maja Vidmar je morala priznati premoč Avstrijki Johanni Ernst.

Zmaga 26-letnega Klemna Bečana je bila prvovrstno presenečenje, saj je v steni ugnal vodilna plezalca v skupni uvrstitvi, Čeha Tomaša Mrazeka in Nizozemca Jorga Verhoevena.

Za Bečana, ki se je doslej najvišje uvrstil v Chamonixu v težavnostnem plezanju na 3. mesto in na evropskem prvenstvu v Parizu v kombinaciji prav tako na 3. mesto, je zmaga v Kranju zanesljivo največji uspeh v njegovi plezalski karieri.

Drugo mesto je osvojil Nizozemec Verhoeven, na tretje mesto pa se je uvrstil Španec Patxi Usobiaga Lakunza, Mrazek pa je bil četrti. Lanski zmagovalec Kranja Švicar Cedric Lachat je bil šesti. Od osmerice finalistov sicer noben ni uspel osvojiti vrha moške smeri.

"Nisem še povsem dojel, da sem res zmagal"

"V Kranj sem prišel samo uživat in to sem tudi naredil, saj si takšnega uspeha nisem upal predstavljati," je prve vtise strnil zmagovalec Kranja in aktualni državni prvak Bečan. "Nisem še povsem dojel, da sem res zmagal," je še dejal Bečan, ki je v moški smeri, čeprav peti po polfinalu, splezal najvišje.

Giba, do katerega je uspelo priti Tržičanu, se ni uspelo dotakniti prav nobenemu od kranjskih finalistov.

Najboljša je 16-letna Avstrijka

V ženski konkurenci se je zmage veselila mlada avstrijska plezalka Johana Ernst. Dvakratna zmagovalka zadnje plezalske tekme v sezoni Maja Vidmar je tokrat osvojila drugo mesto, na tretje mesto pa se je zavihtela Japonka Akijo Noguči. Natalija Gros je osvojila peto mesto, Mina Markovič pa osmo.

Z zmago je komaj 16-letna plezalka Ernstova le še utrdila primat prvouvrščene v skupni uvrstitvi tekem svetovnega pokala v težavnosti. V svetovnem pokalu sta na stopničkah Slovenki. Maja Vidmar je v skupnem seštevku osvojila drugo mesto, Mina Markovič pa tretje mesto. Med deseterico najboljših je še ena Slovenka, in sicer Natalija Gros na sedmem mestu.


Izidi:

Ženske, težavnost: 1. Johanna Ernst (Avt) 2. Maja Vidmar (Slo) 3. Akijo Noguči (Jap) 4. Caroline Ciavadini (Fra) 5. Natalija Gros (Slo) 6. Charlotte Durif (Fra) 7. Jana Čerešneva (Rus) 8. Mina Markovič (Slo)

Moški, težavnost: 1. Klemen Bečan (Slo) 2. Jorg Verhoeven (Niz) 3. Patxi Usobiaga Lakunza (Jap) 4. Tomaš Mrazek (Čeh) 5. Jakob Shubert (Avt) 6. Cedric Lachat (Švi) 7. Flavien Guerimand (Fra) 8. Sači Anma (Jap)

Dosedanji zmagovalci Kranja:

1996 - Laurence Guyon (Fra) in Arnaud Petit (Fra) 1997 - Liv Sansoz (Fra) in Chris Sharma (ZDA) 1998 - Liv Sansoz (Fra) in Judži Hirajama (Jap) 1999 - Liv Sansoz (Fra) in Jevgenij Ovčinikov (Rus) 2000 - Liv Sansoz (Fra) in Judži Hirajama (Jap) 2001 - Martina Čufar (Slo) in Tomaš Mrazek (Češ) 2002 - Muriel Sarkany (Bel) in Ramon Puigblanque (Špa) 2003 - Muriel Sarkany (Bel) in Ramon Puigblanque (Špa) 2004 - Angela Eiter (Avt) in Tomaš Mrazek (Češ) 2005 - Angela Eiter (Avt) in Flavio Crespi (Ita) 2006 - Maja Vidmar (Slo) in David Lama (Avt) 2007 - Maja Vidmar (Slo) in Cedric Lachat (Švi) 2008 - Johanna Ernst (Avt) in Klemen Bečan (Slo)

Ne spreglejte