Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2014,
15.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2014, 15.04

8 let

Andraž Vehovar: Bil je človek, ki je živel za kajak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V sejni sobi Hale Tivoli je bila žalna predsedstva kajakaške zveze, potem ko je v nedeljo dopoldne boj z zahrbtno boleznijo izgubil predsednik zveze Bojan Žmavc.

Bojan Žmavc ni bil le predsednik, bil je vizionar, organizator, predvsem pa tudi velik prijatelj. Bil je zaljubljen v kajak, saj se je tudi sam ukvarjal s tem športom. Sprva je pri kajakaški zvezi deloval kot trener, predvsem pa vodja ekip in direktor reprezentanc od mladinskih do članskih, je z najuspešnejšo generacijo slalomistov in spustašev prekrižaril svet ter si pridobil ugled odličnega organizatorja in osvojil srca več generacij tekmovalcev.

Leta 1992 je prevzel vodenje Kajakaške zveze Slovenije in od takrat dalje je krojil politiko kajakaškega športa v Sloveniji. Kot predsednik med letoma 1992–2002 ter od leta 2010 dalje. Izkazal se je kot organizator velikih tekmovanj. Največji njegovi uspehi so vsekakor svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah leta 2010 ter evropsko prvenstvo v slalomu leta 2005. Njegovi načrti pa so že segali v leto 2017, ko bomo v Tacnu po njegovi zaslugi znova gostili najboljše evropske kajakaše.

V lepem spominu ga imajo tudi tekmovalci

Globoko v srcih je ostal nekdanjim in aktivnim slovenskim tekmovalcem. Še posebej je izbrane besede zanj izbiral olimpijski podprvak iz leta 1996 Andraž Vehovar, ki ga je izguba Bojana Žmavca vidno prizadela. "Kot tekmovalec ga imam v spominu kot človeka neskončne predanosti, človeka, ki se je razdajal za našo reprezentanco in za šport na sploh. Spominjam se, ko je bil na tekmah bolj nervozen od vseh, tudi od samih tekmovalcev. Skrival se je po sencah, straniščih, saj ni imel živcev, da bi lahko spremljal tekme. To samo pove, kako predan je bil temu športu. Bil je človek, ki je res živel za kajak in šport, zato je bil tudi tako uspešen v svojem življenju." V svojih letih veslanja ga je dobro spoznal tudi trenutno najboljši slovenski kajakaš slovenske reprezentance Peter Kauzer. "Zelo ga bom pogrešal. Nosil ga bom v lepem spominu, saj brez njega kajakaška zveza ne bi bila na tej ravni, kakor je zdaj. Bil je zelo v redu človek. Kar je obljubil, je na koncu tudi vedno izpolnil. Moram poudariti, da je bil zelo velik športni navdušenec," je povedal Hrastničan.

Ne spreglejte