Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2008,
12.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 28. 2. 2008, 12.52

8 let

Igralec obžaluje napad na sodnika, vsesplošna obsodba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vaterpolist mariborskega Branika Matjaž Ul, ki je v sredo na tekmi lige Alpe Adria med Triglavom in Branikom napadel sodnika Gregorja Koširja, svojo potezo obžaluje.

V vaterpolskih vrsta dejanje še vedno odmeva in je deležno vsesplošnega obsojanja, predvsem v Mariboru pa opozarjajo tudi na problem sojenja v slovenskem vaterpolu.

Do zapleta je prišlo minuto pred koncem prvega polčasa, ko je bil mariborski igralec Matjaž Ul izključen s pravico zamenjave. Kaj si misli o izključitvi, je nato pokazal po prihodu iz vode, saj je namesto proti klopi svoje ekipe zaplaval na drugo stran bazena ter v vodo porinil mednarodnega sodnika Gregorja Koširja, ki se je za trenutek celo uspešno upiral, nato pa pristal v bazenu.

Vaterpolska zveza Slovenije je tekmo že registrirala z izidom 10:0 v korist Triglava, disciplinski sodnik pri zvezi pa bo moral izreči tudi kazen igralcu, ki po pravilniku znaša od šest do 12 mesecev neigranja, predvidena pa je tudi denarna kazen v višini nekaj več kot 400 evrov. Kazen bo verjetno izrečena v prihodnjem tednu.

"Reakcija ni bila pravilna in zanjo ni opravičila"

"To ne sodi v šport. Ljudje nikjer ne smejo iskati pravice na ta način, posebej pa ne v športu. Če kdo meni, da je bil oškodovan, v vaterpolu za to obstajajo predpisane poti in nikakor pa tega ne more reševati posameznik z nasiljem," je dan po tekmi povedal sekretar VZS Danijel Rožman in tudi kot mednarodni sodnik dodal: "Igralec nikakor ni pristojen za kaznovanje sodnika. Tudi sojenje ne morem oceniti kot slabo, vsaj v prvi četrtini pa statistika kaže, da je bilo celo malce na strani Maribora, ki si je priigral štiri izključitve, Triglav nobene, Mariborčanom pa je bila dosojena tudi petmetrovka."

"Reakcija ni bila pravilna in zanjo ni pravega opravičila," pa je priznal tudi Matjaž Ul in dodal: "Dejstvo je, da ta sodnik že večkrat škodoval naši ekipi, sam pa sem na svojem igralnem mestu še bolj izpostavljen, kar pa naj ne bo opravičilo za moje početje, ki je bilo napačno." Obenem pa se je Ul spraševal, kako je možno, da tekmo v Kranju sodita dva sodnika iz Kranja in jo vodi delegat, ki je prav tako iz Kranja. "Obstajajo možnost, da se klub pritoži, a je to nekakšen začaran krog, kjer se nič ne spremeni. Tokrat je bil glavni razlog prav sodniški kriterij. Sam nisem agresiven, a začelo se je že z nerazumljivo izključitvijo soigralca Šuliča, nekaterimi spornimi odločitvami in še očitno krajo na zapisnikarski mizi. Ko sem opozoril na napako, pa sem bil za nagrado še izključen. Sledila je reakcija, ki je bila kakršna je pač bila, čeprav seveda ni bila pravilna."

"Vem, da sem sodil pošteno"

Sodnik Košir zadeve najprej ni hotel komentirati, nato pa vendarle dodal svoje videnje: "Nasilje ne sodi ne v šport, ne kam drugam. Svoje delo sem opravil po najboljših močeh. Vem, da sem sodil pošteno, če pa je igralec drugačnega mnenja, naj ubere za to predpisano pot. Z zadevo se bodo zdaj ukvarjali drugi. Sam lahko rečem le, da sem ga izključil, ker je pretiraval z reakcijami nad mojimi odločitvami. Vsako preklinjanje v vodi se kaznuje, najprej so opozorila, prekrški in pri nenehnem ponavljanju sledi izključitev."

Tudi v mariborskem taboru obsojajo dejanje svojega igralca, vendar opozarjajo tudi na številne probleme v slovenskem vaterpolu, ki so vezane prav na sojenje. "Kot trener tega ne morem nikoli odobravati in pričakujem, da bo Ula kaznoval tudi klub, saj to ne sodi v šport. Po drugi strani pa smo edina med športnimi zvezami v Sloveniji, kjer lahko gostitelju sodijo domači sodniki in imamo problem sojenja. Tudi tej tematiki se moramo temeljito posvetiti."

Čepič pripravlja na temo sojenja okroglo mizo

Še bolj neposreden je bil predsednik mariborskega kluba Bogdan Čepič. "Tovrstni ekscesi ne sodijo v šport. V vaterpolu pa se moramo vprašati tudi, zakaj do njih prihaja. To ni bil prvi primer v sezoni. Nedavno se je zgodil pretep v Ljubljani, v Mariboru so se stepli igralci na mladinski tekmi in to igralci, ki so si pred tem na reprezentančnih pripravah delili sobe. Čudno se mi zdi, da se to dogaja vedno, kadar je zraven nekdo iz Kranja. Tudi sodniki bodo morali prevzeti svoj del odgovornosti. Tekma med Branikom in Triglavom bi bila lahko zelo lepa, saj ni odločala o ničemer in so vse te napetosti res nerazumljive. Prav na temo sojenja pripravljam okroglo mizo, saj sojenje plačujemo in imamo pravico, da je kvalitetno in profesionalno. Nihče se o sojenju kaj dosti ne sprašuje, a je zame nedopustno, da v Mariboru sodita dva mariborska sodnika, enako pa velja za Koper, Ljubljano, Kranj in vse druge centre. Nekdo se mora vprašati, zakaj je to v vaterpolu sploh možno."

Predsednik Čepič prav tako ni naravnost zatrdil, da bo klubsko vodstvo kaznovalo svojega igralca: "Sam na tekmi nisem bil in tega početja tudi nikakor ne odobravam. Gre pa za igralca, ki je dal slovenskemu in mariborskemu vaterpolu ogromno. Hkrati pa za igralca, ki je zadeve vedno miril in nikoli ni bil agresiven. Najprej se bomo pogovorili z njim in drugimi vpletenimi, saj je bilo na tekmi tudi vodstvo zveze. Spoštujem tudi sodnika Koširja, ki veliko dela na številnih področjih v vaterpolu in res ne vem kaj se je zgodilo. Sploh Ne morem razumeti, da se to zgodi na tekmi, ki ne odloča o ničemer več."

Ne spreglejte