Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 6. 2014,
15.10

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 13. 6. 2014, 15.10

8 let, 5 mesecev

Berčiču kvalifikacije kanuistov, Albreht drugi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Za kajakaši in kanuisti je v Tacnu prvi del tekme svetovnega pokala. Kvalifikacije kanuistov je najbolje opravil Anže Berčič, ki je bil najhitrejši, pri kajakaših je bil Martin Albreht drugi.

V sobotni polfinale so se uvrstili še kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič ter kajakaša Janoš Peterlin in Simon Brus.

Divjevodaše je v Tacnu pričakala zelo zapletena proga, ki jo je v sodelovanju s slovenskim trenerjem Miho Terdičem postavil trener ruske ekipe. Posledično je bila proga nekaj daljša s časovnega vidika, nekoliko bolj zavita, nekatera vrata pa so bila postavljena precej nizko. Takšna bo proga ostala vse do konca tekmovanja.

Anže Berčič: Opravljenega je šele polovico dela

Na njej se je danes v slovenski ekipi najboljše znašel kanuist Berčič, ki je bil prepričljivo najhitrejši. A delo še zdavnaj ni končano. Najprej bo v soboto dopoldan treba odpeljati še za finale najboljše deseterice. "Ne bi rekel, da je bila to ravno formula 1, ampak sem dobro odpeljal. Vendar pa je opravljenega šele polovico dela. Jutri bo tako zame malo več pritiska, ker bom zadnji na startu. Upam, da bom dovolj zbran, da se prebijem v finale. Če mi na takšni zahtevni progi gre, potem je to užitek. Danes nisem imel dotikov, je pa proga res težka, ne dovoli popuščanja, od starta do cilja je treba delati. Poleg tega pa je treba včasih iti malo bolj okrog vrat, pa zato toliko bolj zanesljivo," je po zmagi v kvalifikacijah dejal Berčič. Savšek je bil četrti, Božič pa po slabši prvi vožnji nato na koncu osmi.

Albreht: Moj trener je postavil zelo zakomplicirano progo

Po prvi vožnji kajakašev je bil v vodstvu Slovenec Martin Albreht, ki je moral v drugo priznati premoč le Čehu Vitu Prindišu. Tudi Albreht je potarnal nad zahtevnostjo proge. "Moj trener je postavil zelo zakomplicirano progo, tako da sem vesel, da sem kvalifikacije končal na drugem mestu. Občutki so v redu, pred drugo vožnjo sem imel nekaj treme, do jutri bom to odpravil. Domača proga mi zelo leži in imam veliko izkušenj, res pa je, da sem bil prvič prvi po prvi vožnji, treba se je še navaditi na to in bo," je povedal Albreht.

Tudi Albreht se zaveda, da so kvalifikacije le prvi del poti do uspeha. "Tacenska proga je specifična, že takoj ta začetna rampa, ta padec, ki marsikoga ustavi v želji po visokih mestih. Poleg tega je prisotno še izrazito nihanje vode, ko se tega navadiš, ni težav. Jaz si na vsaki tekmi želim najvišje, najprej torej polfinale, nato finale. Verjamem, da bomo Slovenci prikazali dobre borbe in da se bomo na koncu veselili uspehov," je še dejal Albreht. V polfinale sta se uvrstila še Janoš Peterlin z 19. časom in Simon Brus, ki je bil 32.

Peterlin je na prvi tekmi svetovnega pokala minuli konec tedna v Londonu, kjer je slovenska zasedba ostala brez poškodovanega Petra Kauzerja, ki si je izpahnil ramo, posegel najvišje, bil je peti. "Progo tukaj domačini dobro poznamo, a so nas malo presenetili s postavitvijo. Ne bi bila tako težka, če bi bila vratca višje, tako pa so nizko in moraš stiskati čoln navzdol, kar te upočasnjuje. Upam, da bom tudi jutri dobro oddelal, najprej v polfinalu, nato pa še v finalu," pa je dejal Peterlin.

V polfinale sta se danes prebili tudi obe slovenski predstavnici v konkurenci kanuistk Alja Kozorog in Nina Bizjak, saj tam nastopi najboljših dvajset čolnov, deklet pa je bilo na startu 15.

Popoldan po 15. uri čakajo kvalifikacije še kajakašice Uršo Kragelj, Evo Terčelj in Ajdo Novak ter kanuistične dvojce z zmagovalcema prve tekme na čelu Luko Božičem in Sašem Taljatom.

Ne spreglejte