SiolNET. Sportal Drugi športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kajakaši in kanuisti po nove medalje

3

termometer

Konec tedna so se za naše slalomiste na divjih končale izbirne tekme. Začele pa so že priprave na EP v La Seu d'Urgellu, ki bo trajal od 8. do 12. junija.

Na prvenstvo bo slovenska reprezentanca odpotovala z 12 čolni. Med kajakaši bodo v Španijo odpotovali aktualni evropski prvak Peter Kauzer, Jure Meglič in šele 17-letni Simon Brus, ki je s svojo uvrstitvijo kar nekoliko presenetil kajakaško konkurenco. Med dekleti je od lani reprezentanca nespremenjena. Na umetni progi na reki Segre bodo tekmovale Urša Kragelj, Nina Mozetič in Eva Terčelj. Prav tako ostaja reprezentanca nespremenjena pri dvojcih. Tam bodo nastopili Sašo Taljat/Luka Božič, Simon Hočevar/Dejan Kralj in Luka Slapšak/Urban Jarc. Pri kanuistih pa so si mesta priborili Anže Berčič, Benjamin Savšek ter Jure Lenarčič.

Kauzer in Meglič odpotujeta že v sredo

Čeprav so se izbirne tekme končale v nedeljo, nekateri odhajajo na prizorišče tekmovanja že 1. junija, saj se bodo v tem času skušali čim bolje navaditi proge, ki je gostila olimpijsko tekmo leta 1992. Eden izmed njih je tudi naš glavni adut Peter Kauzer, ki ima popolnoma jasne cilje na prvenstvu.

"Glavni del sezone se začenja. Evropsko prvenstvo je eden izmed treh glavnih ciljev, moji cilji na EP pa so jasni. Štartam na zlato, vendar se zavedam, da je konkurenca zelo močna," je povedal Hrastničan, ki pravi, da večjih novosti ni, razen novega modela čolna, ki ga je začel veslati že v pripravljalnem obdobju.

Podobne cilje ima tudi Jure Meglič, ki je bil lani proglašen za najboljšega kajakaša leta 2010. "Zmeraj skušam napadat na najvišja mesta in ob tem prehiteti tudi Petra," je nekoliko v šali povedal Meglič in nadaljeval: "Pripravljen sem zelo dobro in res uživam na treningih, tako da že komaj čakam tekmo. Sicer sem na progi v Španiji zmeraj hitro veslal, a sem imel težave s kazenskimi dotiki," je še povedal Jure, ki tudi jutri odpotuje na prizorišče prvenstva. Nov član kajakaške reprezentance je tudi mladi Simon Brus, ki se veseli uvrstitve v reprezentanco."Zelo sem vesel, da se mi je uspelo uvrstiti v reprezentanco," je uvodoma dejal mladi Celjan, ki je odkrito povedal, da je potihoma računal na uvrstitev v reprezentanco. Glede pričakovanje pa je bil Simon kratek. "Višja, ko bo uvrstitev, bolje bo."

Savšek meri visoko tudi v ekipnih vožnjah

Močna bo tudi kanuistična ekipa. Z izbirnimi tekmami je najbolje opravil Anže Berčič, a je v napovedih Anže nekoliko previden, saj se mu lani ni izšlo po napovedih. Letos si želi le dobrih voženj, poudaril pa je tudi, da je veliko pridobil na samozavesti. Kar nekaj težav z uvrstitvijo v reprezentanco je imel naš najizkušenejši kanuist Benjamin Savšek, ki je v drugem delu izbirnih tekmah v Solkanu stvari postavil na svoje mesto in si tako le priveslal vozovnico za EP.

"Z nastopi v Solkanu sem zadovoljen, cilji na evropskem prvenstvu pa so visoki. Seveda se bo sprva treba prebiti čez kvalifikacije in polfinale, v finalni vožnji pa bo treba odpeljati maksimalno dobro vožnjo," je povedal član Kajak kanu kluba Tacen, ki računa na visoko uvrstitev tudi v ekipnih vožnjah, saj se z Anžetom in Juretom dobro poznajo. V preteklosti so v mlajših kategorijah že nastopili skupaj.

Kragljeva že komaj čaka

Pri dekletih se ponovno pričakuje največ od Urše Kragelj, ki so ji že med izbirnimi tekmami misli uhajale na EP. "Med izbirnimi tekmami so mi misli že uhajale na evropsko prvenstvo, tako da s svojimi izkupičkom nisem najbolj zadovoljna, " je bila nekoliko samokritična Urša, ki pa se ne obremenjuje z lanskim uspehom. ""Komaj čakam, da odpotujem v La Seu d'Urgell, saj se tam odlično počutim. Glede lanskega uspeha na EP se ne obremenjujem, saj je letos popolnoma nova tekma, kjer bo treba računati na nove dejavnike, " je še povedala 22-letna kajakašica.

Sašo Taljat odhaja na "počitnice"

Med dvojci bodo v slovenskem taboru tri ekipe. Tokrat se bosta lahko prvič popolnoma osredotočila na dvojce Simon Hočevar in Dejan Kralj, saj sta imela do lani dvojni program. (Oba sta nastopila še v kajaku oz. v kanuju) Najvišje med dvojci lahko ponovno merita Sašo Taljat in Luka Božič, ki sta na tej progi leta 2009 na SP osvojila bron. "Najin cilj je, da se uvrstiva v finale, tam pa je potem vse mogoče," je sprva povedal Luka. Samo dogajanje na novinarski konferenci pa je popestril njegov partner v čolnu, Sašo Taljat, ki je dejal, da odhaja v La Seu d'Urgell na počitnice in s tem citiral klubskega kolega Nejca Žnidarčiča, ki se je potem z EP v Kraljevu vrnil z srebrom. Seveda je bilo to vse rečeno v šali, saj Luka in Sašo ogromno trenirata in se vsake tekme lotita zelo resno. To je kasneje potrdil tudi njun trener Dejan Testen.

Lahko ponovijo lanske rezultate?

Z zadnjega evropskega prvenstva so se naši tekmovalci vrnili s tremi posamičnimi medaljami in z eno medaljo v ekipnih vožnjah. Peter Kauzer je osvojil naslov evropskega prvaka, srebrno medaljo si je priboril Jure Meglič, med kajakašicami pa se je svoje prve medalje na velikih članskih tekmovanjih veselila Urša Kragelj, ki je bila tretja. Tretjega mesta pa so veselili še kajakaši v ekipnih vožnjah. Glede na te rezultate lahko slovenska reprezentanca optimistično odhaja v majhno mesto pod Pireneji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin