Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 10. 2008,
22.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 4. 10. 2008, 22.25

8 let

Bečan in Vidmarjeva na vrhu tržiške stene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dvorana Tržiških olimpijcev je bila nocoj prizorišče tekme državnega prvenstva v športnem plezanju. Povsem na vrh tržiške umetne stene sta priplezala le dva tekmovalca, Maja Vidmar in Klemen Bečan.

Že sobotna kvalifikacijska tekma ni postregla s presenečenji, so pa člani in članice pokazali vsekakor zanimivo predstavo tega atraktivnega športa. Na tekmi so nastopili najboljši domači plezalci, ki letos odlično tekmujejo doma in v tujini ter krojijo vrh svetovnega plezanja.

Najboljše v ženski konkurenci so bile poleg državne prvakinje Maje Vidmar še Natalija Gros in Mina Markovič, medtem ko sta v moški tekmi poleg favorita Klemna Bečana, po stopničkah posegla še njegov mlajši brat Jure in Miha Škof.

Zahtevna smer v Tržiču

"Želela sem si priti na vrh. Že pri ogledu se mi je smer zdela odlična in sem si rekla, da je ta smer narejena prav zame. Sem uživala, težave, ki sem jih imela, pa mi je uspelo premagati," je bila navdušena članica plezalnega kluba Škofja Loka. Načrtov za prihodnost Ločanka ne skriva in na vprašanje odgovori, da si želi nadaljevati v tem slogu. Vse sile bo zdaj usmerila v evropsko prvenstvo v Parizu, kjer želi dobro plezati, ter v svetovni pokal. "Današnja smer je bila zahtevna, vendar imam zelo rada zahtevne smeri, ko se je treba boriti in delati od začetka do konca in se resnično pokaže, kdo je najboljši in da o zmagovalcu ne odločajo napake," je še dejala.

Vidmarjeva se je po poškodbi prsta in daljši odsotnosti s tekem svetovnega pokala in treningov vrnila med najboljše v vrhunski formi, za kar je morala trdo trenirati, vendar se je garanje obrestovalo. Sicer na tretji letošnji tekmi svetovnega pokala v švicarskem Bernu je bila naša tekmovalka ponovno nepremagljiva.

Pomoč domačega terena

Tudi novi državni prvak domačin, član tržiškega športno plezalnega odseka Klemen Bečan pritrjuje ocenam, da je bila tokratna smer zahtevna, "vendar pa je pomagal domač teren in poznavanje stene ter kako se obrniti". Recept za uspeh je preprost veliko treninga, plezanje z veseljem in uživanje v smeri, kar je danes še zlasti prišlo do izraza, saj se je v steni, kot je dejal, zabaval. Bečan, ki je osvojil tretje mesto na svetovnem pokalu v francoskem Chamonixu, bo v prihodnje poskušal biti še boljši in naskakovati sam vrh. "Seveda bom. To še pride. Samo je treba iti počasi in ne prehitro, drugače se človek razvadi," je omenil mladi plezalec.

Češen: Maja je neverjetna

Načelnik Komisije za športno plezanje pri Planinski zvezi Slovenije Tomo Česen je bil nad zanimivo predstavo, ki so jo uprizorili mlade plezalke in mladi plezalci v Tržiču, navdušen. "Nisem presenečen nad tem, kdo je zmagal. Pri fantovski smeri je bil mogoče en prehod zahteven, vendar pa je Klemen, ki je bil na velikih tekmovanjih že nekajkrat v finalu, odplezal tako, kot mora. Upam, da bo obdržal to formo in da bo na na finalu svetovnega pokala v Kranju dosegel tisto, kar si želi," je dejal. V ženski konkurenci pa je tudi razlog za optimizem. "Maja je neverjetna. Vesel sem, da je po poškodbi prišla nazaj v vrhunsko formo, in upam, da se ji te zoprne poškodbe ne bodo ponavljale. Pokazala je, da je takšna, kot je bila prej, mogoče še malo boljša. Ne pričakujem drugega kot to, da bo v Kranju najmanj ena slovenska plezalka na stopničkah," je želje razkril Česen.

Med mladinkami sta bili najboljši Leja Kos (ŠPO Tržič) in Ana Ogrinc (ŠPK Andreja Kokalja), med mladinci pa Jure Bečan (ŠPO Tržič, Jernej Kruder (ŠPO Celje) in Miha Britovšek (PD Krimper).

Ne spreglejte