Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
4. 11. 2012,
13.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

VN Abu Dabija Red Bull Sebastian Vettel Lewis Hamilton Fernando Alonso

Nedelja, 4. 11. 2012, 13.26

8 let

Zmaga Räikkönenu, Vettel iz boksov do 3. mesta!

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kimi Räikkönen je zmagovalec VN Abu Dabija! To je njegova prva zmaga po Spaju 2009. Sebastian Vettel je s pomočjo dveh nesreč (varnostni avto) prišel z zadnjega do tretjega mesta.

Kimiju Räikkönenu (Lotus) je uspelo na 18. dirki, kar v treh sezonah ni in očitno ne bo Michaelu Schumacherju (Mercedes). Zmaga po povratku v formulo 1. Potem ko je v 20. krogu vodilnemu Lewisu Hamiltonu (McLaren) odpovedal dirkalnik, Finec ni imel več tekmeca. V zadnjih petih krogih je Fernando Alonso (Ferrari) sicer pritisnil na plin, a mu je zmanjkalo časa za napad. Če je Kimiju uspelo prvič po treh letih, je ekipi z imenom Lotus prvič po zmagi Ayrtona Senne v Detroitu leta 1987.

Ob Räikkönenu je junak 18. dirke sezone tudi Sebastian Vettel (Red Bull). Ne le, da je po izključitvi s kvalifikacij in štartom iz boksov rešil nekaj točk, osvojil jih je kar 15 oziroma le tri manj od izzivalca za naslov prvaka Alonsa. Nemec je izkoristil dve nesreči za varnostni avtomobil, se prebil na četrto mesto, tri kroge pred koncem pa za končno tretje mesto prehitel še Jensona Buttna (McLaren). Izpostavimo še novo ničlo ekipe Mercedes - na četrti dirki zapored so ostali brez ene same točke. Nico Rosberg je doživel hujšo nesrečo, Schumacher je bil 11.

Pred zadnjima dvema dirkama (VN ZDa v Teksasu čez dva tedna in VN Brazilije čez tri) ima Vettel v dirkaškem seštevku 10 točk prednosti pred Alonsom. Räikkönen na tretjem mestu nima več možnosti za naslov (57 točk zaostanka). V konstruktorskem seštevku pa po odstopu Marka Webbra Red Bullu manjkajo še štiri točke za tretjo zaporedno lovoriko.

Najbolj dramatična dirka v sezoni

Najhitrejši s kvalifikacij Hamilton je štartal brezhibno, Webber pa je "zaspal" in še pred prvim zavojem sta ga prehitela Räikkönen in Pastor Maldonado (Williams). Alonsu je uspel boljši izvoz iz prvega zavoja in za peto mesto je prehitel Buttna. Že sredi prvega kroga je Španec z drznim manevrom po zunanji liniji napadel in prehitel še Webbra. Vettel je po štartu iz boksov že po prvem krogu prišel na 18. mesto, saj smo videli dve trčenji. Že v prvem zavoju so zadeli Nico Hülkenberg, Paul di Resta (oba Force India) in Bruno Senna (Williams). Za Nemca je bilo dirke konec, Škot je moral v bokse. Sredi uvodnega kroga pa sta zadela Rosberg in Romain Grosjean (Lotus).

Hamilton si je z dvema najhitrejšima krogoma do osmega kroga pridirkal tri sekunde prednosti pred Räikkönenom. Vettel je z več uspešnimi prehitevanji napredoval na 14. mesto, pa čeprav je imel po rahlem trku v Senno poškodovano prednje krilce. Strašljiv trenutek se je zgodil v devetem krogu. Rosberg je za 19. mesto skušal napasti Naraina Kartikejana (HRT), a je precenil točko zaviranja, trčil v Indijca in poletel prek njegovega kokpita. K sreči sta jo oba odnesla brez poškodbe. Na stezo je zapeljal varnostni avto. Konkurenca je bila tako spet strnjena. Vettlov zaostanek se je s 24 sekund zmanjšal na deset. Bil je že 12. Še pred umikom varnostnega avtomobila je moral na prvi postanek. Menjali so mu tudi prednje krilce in nazadoval je na zadnje, 21. mesto.

Po umiku varnostnega avtomobila sta začela Hamilton in Räikkönen bežati konkurenci. V ozadju se je Vettel uspešno prebijal naprej. V 18. krogu je bil že 15. V 20 krogu pa nova drama. Najhitrejšemu Hamiltonu je odpovedal dirkalnik! Nemočno je parkiral ob progi, povedel pa je Räikkönen. Nekaj zavojev kasneje je Alonso prehitel Maldonada in bil že drugi. V tistem trenutku, ko je bil Vettel še brez točk (11.), je Španec v teoriji prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Še pred prvimi postanki je Maldonada prehitel Button, Webber pa se je zapletel z Venezuelčanom in po vrtenju nazadoval na sedmo mesto. Medtem je pred šestouvrščenega Masso prišel Sergio Perez (Sauber).

Drugič varnostni avto - voda na mlin Vettlu

Ko so vodilni sredi dirke opravili z edinim postankom, se je vrstni red pošteno premešal. Räikkönen je sicer ostal prvi, na drugem mestu pa se je znašel Vettel. Sledili so Alonso, Button, Grosjean, Jean-Eric Vergne (Toro Rosso), Di Resta, Perez, Webber in Maldonado. Di Resta in Grosjean sta se 20 krogov pred karirasto zastavo kljub že drugemu postanku vrnila na peto in šesto mesto - pred Pereza, Webbra in Maldonada (le Vergne je nazadoval izven deseterice). Na drugi postanek je moral tudi Vettel, a je imel tolikšno prednost pred peterico, ki se je borila za peto mesto, da se je na stezo vrnil na četrtem mestu.

Akcije še ni bilo konec. V mnogoboju za peto mesto je Di Resta s proge izrinil Pereza. Ko se je ta nevarno vrnil nanjo, je vanj zadel Grosjean. Webber se ni mogel nikamor umakniti in je trčil v Grosjeana. To je pomenimo konec dirke za Francoza in Avstralca. Mehičan je moral v bokse, kasneje pa je dobil še kazenski postanek. Vse pa je šlo na roke branilcu naslova, saj se je njegov zaostanek za prvo trojico (20 sekund) za varnostnim avtomobilom izničil. Po umiku varostnega avtomobila je s super hitrimi časi Räikkönen dirkal proti zmagi, Vettel pa je več krogov neuspešno napadal Butna.

V zadnjih petih krogih je Fernando vendarle stopil na plin, odpeljal nekaj najhitrejših krogov na dirki, a mu je zmanjalo časa, da bi lahko napadel Kimija. Uspelo pa je Sebastianu! Tri kroge pred ciljem je prehitel Jensona.

Ne spreglejte