SiolNET. Sportal Drugi športi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

CAS o Pistoriusovi možnosti za olimpijski nastop 30. aprila

4

termometer

Eden najboljših športnikov invalidov na svetu, južnoafriški atlet Oscar Pistorius bo zadnjo možnost za nastop v Pekingu poiskal na Mednarodnem športnem razsodišču (CAS).

Njegov primer bodo v Lausanni obravnavali 29. in 30. aprila. IAAF je januarja odločila, da Pistorius, ki zaradi amputacije obeh nog teče s posebnimi pripomočki iz karbonskih vlaken, ne bo mogel nastopiti na letošnjih olimpijskih igrah v Pekingu v teku na 400 metrov.

Komisija IAAF je svojo odločitev pojasnila z dejstvom, da proteze dajejo Pistoriosu določeno prednost v primerjavi z drugimi atleti, utemeljila pa s členom v statutu, ki pravi, da je nedovoljena uporaba kakršnih koli tehničnih pripomočkov. Ti namreč Pistoriusu omogočajo doseganje enake hitrosti s četrtino manj porabljene moči v primerjavi z neinvalidnimi tekači.

Pistoruius je že takoj po sklepu IAAF napovedal pritožbo, CAS pa obljublja, da bo njegov primer obravnaval hitro in odločitev sporočil že nekaj dni po zaslišanju konec aprila. Pistorisu tudi v primeru, če bi CAS odločil v njegovo korist, ne bo dobil avtomatske vozovnice za OI, saj se bo moral na tekmovanje uvrstiti na državnem prvenstvu. V JAR so normo za nastop v njegovi disciplini postavili na 45,95, Pistoriusov osebni rekord pa je 46,46.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin